Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Διακοπές σε καταλύματα «φαντάσματα» – Εως και 900% αυξήθηκαν οι απάτες στον...

Η ραγδαία αύξηση των διαδικτυακών κρατήσεων σε καταλύματα κάθε...

Ελευθερία Πάλλα: «Η τέχνη μού… χτύπησε την πόρτα από μόνη της»

Η Ελευθερία Πάλλα με αφορμή τη συμμετοχή της στην...

Συγκινεί η Ελισάβετ Σπανού: «Έφυγα από το μαιευτήριο κλαίγοντας»

Η Ελισάβετ Σπανού, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Summer’s...

Το συγκινητικό βίντεο της Αίθρας Λυκουρέζου για τα 7 χρόνια από τον...

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται εφτά χρόνια από το θάνατο...

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Τι καλούνται να πληρώσουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους στο φαρμακείο

Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά τους και κάθε μήνα ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για φάρμακα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους για να καλύψουν τα υπέρογκα κόστη σε μηνιαία βάση για την αγορά των φαρμάκων τους, καθώς η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημά τους για μηδενική συμμετοχή, αν και προβλέπεται «στα χαρτιά».

  • Από τον Βασίλη Τζήμτσο

Εν μέσω της ακρίβειας και της ανόδου των τιμών των ειδών ακόμα και πρώτης ανάγκης, χιλιάδες άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να υφίστανται και το υπέρογκο κόστος των φαρμάκων που τους χορηγούνται. Η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείου Υγείας και ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης δεν ενδιαφέρονται να ανακουφίσουν το αβάσταχτο οικονομικό κόστος που υφίσταται αυτή η ευπαθής κατηγορία συμπολιτών μας. Το τραγελαφικό είναι πως πολλοί ανάπηροι πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα, αν και προβλέπεται να έχουν μηδενική συμμετοχή. Η «Espresso» παρουσιάζει συγκεκριμένες συνταγές που δείχνουν πως καταστρατηγείται η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα των ατόμων με αναπηρία.

amea03743

Αν και δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, δύο κωφοί ασθενείς αναγκάζονται να καταβάλλουν επιπλέον 14,79 ευρώ και 1 ευρώ, αντίστοιχα, ανά συνταγή. «Είναι άτομα με αναπηρία που δικαιούνται το 0% στη συνταγογράφηση. Δηλαδή, δεν έχουν ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακά τους και παρ’ όλα αυτά βγάζει ένα πληρωτέο ποσό που πρέπει να καταβάλλουν στη συστηματική ή έκτακτη συνταγογράφησή τους. Αυτό έχει να κάνει με το σύνολο των ασφαλισμένων που δεν έχουν ποσοστό συμμετοχής κι έχει να κάνει με τη διαφορά που προκύπτει από τα γενόσημα και από τα πρωτότυπα φάρμακα.

amea03741

Ειδικά, όμως, στα άτομα με αναπηρία αιτούμαστε και προτείνουμε μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ αυτομάτως να μηδενίζεται το πληρωτέο ποσό των ανθρώπων με αναπηρία κι έτσι να πληρώνουν μόνο το ευρώ της συνταγής ή και καθόλου» μας εξηγεί ο φαρμακοποιός Βασίλης Τσιούτσιας, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος στα Τρίκαλα και εθελοντής της οργάνωσης για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία 4amea. Ομως υπάρχει και μία δεύτερη αδικία που συντελείται, καθώς εφαρμόζονται εισοδηματικά κριτήρια ακόμα και ως προς τη συνταγογράφηση των ΑμεΑ. Οπως μπορείτε να δείτε σε συνταγή που αφορά άτομο με νοητική υστέρηση, υποχρεούται να πληρώνει συμμετοχή 10%, ήτοι 3 ευρώ, για ένα φάρμακο αξίας 30 ευρώ.

amea03742

Σε χειρότερη μοίρα είναι ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας που λαμβάνει επίδομα αναπηρίας, ο οποίος αναγκάζεται να πληρώνει συμμετοχή 25%. Στη συνταγή, που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορείτε να δείτε πως υποχρεώνεται να καταβάλλει συμμετοχή 27,91 ευρώ για ένα φάρμακο αξίας 52,51 ευρώ. Φανταστείτε το μηνιαίο κόστος, αν σε αυτά προστεθούν οι φυσιοθεραπείες, οι εργοθεραπείες και οι άλλες εξετάσεις που πληρώνει για τη βελτίωση της καθημερινότητάς του… «Τα άτομα με αναπηρία δεν δικαιούνται όλοι 0% στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Συνεπώς, θα πρέπει να πληρώνουν ένα ποσό μηνιαίως, καθόλου ευκαταφρόνητο, για την αγωγή τους, είτε την τακτική τους είτε σε έκτακτες περιπτώσεις. Εχουν συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα με 10% ή 25%. Θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να επαναπροσδιοριστούν τα εισοδηματικά τους κριτήρια προς τα κάτω, ούτως ώστε όλο και περισσότερα άτομα να αποκτήσουν το δικαίωμα μη συμμετοχής στα συνταγογραφούμενά τους φάρμακα.

amea0374
Ο φαρμακοποιός Βασίλης Τσιούτσιας, δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων και εθελοντής της οργάνωσης για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία 4amea

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε την καθημερινότητά τους, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και με παράπλευρες συμπληρωματικές αγωγές, όπως κινησιοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσιοθεραπείες, ή συμμετοχή σε ιδιωτικά κέντρα, όπως είναι ΚΔΑΠ κ.λπ., τα οποία επιβαρύνουν τον καθημερινό τους προϋπολογισμό» επισημαίνει ο φαρμακοποιός και εθελοντής του δικτύου υποστήριξης ατόμων με αναπηρία 4amea κ. Τσιούτσιας.

Καταλήγοντας, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μία προκαταρκτική και προπαρασκευαστική συνάντηση «για να δούμε το συγκεκριμένο θέμα εφ’ όλης της ύλης, που αφορά τα άτομα με αναπηρία, και να συζητήσουμε πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο ανασκευής και προσαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης». Οι ανάπηροι, οι οικογένειές τους και φαρμακοποιοί ζητούν την αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με βάση το ΦΕΚ 2315/Τβ/19-6-2018 και το ΑΠ: ΔΒ3Β/Φ4/οικ.36397, καθώς μόνο οι ασφαλισμένοι που έχουν πιστοποιημένη αναπηρία, για οποιαδήποτε πάθηση, 80% και άνω από το ΚΕΠΑ έχουν το δικαίωμα της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα.

amea03744

Οι υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες με πιστοποιημένη αναπηρία κάτω από 80% είναι υποχρεωμένες να επιβαρύνονται με συμμετοχή 25%, η οποία καθίσταται δυσβάσταχτη λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, που εκτινάσσεται πολλές φορές σε ποσοστά από 40% έως 60%, όταν πρόκειται για λήψη πρωτότυπων φαρμάκων.

Για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους κρίνεται επιβεβλημένη και θεμιτή η επέκταση και γενίκευση της διάταξης της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα και για ασφαλισμένους με πιστοποιημένη αναπηρία και κάτω του 80%, ειδικά αυτήν την περίοδο που αναστενάζουν τα νοικοκυριά από την ακρίβεια. Διαφορετικά το κράτος πρόνοιας θα παραμένει «στα λόγια» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη…

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σταρ του σινεμά σε Covid tour στο «Μεταξά»

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο...

Βιασμοί σε γηροκομείο: Το μαρτύριο μάνας τεσσάρων παιδιών σε οίκο ευγηρίας στη δυτική Ελλάδα

Την ώρα που η σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος ανυπεράσπιστων...

Κάτι τρέχει με Δαλάκα – Οικονομόπουλο

Τι τρέχει με την Κατερίνα Δαλάκα και τον Νίκο...

Τρόμος στη Γλυφάδα για τη Αλεξάνδρα Λοΐζου!

Εφιαλτικές στιγμές βίωσε, προχθές το μεσημέρι, η Αλεξάνδρα Λοΐζου,...

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Σύνταξη εδώ και τώρα στους γονείς παιδιών με αναπηρία

Ενα ψήφισμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα έρχεται από σήμερα...

Βάσω Χατζή: Ο άδειος… θρόνος της «βασίλισσας των πανηγυριών»

Με μια κενή καρέκλα, αυτή που καθόταν πάντα στα...

Το τελευταίο μήνυμα που έστειλε η Ντέμη Γεωργίου στη σύντροφό της λίγο πριν πέσει σε κώμα!

Πανελλήνιο σοκ από τον ξαφνικό θάνατο της Ντέμης Γεωργίου....