Σε διετή φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε καθένας από τους τρεις αστυνομικούς που κάθισαν στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου με την κατηγορία της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών στον 26χρονο Βασίλη Μάγγο, ο οποίος συνελήφθη βίαια και αναίτια στις 14 Ιουνίου 2020, έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, και άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από έναν μήνα.
Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε ανακοινώσει την ετυμηγορία του περί ενοχής των τριών ενστόλων, αναγνωρίζοντάς τους μόνο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Στην εισήγησή της η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε για τους δυο κατηγορουμένους ποινή φυλάκισης 10 μηνών και φυλάκιση οκτώ μηνών για τον τρίτο κατηγορούμενο. «Τα έχουμε δει πάνω από 10 φορές τα βίντεο για να μπορέσουμε να σταματήσουμε στα σημεία που πρέπει. Φωνάζουν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια αυτή. Από το βίντεο φαίνεται ότι Βασίλης Μάγγος παραπάτησε» ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευσή της και πρόσθεσε:
«Τα χέρια του (σ.σ.: θύμα) ήταν σε θέση μποξέρ. Από την άλλη, οι αστυνομικοί, αντί να προβούν στη νόμιμη διαδικασία, έκαναν χρήση της ράβδου που είναι για εσχάτη χρήση. Το μπουφάν που φορούσε δεν υποδεικνύει κάτι το επικίνδυνο. Επρεπε να του δοθεί χρόνος, αλλά και βοήθεια για να σηκωθεί. Οι αστυνομικοί είναι εκπαιδευμένοι για να εξασκούν και λαβές. Δεν γίνεται αποδεκτή η σκέψη ότι οι τρεις δέχτηκαν επίθεση από τον Μάγγο και έκαναν χρήση ράβδου και κλοτσιές σε όλο το μήκος του σώματός του». Σε άλλο σημείο της εισήγησής της τόνισε ότι το γκλομπ θεωρείται όπλο. «Χορηγείται στους αστυνομικούς ως έσχατο μέσο. Η επανειλημμένη χρήση της ράβδου θα μπορούσε να επιφέρει τα χτύπημα που δείχνουν οι ιατρικές βεβαιώσεις.
Οταν έχουμε χτυπήματα με ράβδο στην κοιλιακή χώρα, όπου βρίσκονται ζωτικά όργανα, η λογική μάς οδηγεί στον κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα, όπως αιμορραγικές διηθήσεις. Εάν υπήρχε κάποιο τροχαίο, με τη δημοσιότητα που θα είχε πάρει, θα είχε εξαντληθεί η προανακριτική» είπε. Τέλος, επεσήμανε ότι οι αστυνομικοί ενήργησαν με πρωτόγνωρο τρόπο. «Καλώς οι αστυνομικοί τον απώθησαν στην προσαγωγή, αλλά δεν ενήργησαν επαγγελματικά και κατέληξαν να χτυπούν έναν πεσμένο άνθρωπο. Η εισαγγελέας θεωρεί τους κατηγορουμένους ενόχους, όπως κατηγορούνται, και θέλει να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του έντιμου βίου στους κατηγορουμένους» κατέληξε.