Αιμορραγία τέλος χάρη σε ενέσιμο τζελ

Θα ενεργεί σε 15 δευτερόλεπτα ακόμη και στις βαθιές πληγές!

Ενα ενέσιμο τζελ που θα σταματά την αιμορραγία σε μόλις δεκαπέντε δευτερόλεπτα, ακόμη και αν η πληγή είναι βαθιά, αναπτύσσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ομάδα ερευνητών από το Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο Τέξας Α&Μ και το ΜΙΤ δημιούργησε ένα τζελ που περιέχει συνθετικά αιμοπετάλια, τα οποία αναπτύχθηκαν με τη χρήση της νανοτεχνολογίας, ώστε να σταματούν την αιμορραγία άμεσα. Οπως περιγράφουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «ACS Nano», τα αιμοπετάλια έχουν πάρα πολύ μικρό σχήμα και αυτό τα καθιστά σχεδόν δισδιάστατα, ενώ οι πλευρές τους είναι φορτισμένες είτε θετικά είτε αρνητικά, γι’ αυτό και έλκουν εκείνα που έχουν το αντίθετο φορτίο. Ετσι, όταν φτάνουν στην πληγή σχηματίζουν ένα μικροσκοπικό τείχος, το οποίο σε συνδυασμό με τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης που διαθέτει ο οργανισμός ενισχύει την άμεση πήξη του αίματος.

Το νέο τζελ είναι βιοδιασπώμενο, άρα όταν ολοκληρώσει την «αποστολή» του απορροφάται, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί με χειρουργικό ή άλλον τρόπο. Επίσης είναι αρκετά πυκνό, ώστε η πίεση του αίματος να μην το εμποδίζει να φτάσει στο σημείο όπου πρέπει. Οι πρώτες δοκιμές του τζελ έγιναν σε ζώα και έδειξαν ότι ο χρόνος που απαιτείται για την πήξη του αίματος μειώνεται κατά 77%.

Τραυματισμός

Μάλιστα, από τη στιγμή της χορήγησης του τζελ πέρασαν 28 μέρες χωρίς να προκληθεί καμία καινούργια αιμορραγία από τις αρχικές πληγές.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν οι ιδιότητες αυτές ισχύουν και για τον άνθρωπο, θα μειωθούν σημαντικά οι θάνατοι που προκαλούνται από σοβαρούς τραυματισμούς στους δρόμους, καθώς και οι θάνατοι στρατιωτών που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.
Σύμφωνα με τον βασικό συντάκτη της επιστημονικής έκθεσης, Akhilesh Gaharwar, το τζελ ίσως αρχίσει να διατίθεται σε πέντε με δέκα χρόνια και μάλιστα με σύριγγες που θα είναι έτοιμες για χρήση και θα περιλαμβάνονται στα φαρμακεία των σπιτιών και των αυτοκινήτων, ώστε να κερδίζεται ακόμη περισσότερος χρόνος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ