Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Κορυφαίοι stars που πείραξαν το πρόσωπό τους για να διατηρήσουν νεανική την...

Οι φράσεις «δεν άλλαξε καθόλου» με τα χρόνια και...

Ο γιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα και τα περίπου 60 ταξίδια του σε κάθε...

Εχει επισκεφτεί χώρες μακρινές, εξωτικές, τοπία μοναδικά, άγρια, συναρπαστικά!...

Ο σύζυγος του Κασσελάκη κλέβει αργά αλλά σταθερά τη δόξα από τον...

Αρχίζει να κλέβει αργά αλλά επίμονα σταθερά τη δόξα...

Συμβουλές από βρετανική εφημερίδα για να πάρει «φωτιά» το κρεβάτι

Δέκα πρακτικές συμβουλές για να γίνει η εμπειρία στο...

Να ξεσπιτωθούν για να αποφύγουν νέα καταστροφή προτιμούν 115 οικογένειες από τον Βλοχό Καρδίτσας

«Πρόσφυγες» στη χώρα τους

Να ξεσπιτωθούν από το χωριό τους προκειμένου να αποφύγουν νέα καταστροφή από θεομηνία στο μέλλον προτιμούν 115 οικογένειες από τον Βλοχό Καρδίτσας, που μετατράπηκε σε βούρκο μετά τη σαρωτική επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel». Οι απεγνωσμένοι κάτοικοι του χωριού, οι περισσότεροι από τους οποίους διαθέτουν τη μόνιμη κατοικία τους στον Βλοχό, ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη μετεγκατάστασή τους σε ασφαλέστερη περιοχή του Δήμου Παλαμά.

Οι 96 από τις 115 οικογένειες, που αποτελούνται από 450 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μένουν μόνιμα στο χωριό, σε σπίτια τα οποία χτίστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους κατά τη δεκαετία του ’60 και υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή. «Η αποκατάστασή τους, με τις όποιες επιχορηγήσεις διατεθούν, θα είναι μάταιη, καθώς ακριβώς λόγω της παλαιότητάς τους και της παραμονής τους στα νερά για διάστημα άνω των 20 ημερών οι τοιχοποιίες, οι στέγες και κυρίως η συνολική στατική επάρκειά τους έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, τις οποίες καμία εργασία δεν δύναται να αποκαταστήσει ώστε να τις καταστήσει ασφαλείς» επισημαίνουν στην επιστολή τους οι 115 οικογένειες.

Οπως τονίζουν, «είναι γνωστό ότι στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια των εποχικών εναλλαγών, πλην καλοκαιριού, και σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, ο όγκος των νερών υπερβαίνει τη χωρητικότητα των τριών ποταμών που περικλείουν το χωριό, με συνέπεια την υπερχείλισή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη μεγάλων εκτάσεων αγροτικής γης και, κυρίως, θέτει τον οικισμό σε σοβαρό κίνδυνο πλημμύρας». Το χωριό είχε υποστεί ολική πλημμυρική καταστροφή το 1953, η οποία θα είχε επαναληφθεί το 1994, αλλά αποσοβήθηκε χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων και τη βοήθεια της τύχης.

«Ο Βλοχός βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της Θεσσαλίας και στο επίκεντρο κατάκλισης τριών ποταμών, οι οποίοι αδυνατούν να απορροφήσουν και να διοχετεύσουν τα νερά ομαλά, κατά τη φυσική τους ροή. Επιθυμούμε εδώ να τονίσουμε ότι η καταιγίδα “Daniel” και η επακόλουθη καταστροφή απλά επικαιροποίησαν και επανέφεραν στο προσκήνιο την αγωνία που βιώνει το χωριό μας κάθε χρόνο. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, η μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος είναι εδώ και η βαρβαρότητα της καταστροφής θα χτυπήσει σύντομα την πόρτα μας και πάλι. Το γνωρίζουμε» προσθέτουν.

Η απομάκρυνση του οικισμού

Στην επιστολή διερωτώνται: «Πώς μπορούμε να επενδύσουμε σε έναν τόπο που εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι είναι απολύτως ευάλωτος στις θεομηνίες, ακόμη και μικρής έντασης; Πώς μπορούμε να χτίσουμε πάλι τις ζωές και τις περιουσίες μας σε ένα μέρος όπου αποδεδειγμένα οι πλημμύρες θα προκαλέσουν ολικές καταστροφές, ενδεχομένως και θανάτους; Ποια οικονομική δραστηριότητα και πρόοδο μπορούμε να αναπτύξουμε, όταν κάθε φθινόπωρο, χειμώνα, άνοιξη θα επικρέμεται η απειλή της καταστροφής;» Οι 450 κάτοικοι θεωρούν πως η απομάκρυνση του οικισμού από την παρούσα θέση σε άλλη, ασφαλέστερη περιοχή, η οποία έχει ήδη υποδειχθεί από τον Δήμο Παλαμά, είναι η μοναδική και οριστική λύση του προβλήματος.

Κλείνοντας την επιστολή και απευθυνόμενοι προσωπικά στον πρωθυπουργό, αναφέρουν: «Σας απευθύνουμε έκκληση να λάβετε τη γενναία απόφαση και να επιτρέψετε την αιτούμενη μερική μετεγκατάσταση των 115 οικογενειών. Δώστε μας την ευκαιρία να ζήσουμε και να ευημερήσουμε στον τόπο μας με τις συνθήκες που μας αξίζουν. Γνωρίζουμε ότι μπορείτε να το κάνετε. Θα είναι τραγικό εξαιτίας της μη ομοφωνίας να καταδικαστούμε να ζήσουμε σε ένα καθεστώς ζόφου, φόβου και ανασφάλειας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Aπάτη στην TV ζώνη Κοκλώνη: Καλοστημένη κομπίνα αεροπορικής εταιρίας «φάντασμα» μέσω του «Next PLeASE»

Καραμπινάτη απάτη ήταν οι δήθεν «έξυπνες διακοπές» με αεροπορικά...

Γιώργος Λιάγκας: Σαββατοκύριακο στις Σπέτσες με το ζεύγος Κασσελάκη και Μακμπέθ

Σαββατοκύριακο στις Σπέτσες θα περάσει το ζεύγος Κασσελάκη και...

Η εγγονή του Ελβις έσωσε την «Graceland»

Στο παρά πέντε σώθηκε η έπαυλη του Ελβις Πρίσλεϊ...

«Φάντασμα» η ερωτική φωλιά Λιάνη-Σπυρόπουλου

Σπασμένα τζάμια, σπασμένο λουκέτο στην εξώπορτα, η οποία είναι...

Βαφτίσια για τον γιο της Καρλάκη με απόντα τον πατέρα

Και το όνομα αυτού, Ραφαήλ Μηνάς Καρλάκης! Στην όμορφη...

Όλα όσα έγιναν τη λαμπερή βραδιά των καλλιστείων

Ποιος είπε ότι η Καλαμάτα βγάζει μόνο ωραίο λάδι;...

Οργια με ανήλικες μέσω Instagram

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων τις αποκαλύψεις...