Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Τριπλό «ΟΚ» από την ΕΡΤ

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν! Πράσινο φως...

Σανίδα σωτηρίας με μνημόνιο του βασιλιά Καρόλου στη Μενδώνη για την ανάπλαση...

Ο θάνατος και η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου...

Τα σίριαλ που θα «σκάσουν» στη μικρή οθόνη τη νέα σεζόν

Πολλές σειρές ετοιμάζονται τη νέα σεζόν καθώς η μυθοπλασία...

Έληξε το ματς αγάπης του Τσιτσιπά με τη Θεοδώρα Πεταλά

Έπεσαν οι τίτλοι τέλους στη σχέση του Στέφανου Τσιτσιπά...

Θησαυρός στο σφυρί

Σε ηλεκτρονική δημοπρασία η συλλογή Ακριβόπουλου από ασημένια αντικείμενα τα οποία ανήκαν στον τσάρο Νικόλαο Β’

Σε αυτά τα αντικείμενα ο τσάρος Νικόλαος Β’ έπινε το τσάι του, έτρωγε το ψάρι του ή έβαζε τον καπνό του. Χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, είναι κατασκευασμένα από ρωσικό ασήμι και χρησιμοποιούνταν από αριστοκράτες. Ο ίδιος ο τσάρος τα δώρισε στον Ελληνα γιατρό του Χαράλαμπο Ακριβόπουλο. Σήμερα αποτελούν έναν μικρό θησαυρό που βγήκε στο σφυρί από τους απογόνους του Ακριβόπουλου σε ηλεκτρονική δημοπρασία (μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2015). Ενδεικτικό της αξίας τους είναι ότι η πώληση ολόκληρης της συλλογής (των περίπου 400 κομματιών) εκτιμάται στα 200.000 ευρώ!

6

Κομψοτεχνήματα

Η συλλογή Ακριβόπουλου αποτελείται από εκατοντάδες ρωσικά ασημένια αντικείμενα, διακοσμητικά αλλά και καθημερινής χρήσης. Μικροσκοπικά κουταλάκια για το χαβιάρι, σκαλιστά ποτήρια σαμπάνιας, τσαγιέρες, ασημένιες πιατέλες και λαβίδες για ψάρια μαζί με διάφορα περίτεχνα διακοσμητικά απαρτίζουν τη μοναδική αυτή συλλογή, που περιλαμβάνει επίσης, μικροσκοπικά ασημένια τσαντάκια, μπιζουτιέρες, ταμπακιέρες και πόρπες (μία εκ των οποίων φέρει χαρακτικό του αυτοδίδακτου Γεωργιανού, λαϊκού ζωγράφου Νίκο Πιροσμάνι).

Τα ασημένια κομψοτεχνήματα που δώριζε στον γιατρό η τσαρική οικογένεια βγήκαν χθες σε ηλεκτρονική δημοπρασία από τον οίκο δημοπρασιών Myro Antiques House (www.myroauctions.gr), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η διαδρομή των σπάνιων αντικειμένων προκαλεί δέος.

Ο Χαράλαμπος Ακριβόπουλος ήταν στρατιωτικός ιατρός του ρωσικού στρατού και υπηρέτησε για μια περίοδο στο παλάτι ως ένας από τους δεκάδες θεράποντες ιατρούς. Για τις υπηρεσίες του ελάμβανε συχνά ασημένια αντικείμενα από την τσαρική οικογένεια, όπως ένα άρμα-παιχνίδι που το σέρνουν δύο άλογα, το οποίο του χαρίστηκε από τον γιο του τσάρου, μία ταμπακιέρα που φέρει το όνομα «Νάστια», υποκοριστικό της μικρής κόρης του τσάρου Αναστασίας, καθώς και μία οβάλ μπιζουτιέρα.
Το 1917, κατά την επανάσταση των Μπολσεβίκων, ο Ελληνας γιατρός διέφυγε στην Πολωνία. Μάλιστα, όπως διηγείται ο απόγονός του Αβραάμ Ακριβόπουλος, αναγκάστηκε να κρατάει σε όλη τη διαδρομή ένα σκουριασμένο σίδερο, προκειμένου να σκληρύνουν τα χέρια του και να μοιάζουν με εκείνα ενός εργάτη.

hgjdgh 0

Νίκος Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εντυπωσιάζει στα 92 της μητέρα καταξιωμένης ηθοποιού

Η σικάτη κυρία της φωτογραφίας είναι 92 ετών ωστόσο...

Χαμογελαστή και με διαπεραστικό βλέμμα από παιδί η Ελληνίδα πρωταγωνίστρια

Το χαμόγελό της και το βλέμμα είναι ίδιο μέχρι...

Τι τρέχει με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και την «πριγκίπισσα των αλλαντικών»;

Τι τρέχει με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και την 24χρονη...

Στα δύο κόπηκε η οικογένεια της θλιμμένης Νταϊάνα

Η μεγάλη απουσία του αδερφού της πριγκίπισσας Νταϊάνα ,...

Παντρεύτηκε ο πρώην σύντροφος της Μελίνας Ασλανίδου – Οι πρώτες φωτογραφίες από το γάμο

Η Μελίνα Ασλανίδου υπήρξε ζευγάρι με τον κομμωτή, Βασίλη...

Από περιζήτητος εργένης και καρδιοκατακτητής του χθες «μεταμορφώθηκε» σε κλασικό «χαζομπαμπά»

Ο γνωστός ηθοποιός βγήκε απογευματινή βόλτα με την κορούλα...