Με καθυστέρηση δύο ετών αναμένεται να κάνει… αυτοψία στον χώρο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια από τις μοιραίες αμαξοστοιχίες ο εφέτης ανακριτής Λάρισας που ερευνά τις συνθήκες και τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών. Αν και από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγε πως η έκρηξη και η φωτιά προκλήθηκαν από τα έλαια σιλικόνης, οι πραγματογνωμοσύνες των τεχνικών συμβούλων των οικογενειών των θυμάτων και πλέον το πόρισμα της κρατικής επιτροπής διερεύνησης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος κάνουν λόγο για άγνωστο εύφλεκτο υλικό, το οποίο με καθυστέρηση δύο ετών καλείται να ερευνήσει ο ανώτερος δικαστικός λειτουργός Σωτήρης Μπακαΐμης, που ορίστηκε από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, κατόπιν σχετικής εντολής του Αρείου Πάγου και… παρότρυνσης του πρωθυπουργού με σχετική επιστολή του.
Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, αν και ο εφέτης ανακριτής χειρίζεται εδώ και δύο χρόνια την υπόθεση και δεν έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπέρασμα για την έκρηξη από τη σύγκρουση των μοιραίων τρένων και αν η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε παράνομο εύφλεκτο φορτίο. Οι ειδικοί στρέφουν την προσοχή τους στο πίσω μέρος της δεύτερης μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας και στην πρώτη πλατφόρμα, όπου εικάζεται ότι ήταν τοποθετημένο το άγνωστο εύφλεκτο υλικό που προκάλεσε την πυρόσφαιρα και στοίχισε τη ζωή πολλών από τους 57 ανθρώπους που βρήκαν φρικτό θάνατο μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων.
Υπενθυμίζεται πως η… θεωρία με τους 2,5 τόνους στο πίσω μέρος του δεύτερου βαγονιού της εμπορικής αμαξοστοιχίας αναζωπυρώθηκε με βάση φωτογραφίες από το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών. Σε μία φωτογραφία φαίνεται το πίσω μέρος της μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας να έχει λιώσει από τη φωτιά, γεγονός που ενισχύει την εκδοχή ότι εκεί ήταν αποθηκευμένοι 2,5 τόνοι καύσιμη ύλη. Τις επόμενες ημέρες ειδικός πραγματογνώμονας θα κάνει αυτοψία στην επίμαχη μηχανή της εμπορικής αμαξοστοιχίας για να διαπιστωθεί αν υπήρχε εκεί κάποιο παράνομο φορτίο. Πάντως, ο μηχανοδηγός Γιάννης Ορνεράκης, που ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε τη μοιραία αμαξοστοιχία πριν από τη σύγκρουση, τονίζει ότι στον συγκεκριμένο θάλαμο δεν θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί οτιδήποτε.
Ο ίδιος έχει δώσει σχετική κατάθεση στις Αρχές. «Σε έναν θάλαμο μηχανοδήγησης χωράνε δύο μηχανοδηγοί κι ίσως ακόμα ένας όρθιος. Δυόμισι τόνοι υλικού θα χώραγαν μόνο σε μια μεγάλη δεξαμενή πετρελαίου σαν αυτές που έχουμε στις πολυκατοικίες και όχι εκεί» ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΝΤ1. Οπως λέει, δεν θα μπορούσε το υλικό αυτό να έχει φορτωθεί σε δεξαμενή, η οποία δεν θα μπορούσε να έχει στερεωθεί εκεί, καθώς θα είχε φύγει στον δρόμο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Εξάλλου, ο πρόεδρος των εργαζομένων της Hellenic Train Νίκος Κιουτσούκης σε ανάρτησή του στο facebook δείχνει φωτογραφία με το πώς είναι ο θάλαμος, εξηγώντας γιατί δεν θα μπορούσαν να χωράνε μέσα οι 2,5 τόνοι.
«Αυτός είναι ένας θάλαμος μηχανοδήγησης Η/Α! Σε αυτόν τον χώρο οι… επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπήρχε δεξαμενή με 2,5 τόνους άγνωστο εύφλεκτο υλικό! Η… επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!» έγραψε χαρακτηριστικά. «Είναι αδύνατον να αποθηκεύτηκαν 2,5 τόνοι εύφλεκτου υλικού στο πίσω μέρος του δεύτερου βαγονιού της εμπορικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε στα Τέμπη… Ακόμα και σε μπιτόνια των 20 λίτρων να βάζανε εδώ αυτό το περιβόητο πτητικό υγρό, όπως αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες, έπρεπε να τοποθετηθούν 125 μπιτόνια. Αν εσείς πιστεύετε ότι μέσα σε αυτόν τον χώρο μπορούν να τοποθετηθούν 125 μπιτόνια και να μη βρεθεί ούτε ίχνος από αυτά τα μπιτόνια…» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Κιουτσούκης. Ο εφέτης ανακριτής αναμένεται να εξετάσει σύντομα τα επίμαχα βαγόνια, στον τόπο όπου φυλάσσονται.
Κακουργήματα και νέοι κατηγορούμενοι λόγω της ύπαρξης παράνομου υλικού
Νέος κύκλος μαρτυρικών καταθέσεων και ενδεχομένως κατηγορουμένων διαφαίνεται μετά το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) και το ενδεχόμενο η έκρηξη και η φωτιά να προκλήθηκαν από παράνομο εύφλεκτο υλικό και όχι από τα έλαια σιλικόνης, όπως υποστήριζαν κυβερνητικά στελέχη που «βοήθησαν» στο… μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας από τα πρώτα 24ωρα και ενώ οι έρευνες ήταν σε πλήρη εξέλιξη.
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ βρίσκεται στα χέρια του εφέτη ανακριτή, προκειμένου να συμπεριληφθεί στη δικογραφία. Ο αποκλεισμός των ελαίων σιλικόνης ως αιτίας για την ανάφλεξη, την πυρόσφαιρα και την πυρκαγιά καταρρίπτει το προηγούμενο πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων που είχαν διοριστεί από τον ανακριτή για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Η αναφορά στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για περίπου 2,5 τόνους άγνωστης καύσιμης ύλης και ίχνη ξυλολίου υποχρεώνουν πλέον τον εφέτη ανακριτή να ασχοληθεί με το ζήτημα που έχουν θέσει εδώ και μήνες οι πραγματογνώμονες των συγγενών. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ύπαρξη άγνωστου παράνομου φορτίου και οι εκούσιες ή ακούσιες ενέργειες συγκάλυψής του θα αναβαθμίσουν τις κατηγορίες από πλημμεληματικές σε κακουργηματικές.
Για τον λόγο αυτό αναμένεται να καταθέσουν την Παρασκευή πέντε νέα πρόσωπα που είναι αναμεμειγμένα στο μπάζωμα και στην αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας. Ανάμεσα σε αυτά εκτιμάται ότι περιλαμβάνεται ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Ξιφαράς, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ενέργειες που έγιναν για το μπάζωμα, δίνοντας τις σχετικές εντολές. Με βάση αυτές τις καταθέσεις αναμένεται να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο για τους εμπλεκομένους στο μπάζωμα ή να προκύψουν νέοι κατηγορούμενοι. Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται δικηγόροι συγγενών θυμάτων να υποβάλουν στον εφέτη ανακριτή αίτημα αξιολόγησης του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ζητώντας νέες διώξεις και αναβάθμιση του κατηγορητηρίου κατά συγκεκριμένων προσώπων που ήδη διώκονται.
Ασλανίδης: «Διερευνούν το έγκλημα αυτοί που το διέπραξαν»
Καταγγελτικοί είναι δύο γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στην τραγωδία των Τεμπών, καθώς ο πατέρας του 22χρονου Ντένις Ρούτσι πήγε στη συγκέντρωση με τη φωτογραφία του γιου του και του έριξαν δακρυγόνα, ενώ ο πατέρας του Δημήτρη Ασλανίδη, Παύλος, τονίζει πως η συγκάλυψη έγινε λόγω του πολιτικού κόστους εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2023.
«Ρίξαμε το τείχος της συγκάλυψης, αλλά ακόμα δεν έχουν τιμωρηθεί οι ένοχοι. Η αποκατάσταση του πεδίου έγινε με κυβερνητική εντολή. Τα πολιτικά πρόσωπα έπρεπε να τιμωρηθούν πρώτα. Η συγκάλυψη έγινε γιατί έρχονταν οι εκλογές και δεν ήθελαν να έχουν πολιτικό κόστος. Δεν εμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη έτσι όπως είναι σήμερα. Διερευνούν το έγκλημα αυτοί που το διέπραξαν» ανέφερε στην εκπομπή «Weekenders» στον AΝΤ1 ο Παύλος Ασλανίδης, ο οποίος είχε συγκινήσει την περασμένη Παρασκευή με την καθηλωτική ομιλία του στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
«Ηταν συγκλονιστικός ο κόσμος. Μας έλεγαν οι Αθηναίοι ότι δεν έχει ξαναγίνει τέτοια σε όγκο διαδήλωση. Δίνει δύναμη ο κόσμος, αλλά το βάλσαμο θα ήταν να μην είχαν δολοφονηθεί τα παιδιά μας. Τα συναισθήματα είναι η αγάπη για τους ανθρώπους μας και η οργή που δεν έχουν δικαιωθεί. Εμείς τους βλέπαμε και η Αστυνομία τούς έβλεπε και έπρεπε να τους είχαν συλλάβει από πριν. Αυτά γίνονται πάντα γύρω στις 2! Εχω αγανάκτηση και οργή, έχουμε απέναντι ένα κράτος που μας βάζει εμπόδια» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο πατέρας του 22χρονου Ντένις Ρούτσι, Πάνος, μιλώντας στο Open για τη συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής στο Σύνταγμα, κατήγγειλε ότι «πήγα με τη φωτογραφία του γιου μου και μου έριξαν δακρυγόνο». «Ο κόσμος μάς αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, περιμέναμε την ανταπόκριση. Δέκα φορές μάς διώξανε, δέκα φορές ξαναγυρίσαμε» πρόσθεσε. «Το μόνο που θέλω είναι απαντήσεις. Δύο χρόνια πονάω, το παιδί μου σκοτώθηκε. Θέλουμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι, δεν έχουν τσίπα πάνω τους» τόνισε.