Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Το «κίνημα της πετσέτας» μετά την Πάρο, «έπιασε» λιμάνι στη Νάξο

Εξαπλώνονται οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε ελεύθερες παραλίες

Μορφή «χιονοστιβάδας» μέσα στο κατακαλόκαιρο παίρνουν οι αποκαλύψεις για τις αυθαιρεσίες στις παραλίες σε κοσμοπολίτικα νησιά σε όλη τη χώρα από επιχειρηματίες beach bar και όσους εκμεταλλεύονται τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, καταλαμβάνοντας τα «φιλέτα» των καλύτερων ακτών στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Η αρχή έγινε στην Πάρο, με τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες αλλά και τον ηθοποιό Λάκη Λαζόπουλο να καταγγέλλουν την παράνομη κατάληψη των ελεύθερων παραλιών του νησιού από ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Οι επιχειρηματίες που τοποθετούν τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες σε παραλίες της Πάρου έφτασαν στο σημείο να βάλουν ακόμα και σωματοφύλακες στις ακτές, παρεμποδίζοντας την ελεύθερη προσέλευση λουομένων, που δεν θέλουν να πληρώσουν ξαπλώστρα, αλλά να τοποθετήσουν την πετσέτα τους στην αμμουδιά!

Οπως καταγγέλλει ο Χρήστος Γεωργούσης, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν νοικιάσει 20 τετραγωνικά και εκμεταλλεύονται 200-300, τοποθετώντας παράνομα επιπλέον ξαπλώστρες. «Κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. “Ας έρθει η Αστυνομία να μας συλλάβει” είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία και πήγε η Αστυνομία έπειτα από τρεις μέρες και τον συνέλαβε.

paros mesa0308

Δεν έχουν άδεια. Απλώς, στηριζόμαστε στη μεγάλη ανοχή του δήμου, στον οποίο δήμαρχο έστειλα ένα γράμμα ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες και αυτές που λέει ελεύθερες είναι υπό κατάληψη, γιατί σχεδιάζουν διάφορα, για μια καντίνα, όπου θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο» τονίζει ο κ. Γεωργούσης, ο οποίος πρόσθεσε πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιχειρηματίες έχουν βάλει ακόμα και… σωματοφύλακες για να εκφοβίσουν τους λουομένους.

«Η κορυφή του παγόβουνου»

Η Πάρος ήταν μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς μέρα με την ημέρα το «κίνημα της πετσέτας» επεκτείνεται με καταγγελίες πολιτών και για παραλίες σε άλλα νησιά, όπως η Μύκονος, η Νάξος αλλά και η Κέρκυρα.

Οπως δήλωσε ο Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες, το ζήτημα έχει ξεπεράσει τα όρια της Πάρου και αφορά πλέον «όλη την Ελλάδα». Ξεκαθάρισε πως στόχος δεν είναι να φύγουν οι ξαπλώστρες, αλλά να εφαρμοστούν τα νόμιμα, καταγγέλλοντας πως οι «καλύτερες παραλίες του νησιού είναι πλήρως κατειλημμένες. Και αν σε μία ακρούλα υπάρχει χώρος, δεν μπορείς να βάλεις την πετσέτα, γιατί θα έρθει εργαζόμενος να σου πει να φύγεις».

Παρέμβαση από Αρειο Πάγο

Υπενθυμίζεται πως οι καταγγελίες για την παράνομη κατάληψη παραλιών από ξαπλώστρες και ομπρέλες προκάλεσαν προχθές την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, καλώντας τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου να εξετάσει αν αυθαίρετα έχουν καταληφθεί τμήματα του αιγιαλού στην Πάρο και αν λειτουργεί παράνομα beach bar στη Σέριφο και έχει σφραγιστεί από τον τοπικό δήμο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος υποστηρίζει ότι είναι λίγες οι αυθαιρεσίες στις παραλίες του νησιού, εκφράζοντας τη διαφωνία του δήμου με την ΚΥΑ, που δεν επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο παραλιών από τις δημοτικές Αρχές.

Το «κίνημα της πετσέτας» προκάλεσε χθες και την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έδωσε εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για την τήρηση των όρων των συμβάσεων παραχώρησης στους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τις ξαπλώστρες και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες, θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου για να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες. «Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Στο πλαίσιο των ελέγχων, που ήδη διεξάγονται έπειτα από τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν για τη Μικρή και τη Μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21 με 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν στην έκδοση πρωτοκόλλων για την απομάκρυνση τριών επιχειρήσεων με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...