Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ψάχνουν στα Τέμπη τη σορό της Εριέττας, που δεν έχει εντοπιστεί εδώ και 14 μήνες

«Γαβ» ελπίδας

Μια ύστατη προσπάθεια να εντοπιστεί η σορός της 23χρονης φοιτήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εριέττας Μόλχο, που δεν έχει βρεθεί εδώ και 14 μήνες στα συντρίμμια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, έγινε χθες με τα τρία εκπαιδευμένα σκυλιά της ιδιωτικής εταιρίας Anubis Coldcase K9 Team.

tempi28034

Η έρευνα έγινε στο οικόπεδο όπου τοποθετήθηκαν τόνοι χωμάτων από το σημείο του δυστυχήματος, αλλά όλους αυτούς τους μήνες δεν είχε ερευνηθεί και παρά το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα η σορός της 57ης νεκρής της τραγωδίας των Τεμπών. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη και πραγματογνωμόνων που έχουν οριστεί προκειμένου να διερευνηθούν τα χώματα, ύστερα από καταγγελίες συγγενών των θυμάτων, καθώς όλο αυτό το διάστημα οι αρμόδιες Αρχές δεν είχαν κάνει τίποτα… Ηδη την περασμένη Παρασκευή έγινε συλλογή δειγμάτων των χωμάτων από κλιμάκιο της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας για να διακριβωθεί η σύστασή τους, αν δηλαδή περιέχουν εύφλεκτα υλικά, όπως το ξυλόλιο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη και να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές όχι από το δυστύχημα, αλλά από τη φωτιά που εκδηλώθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

tempi12034

Τα τρία βελγικά μαλινουά, που μπορούν να ανιχνεύσουν DNA ακόμα και 13 χρόνια μετά, εξέτασαν χθες επί ώρες σπιθαμή προς σπιθαμή το οικόπεδο με τα χώματα. «Τα σκυλιά είναι ειδικά εκπαιδευμένα και μπορούν να βρουν ανθρώπινα υπολείμματα, ανθρώπινο υλικό και προσωπικά αντικείμενα, εφόσον περικλείονται από ανθρώπινο υλικό, ακόμη και μετά από 13 χρόνια. Το ότι πέρασαν 13 μήνες δεν σημαίνει ότι δεν θα βρεθούν υπολείμματα. Εφόσον είναι εκεί, θα βρεθούν» τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου της Αnubis K-9, Αγγελική Διακομανώλη.

tempi4988541

«Επειδή όμως τα δείγματα έχουν υποστεί κακοποίηση από φυσικούς παράγοντες, το εργαστήριο μπορεί να μην καταφέρει να τα ταυτοποιήσει. Τη στιγμή που υπάρχουν οικογένειες που ψάχνουν να βρουν τους ανθρώπους τους, και ενώ υπάρχει αγνοούμενο άτομο (σ.σ.: η Εριέττα Μόλχο), θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι το λένε αυτό. Εδώ βρέθηκαν στοιχεία μετά από έναν χρόνο (σ.σ.: τον Νοέμβριο), επομένως πώς θα αδυνατούμε να βρούμε μετά από 13 μήνες;» συμπληρώνει, αντικρούοντας την άποψη ότι δεν μπορούν να βρεθούν νέα στοιχεία.

tempi 3

Μετά τη χθεσινή έρευνα με τα εκπαιδευμένα σκυλιά, τα χώματα θα μεταφερθούν στο ίδιο σημείο όπου είναι αποθηκευμένα τα βαγόνια και τα άλλα συντρίμμια του δυστυχήματος.
Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να απολογηθούν τα 16 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ που κατηγορούνται για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων, και δύο στελέχη της Hellenic Train που διώκονται για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Εξάλλου, ο εφέτης ανακριτής αναμένει τα πορίσματα των πραγματογνωμοσυνών για τα χώματα, αλλά και το βιντεοληπτικό υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας σχετικά με τα εμπορεύματα που μετέφερε. Χθες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ-ΜΣΤ) έλαβε θέση με αφορμή δηλώσεις που προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον ρόλο των σιδηροδρομικών και να τους αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση των ελληνικών τρένων ή το έγκλημα των Τεμπών.

erietta09044
Εριέττα Μόλχο

«Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες μιας στοχευμένης προσπάθειας συκοφάντησης των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο» σημειώνει η διοίκηση της ΠΟΣ-ΜΣΤ, τονίζοντας ότι η ομοσπονδία «διαχρονικά έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου προς όλες τις κατευθύνσεις (διοικήσεις, κυβερνήσεις, κόμματα, ΜΜΕ), αποστέλλοντας εξώδικα, ανακοινώσεις, δελτία Τύπου, επιστολές διαμαρτυρόμενη για τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων, για την αναγκαιότητα της εξασφάλισης στις μεταφορές, για τη συρρίκνωση του δικτύου αλλά και για τις υποχρηματοδοτήσεις τόσων ετών που επέφεραν εκπτώσεις στην ασφάλεια».

Με την ανακοίνωση αυτή απαντούν ουσιαστικά στις αιτιάσεις του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή πως δεν είχε ενημερωθεί για τα προβλήματα ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου. Πάντως, παίρνουν αποστάσεις από μεμονωμένους συναδέλφους τους, «που ενδεχομένως δεν συνάδουν με το επάγγελμά τους και τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες εμφορείται η ομοσπονδία. Ασφαλώς, για τις συμπεριφορές αυτές υπεύθυνοι είναι αποκλειστικά οι ίδιοι και όχι το συνδικαλιστικό κίνημα ή οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣ-ΜΣΤ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Ο έρωτας της Mel B με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια

Στον μεγάλο έρωτά της με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια αναφέρθηκε...