Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

«Διαβασμένοι» οι συλληφθέντες, έλεγαν ότι δέχτηκαν επίθεση από οικογένειες έξω από την «OPAP Arena»

Επικήρυξη των Ελλήνων συνεργών των Βad Blue Boys και εμετικοί πανηγυρισμοί, όπως «Ενας αεκτζής λιγότερος»

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν χθες στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οι 103 από τους συνολικά 104 συλληφθέντες -στη συντριπτική πλειονότητά τους Κροάτες οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ– για τα αιματηρά επεισόδια έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε τη ζωή του ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής.

Ο αδικοχαμένος οπαδός της ΑΕΚ

Από νωρίς το πρωί, δίπλα στο κτίριο 16, όπου στεγάζεται η Εισαγγελία, ήταν ακινητοποιημένες δύο κλούβες των ΜΑΤ, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με τρεις μεγάλες κλούβες και ένα βαν, συνοδεία μηχανών της Αστυνομίας και περιπολικών προς αποτροπή νέων επεισοδίων. Σε βάρος των 104 κατηγορούμενων χούλιγκαν (ο ένας εξ αυτών δεν εμφανίστηκε στον εισαγγελέα, καθώς νοσηλεύεται στο νοσοκομείο), τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ασκήθηκε δίωξη για τέσσερα κακουργήματα, μεταξύ των οποίων της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ενώ οι συλληφθέντες βαρύνονται επιπλέον για επτά πλημμελήματα, όπως επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βιαιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου), παράνομη οπλοφορία κ.ά. Η δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας δεν προσωποποιήθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές, καθώς αναμένονται οι ιστολογικές έρευνες και τα αποτελέσματα του DNA.

kroates1008
Κροάτες χούλιγκαν έξω από τα δικαστήρια

Μετά την άσκηση των διώξεων, άπαντες οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν ενώπιον τακτικών ανακριτών, από τους οποίους αναμενόταν να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν. Σημειώνεται πως, έπειτα από αίτημα του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορου Λινού, την υπόθεση των φονικών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια ανέλαβαν τρεις έμπειροι ανακριτές και, συγκεκριμένα, η 25η τακτική ανακρίτρια, με επίκουρους τον 14ο τακτικό ανακριτή και την 20ή τακτική ανακρίτρια, οι οποίοι υπηρετούν στο τρέχον τμήμα θερινών διακοπών. Οσον αφορά τους τέσσερις Ελληνες, από τους 98 που είχαν συλληφθεί αρχικά, αφέθηκαν ελεύθεροι προχθές, με προφορική εντολή εισαγγελέα. Πρόκειται για τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις έχουν δώσει καταθέσεις στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, ενώ ο ένας δεν ήταν σε θέση να δώσει κατάθεση.

Ακόμα και στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας έχει προκαλέσει εντύπωση η στάση των συλληφθέντων της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, καθώς χαρακτηρίζονται ψυχροί, σκληροί και καλά «διαβασμένοι». Μέσα από τα κρατητήρια του 7ου ορόφου της ΓΑΔΑ, αλλά και των ειδικών χώρων του 6ου ορόφου, όπου κάποιοι εξ αυτών μεταφέρθηκαν λόγω του μεγάλου αριθμού συλληφθέντων, οι αμετανόητοι χούλιγκαν έλεγαν στους αστυνομικούς ότι δήθεν αυτοί δέχθηκαν επίθεση από τις οικογένειες των Ελλήνων, που ήταν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, αδυνατώντας, ωστόσο, να εξηγήσουν για ποιον λόγο πήγαν συντεταγμένα στην «OPAP Arena», οπλισμένοι με ρόπαλα και ακονισμένα μαχαίρια, όπως τους κατέγραψαν οι κάμερες.

kroates10081

Οι ίδιοι φέρεται ότι υποστηρίζουν πως ήρθαν μόνοι τους στην Ελλάδα για να «ενισχύσουν ψυχολογικά» την αγαπημένη τους ομάδα, αν και γνώριζαν εκ των προτέρων ότι υπήρχε απαγόρευση από την UEFA, για να μπουν στο «Αγία Σοφία» και να παρακολουθήσουν το παιχνίδι. Ισχυρίζονται, δε, ότι ήθελαν να δουν το ματς από κάποια καφετέρια κοντά στο γήπεδο και κάποιοι εξ αυτών, σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά και να αποτινάξουν από πάνω τους κάθε ίχνος ευθύνης, υποστηρίζουν πως συνδύασαν την αγάπη τους για την Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τις διακοπές τους στη χώρα μας, χωρίς να πουν οτιδήποτε για επαφές με Ελληνες οπαδούς άλλης ομάδας. Ωστόσο, το προφίλ τους παραπέμπει ευθέως σε ναζιστικά και αντικοινωνικά στοιχεία, που έφτασαν οργανωμένα στην Ελλάδα για να «θερίσουν» ζωές!

Οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές έχουν ξεκινήσει «σαφάρι» ελέγχων με μπλόκα σε όλη τη χώρα και, κυρίως, στα συνοριακά περάσματα, όπου έχουν δοθεί αυστηρές εντολές να εξετάζονται με μεγάλη προσοχή, για τον εντοπισμό χούλιγκαν που κατάφεραν να διαφύγουν. Χθες τα ξημερώματα συνελήφθησαν πέντε Κροάτες, ηλικίας 25, 41, 29, 25 και 31 χρόνων, οι οποίοι σχεδίαζαν να επιβιβαστούν σε πλοίο στην Ηγουμενίτσα, προκειμένου να φτάσουν στο Μπάρι της Ιταλίας και από εκεί να κατευθυνθούν οδικώς στην Κροατία.

hooligans09081

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τον έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκαν δήλωσαν ότι ήρθαν στην Ελλάδα «για διακοπές»! Το γεγονός, όμως, ότι είχαν παραμείνει στη χώρα μας για μόλις δύο ημέρες, σε συνδυασμό με το ότι δεν είχαν μαζί τους τσάντες με ρούχα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα, έβαλε σε υποψίες τους αστυνομικούς, που αποφάσισαν να τους «ξεψαχνίσουν», για να ανακαλύψουν ότι εμπλέκονται στα αιματηρά επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή στον 29χρονο φίλαθλο της ΑΕΚ.

Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή ενός 19χρονου Κροάτη, ο οποίος επέβαινε σε λεωφορείο με προορισμό τα Τίρανα, ενώ στους Ευζώνους συνελήφθησαν επτά Κροάτες, οι οποίοι ετοιμάζονταν να φύγουν από την Ελλάδα. Αν και δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους για ανάμειξη στα επεισόδια της περασμένης Δευτέρας, αποφασίστηκε η κράτησή τους, καθώς στο όχημα στο οποίο επέβαιναν βρέθηκαν μαχαίρια. Τέλος, στους Αμπελόκηπους έγιναν εννέα προσαγωγές Κροατών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν τη παραμικρή σχέση με την ομάδα των χούλιγκαν που σκόρπισαν τον θάνατο.

hooligans09084
Οι αιμοσταγείς οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Πεδίο μάχης τα social media

Ενας «πόλεμος» δίχως τέλος έχει ξεσπάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάμεσα σε φιλάθλους που «επικηρύσσουν» τους Ελληνες συνεργούς των Κροατών χούλιγκαν που αιματοκύλισαν τη Νέα Φιλαδέλφεια και σε εκείνους που «υπερηφανεύονται» για τη δολοφονική επίθεση έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο του Μιχάλη Κατσουρή.

Ορισμένοι στα social media ζητούν περισσότερες πληροφορίες για τους δράστες, προσφέροντας αμοιβή σε όσους τους οδηγήσουν στα «χνάρια» των Ελλήνων χούλιγκαν που συμμετείχαν στα φονικά επεισόδια, στο πλάι των φανατικών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Αλλοι ζητούν οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να έρθουν σε επαφή με κάποιον εισαγγελέα, για να παρέχουν διαλόγους από τα social media που μπορεί να οδηγήσουν στους δράστες, ενώ κάποιοι δηλώνουν ότι έχουν ήδη επικοινωνήσει με τις Αρχές. Στις ομάδες των φιλάθλων του Παναθηναϊκού οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τους δράστες καθώς και στους τρόπους με τους οποίους αυτοί θα απομονωθούν και θα παραδοθούν στις Αρχές.

hooligans09082

Την ίδια ώρα, αποτροπιασμό προκαλούν και οι ομολογίες σε ομάδες οργανωμένων οπαδών στο facebook και στο X (πρώην twitter) Ελλήνων οι οποίοι… κομπάζουν για τα «κατορθώματά» τους στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μάλιστα, κάποιοι ανάρτησαν φωτογραφίες με τους χούλιγκαν της Ντιναμό, ενώ σε μια περίπτωση, προτού γίνει γνωστός ο θάνατος του Μιχάλη, όταν ένας ρωτήθηκε αν ήταν όντως παρών στα επεισόδια, απάντησε: «Φυσικά και ήμουν. Με τα αδέρφια μας τους Κροάτες σκάσαμε μύτη και σας γλεντήσαμε».

Σε άλλο διάλογο, ένας χούλιγκαν σχολιάζει για τον θάνατο του 29χρονου με το κυνικό «τι με νοιάζει; Ενας αεκτζής λιγότερος», ενώ σε συζήτηση συμμετέχει και Κροάτης χούλιγκαν, ο οποίος «ευχαριστεί» τους Ελληνες «αδερφούς» του που «πήραν εκδίκηση για εμάς».

Αλαλούμ

Σε κάθε περίπτωση, στο διαδίκτυο από το βράδυ της Δευτέρας επικρατεί αλαλούμ. Μπορεί οι περισσότερες φωνές να είναι αυτές φιλάθλων όλων των ομάδων που απαιτούν από τις διοικήσεις των σωματείων να βάλουν «φρένο» στις δολοφονικές ενέργειες των οργανωμένων οπαδών, όμως υπάρχουν και εκείνοι, οι ακραίοι, που συνεχίζουν ατάραχοι το «έργο» τους.

Οπαδοί που, με αφορμή όσα έγιναν, καλούν σε «πόλεμο». Κάποιοι ζητούν από «τα αδέρφια της Μαρσέιγ να πάρουν εκδίκηση», άλλοι υπόσχονται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες «καταδρομές θανάτου» ή «ανάλογες απαντήσεις». Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι χούλιγκαν που ζητούν και υπόσχονται νέο αίμα εμφανίζονται να είναι από όλους τους συλλόγους.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...