Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 27 Απριλίου

ΚΡΙΟΣΑκούστε κάποια αγαπημένα σας πρόσωπα, που προσπαθούν να σας...

Μυστήριο με τη δολοφονία 33χρονης ράπερ στο Μεξικό

Μυστήριο καλύπτει τις συνθήκες του θανάτου 33χρονης ράπερ στο...

Εξώδικη δήλωση της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου για πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso»

Με εξώδικη δήλωση που απέστειλαν στην εφημερίδα «Espresso» και...

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Με καθυστέρηση 1,5 έτους αρχίζουν εντός των ημερών οι δωρεάν εξετάσεις τραχήλου της μήτρας

Κάλλιο αργά...

Επειτα από καθυστέρηση ενάμιση χρόνου και παρότι είναι χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να αρχίσουν οι δωρεάν εξετάσεις τραχήλου της μήτρας, που αφορούν περίπου 2.500.000 γυναίκες, ηλικίας από 21 έως 65 ετών.

Οπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αναμένεται να διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2025, με κόστος 103.195.355,16 ευρώ και χρηματοδοτείται πλήρως από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, τα πρώτα SMS αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται στα κινητά τηλέφωνα των ωφελούμενων γυναικών από την ερχόμενη εβδομάδα, με τη δράση να στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση ευρημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το μόνο που απομένει για να αποσταλούν τα παραπεμπτικά και να καταχωριστούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ορισμένες τυπικές διευθετήσεις στα μηχανογραφικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ.

Επιπλέον, τονίζεται ότι τα πρώτα SMS για Pap test θα αρχίσουν να αποστέλλονται σε γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 21-29 ετών, ενώ στη συνέχεια και εντός εύλογου χρόνου αναμένεται να συνταχθούν παραπεμπτικά HPV-DNA Test για τις ωφελούμενες γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 30-65 ετών.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, που κοινοποιήθηκε μέσω της ΚΥΑ, δεν θα περιληφθεί τελικά η τεχνική του self-sampling, δηλαδή της αυτοδειγματοληψίας, που είχε προαναγγελθεί στο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ και όπως είχε αναφερθεί, ήταν ένας τρόπος να φτάσει ο προληπτικός έλεγχος σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, ακόμη και σε παραμεθόριες περιοχές. Πλέον μένει να προσδιοριστεί πώς θα αποκτήσουν πρόσβαση στον δωρεάν έλεγχο οι γυναίκες με δύσκολη προσβασιμότητα!

Ως προς τα σημεία όπου θα γίνονται οι εξετάσεις του προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», τονίζεται ότι αυτές θα πραγματοποιούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες φροντίδας υγείας (όπως Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, ιδιωτικά ιατρεία, πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικές κλινικές), οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ περιγράφονται αναλυτικά τα ποσά των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονται από το υπουργείο Υγείας.

Οπως ορίζεται στο ΦΕΚ, το κόστος της ιατρικής επίσκεψης για τη δειγματοληψία ορίζεται σε 25 ευρώ, ενώ η τιμή αποζημίωσης για τη διεξαγωγή HPV-DNA Test ορίζεται στα 80 ευρώ και καταβάλλεται στον πάροχο που εκτελεί το παραπεμπτικό εξέτασης HPV-DNA Test. Επίσης, η τιμή αποζημίωσης για τη διενέργεια Pap Test ορίζεται στα 13,32 ευρώ και καταβάλλεται στον πάροχο που εκτελεί το παραπεμπτικό εξέτασης PAP Test. Αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας δράσης η τιμή της αποζημίωσης για κολποσκόπηση ορίζεται στα 40 ευρώ και η τιμή της αποζημίωσης για τη διενέργεια βιοψίας ορίζεται στα 30 ευρώ. Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι οι ωφελούμενες θα λαμβάνουν το παραπεμπτικό της εξέτασης ηλεκτρονικά είτε μέσω sms στο κινητό τηλέφωνο τους ή και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Ποιες γυναίκες ωφελούνται από τη δράση

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι ωφελούμενες της δράσης είναι «οι Ελληνίδες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια», με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν να είναι οι εξής: α) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 21-65 ετών, β) να διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ανεξαρτήτως του εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, γ) να μην έχουν υποστεί μερική ή ολική υστερεκτομή λόγω καρκίνου, δ) να μην έχουν διαγνωστεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9, ε) να μην έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0, στ) να μην έχουν διενεργήσει εξέταση Pap Test κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής, ζ) εάν ανήκουν στην ηλικιακή υπο-ομάδα 21-29 ετών, να μην έχουν διενεργήσει HPV-DNA Test κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής και η) εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπο-ομάδα 30-65 ετών, να μην έχουν διενεργήσει HPV-DNA Test κατά τα πέντε ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...