Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Ντεφιλέ από Τουρκοβρετανό σχεδιαστή μόδας στο Βρετανικό Μουσείο

Fashion show με... φέσι στα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μετά και την αποκάλυψη της απίστευτης υπόθεσης κλοπής περίπου 2.000 αρχαιοτήτων που συγκλόνισε την ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη τον περασμένο Αύγουστο, το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται και πάλι έκθετο από την απρεπή επίδειξη μόδας του Τουρκοβρετανού σχεδιαστή Εrdem Μoralıoğlu, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην ίδια ακριβώς αίθουσα όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα!

glupta19024
Εrdem Μoralıoğlu

  • Απο τον Ιάσονα Δημήτριο Τσέτσο

Μάλλον ο κ. Εrdem δεν θα φανταζόταν ποτέ τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο από την εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οπως έγινε γνωστό, το θέμα του fashion show που έγινε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου ήταν η παρουσίαση της φθινοπωρινής συλλογής μόδας του Erdem, που εμπνεύστηκε, όπως λέει ο ίδιος, από την κομψή γκαρνταρόμπα της Ελληνίδας σοπράνο Μαρίας Κάλλας στην εμβληματική εμφάνισή της ως «Μήδεια» το 1953 στη Σκάλα του Μιλάνου. Μάλιστα, αυτός φαίνεται να επέλεξε τον χώρο της εκδήλωσης διότι, όπως δήλωσε, ήθελε να παρουσιάσει τη συλλογή «σε έναν χώρο που να φέρνει στο μυαλό την ελληνικότητα της μεγάλης σοπράνο».

glupta190242
Στιγμιότυπα από την επίδειξη μόδας μπροστά από τα γλυπτά του Παρθενώνα

Από τον μεγάλο σάλο που προκλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έδειξε να «ξυπνά» σχετικά άμεσα -σε αντίθεση με τη σκανδαλώδη παραγωγή του Netflix που παρουσιάζει τον Μέγα Αλέξανδρο ως ομοφυλόφιλο και… εραστή του ξαδέλφου του Ηφαιστίωνα- και αντέδρασε στη συντονισμένη επίθεση που δέχεται η πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας, βγάζοντας την εξής ανακοίνωση: «Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία. Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των Γλυπτών στην Duveen Gallery συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα Γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως».

glupta190244
Στιγμιότυπα από την επίδειξη μόδας μπροστά από τα γλυπτά του Παρθενώνα

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιλογή της συγκεκριμένης αίθουσας για το fashion show που φιλοξενεί τα αριστουργήματα του Φειδία, τα οποία αφαίρεσαν ο Σκοτσέζος λόρδος Ελγιν και η συμμορία του μεταξύ 1801 και 1810 από την αττική γη, έγινε ακριβώς κατά την περίοδο που έχει ενταθεί η δημόσια συζήτηση περί επιστροφής τους στην Ελλάδα. Κόντρα στο δίκαιο αίτημα της ελληνικής πλευράς, για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών στον τόπο τους, το Βρετανικό Μουσείο εδώ και αρκετά χρόνια υποστηρίζει ότι τα προστατεύει και πως εκεί τυγχάνουν καλύτερης φροντίδας και συντήρησης απ’ ό,τι θα είχαν ενδεχομένως στην Ελλάδα, γεγονός που φυσικά δεν ευσταθεί μετά τα εγκαίνια του σύγχρονου Μουσείου της Ακρόπολης το 2009.

glupta190243
Στιγμιότυπα από την επίδειξη μόδας μπροστά από τα γλυπτά του Παρθενώνα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...