«Πηγή της νιότης» για ηλικιωμένους άνδρες μπορεί να αποτελέσει ο γάμος

«Ησαΐας» τρίτης ηλικίας

Ο γάμος μπορεί να αποτελεί την «πηγή της νιότης» για τους ηλικιωμένους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι παντρεύτηκαν στα γεράματα ή έφτασαν στην τρίτη ηλικία ήδη παντρεμένοι «γερνούν καλύτερα», τόσο σωματικά όσο και νοητικά, από τους ανύπαντρους.

  • Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «International Social Work», οι ερευνητές του καναδικού University of Toronto, με επικεφαλής τη Mabel Ho, μελέτησαν 7.641 ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες. Οσον αφορά τους άνδρες της τρίτης ηλικίας, παρατηρήθηκε ότι το 70%, που αποτελούνταν από παντρεμένους, «γερνούσε με ιδανικό τρόπο».

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες που είτε είχαν παντρευτεί πρόσφατα είτε είχαν κάνει γάμο πριν από πολλά χρόνια είχαν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται σε άψογη σωματική, νοητική και ψυχολογική κατάσταση, σε σχέση με τους ανύπαντρους συνομηλίκους τους.

Αντίθετα, στις ηλικιωμένες γυναίκες ο γάμος δεν φαίνεται να επηρεάζει το πόσο νεανικές διατηρούνταν στο σώμα, στο μυαλό και στην ψυχή, καθώς οι παντρεμένες γερνούσαν στον ίδιο βαθμό με τις ανύπαντρες. Η μοναδική εξαίρεση αφορούσε γυναίκες που είχαν παντρευτεί στο παρελθόν αλλά έφτασαν στην τρίτη ηλικία χωρίς τον σύζυγό τους, είτε διότι χώρισαν είτε διότι ο άνδρας τους έφυγε από τη ζωή. Σε αυτή την περίπτωση οι ηλικιωμένες γερνούσαν χειρότερα από τις συνομήλικές τους που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτός είναι ο γνωστός τραγουδιστής που δολοφονήθηκε στην Καρδίτσα

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Καρδίτσα μετά τον θάνατο...

Κωνσταντάρας: «Η εικόνα της Έλενας Παπαρίζου στο νοσοκομείο ήταν κακή» – Τι ισχυρίζεται

Στην εκπομπή «Ραντεβού το ΣΚ» επανήλθε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας,...

Γιώργος Λιάγκας: Η νέα πολυτελής κατοικία που απέκτησε στην Τήνο

Ο Γιώργος Λιάγκας φαίνεται πως δυναμώνει ακόμη περισσότερο τους...

Διάσημη πρωταγωνίστρια αποκάλυψε ότι δίνει μάχη με τον καρκίνο

Πασίγνωστη ηθοποιός μίλησε ανοιχτά για τη διάγνωση με καρκίνο...

Τίτλοι τέλους για γνωστό τηλεοπτικό δίδυμο της πρωινής ζώνης

Αλλαγές φαίνεται πως έρχονται στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου...

Νίκος Συρίγος κατά Πασχάλη: «Είναι ντροπή αυτά που λέει»

Με έντονο τρόπο σχολίασε ο Νίκος Συρίγος στην εκπομπή...

Βαρύ πένθος για την Εύα Αντωνοπούλου

Η Εύα Αντωνοπούλου μοιράστηκε το πρωί του Σαββάτου με...

Τρελά ερωτευμένος ο γιος των Ευαγγελάτου – Θεοδωρακοπούλου! Οι φωτο αγκαλιά με την αγαπημένη του

Ο Λάμπης Ευαγγελάτος απολαμβάνει στιγμές ευτυχίας. Ο γιος της...