Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Έλενα Κουντουρά: «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αυθεντικός»

Συμμετείχε σε τέσσερις από τις πιo σημαντικές επιτροπές του...

Λαχανάκια Βρυξελλών στην κουζίνα της Βέφας Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου αποτελεί την «εθνική μας μαγείρισσα» και...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 04 Μαϊου

ΚΡΙΟΣ: Η φαντασία σας θα δουλέψει δημιουργικά και θα...

Σπείρα πουλούσε πλαστά έργα τέχνης σε εμπόρους και συλλέκτες, βγάζοντας πάνω από 6.000.000 ευρώ

Λαμόγια Πικάσο

«Φρένο» στην τεράστια «κομπίνα» σπείρας, που διέθετε προς πώληση πλαστά έργα τέχνης σε εμπόρους και συλλέκτες του εξωτερικού, έβαλε το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, της Περιφερειακής Αστυνομίας Κρήτης.

Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, που πουλούσε σε ιδιώτες, συλλέκτες, εμπόρους και οίκους δημοπρασιών σε χώρες του εξωτερικού πίνακες ζωγραφικής, δήθεν φιλοτεχνημένους από διάσημους καλλιτέχνες. Εκτιμάται, δε, ότι το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη ανέρχεται σε ποσό άνω των 6.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν πέντε άτομα, ηλικίας 35-69 ετών, τα οποία μάλιστα είχαν μεταξύ τους και ρόλους. Ειδικότερα, ως αρχηγικό μέλος εμφανίζεται ένας 35χρονος, που είχε αναλάβει τον συντονισμό της ομάδας, ερχόταν σε επαφή με οίκους δημοπρασιών, διαπραγματευόταν τις αγοραπωλησίες και διαχειριζόταν τα χρήματα που αποκόμιζαν. Σημαντικός παράγοντας της σπείρας ήταν και ένας 61χρονος, που είχε ζωγραφικές δεξιότητες και ειδικές γνώσεις σχετικά με τη φύση και την τεχνοτροπία των ζωγράφων, και έτσι κατάρτιζε τους πλαστούς πίνακες.

speira31131

Ακόμη, στο κύκλωμα ενεργό ρόλο είχε μία 69χρονη, η οποία, εκμεταλλευόμενη την αλλοδαπή καταγωγή της, παρείχε πληροφορίες για την οργάνωση της ψευδούς διαδρομής των έργων, από τους αρχικούς δημιουργούς στα μέλη της οργάνωσης, ενώ παρουσιαζόταν ως συλλέκτρια έργων τέχνης στους υποψήφιους αγοραστές.

Στις απάτες συμμετείχε και ένας 56χρονος, που είχε αναλάβει τη συσκευασία των πινάκων και την παράδοσή τους στις μεταφορικές εταιρίες, την είσπραξη των χρημάτων από τις αγοραπωλησίες, την παραλαβή των πλαστών εγγράφων και σφραγίδων, ενώ εκτελούσε χρέη οδηγού της οργάνωσης. Τέλος, στην «κομπίνα» συμμετείχε και μία 48χρονη, ιδιοκτήτρια καταστήματος κατασκευής σφραγίδων, που προμήθευε την οργάνωση με τις πλαστές σφραγίδες.

Σε ό,τι αφορά το modus operandi της σπείρας, διαπιστώθηκε από τις Αρχές πως τα μέλη της προμηθεύονταν τα απαραίτητα υλικά για τη δημιουργία πλαστών πινάκων και για την πιστοποίηση της αυθεντικότητάς τους. Στη συνέχεια πλαστογραφούσαν την υπογραφή του εκάστοτε δημιουργού, αποτύπωναν πλαστές χειρόγραφες αφιερώσεις, ενώ έκαναν χρήση πλαστών σφραγίδων μεταβίβασης και ψευδών τίτλων, που δήθεν είχαν υπογράψει επιφανείς ιστορικοί της τέχνης.

speira31132

Παράλληλα έρχονταν σε επαφή με οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού, παραπλανώντας τους για την αυθεντικότητα των έργων, ισχυριζόμενοι ότι προέρχονται από συλλέκτες του προηγούμενου αιώνα ή από πολιτικά πρόσωπα. Την ίδια ώρα, μέσω διεθνούς δικτύου που είχαν αναπτύξει αναρτούσαν τους πίνακες σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες και καταλόγους.

Ακολούθως συσκεύαζαν τα έργα σε ξυλοκιβώτια και τα απέστελλαν στο εξωτερικό μέσω μεταφορικής εταιρίας. Σε βάρος των μελών της σπείρας σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Μάκης Δελαπόρτας: Βατερλό στις εκλογές του ΤΑΣΕΗ! – Τον πέταξαν εκτός Δ.Σ. οι… συνάδελφοί του!

Εκτός Δ.Σ. ο γνωστός ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας, μετά και...

Το μήνυμα της Μενεγάκη πριν από τις διακοπές του Πάσχα

Η ωραία Ελένη κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι... στα μέσα κοινωνικής...