Σάλος έχει ξεσπάσει στη Βρετανία με την αποκάλυψη του BBC πως οι γιατροί δεν προειδοποιούν τους ασθενείς ότι κοινά φάρμακα μπορεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να μετατρέψουν τις γυναίκες σε νυμφομανείς και επιδειξίες, ενώ τους άνδρες σε παιδόφιλους. Πρόκειται για φάρμακα που είναι γνωστά ως ανταγωνιστές ντοπαμίνης και συνήθως χορηγούνται για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και της νόσου του Πάρκινσον.
Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες γυναικών, όπως η Κλερ, που υποστήριξε ότι οι γιατροί χωρίς να κάνουν αναφορά σε οποιαδήποτε πιθανή παρενέργεια της χορήγησαν για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών το φάρμακο με ανταγωνιστές ντοπαμίνης. Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για το Ropinirole, της βρετανικής φαρμακευτικής GSK, η οποία έχει γραφεία και στην Ελλάδα. Εναν χρόνο αργότερα η Κλερ άρχισε να έχει πρωτοφανείς σεξουαλικές ορμές, τις οποίες αποκάλεσε «διεστραμμένες», καθώς τη μετέτρεψαν σε νυμφομανή. Νωρίς το πρωί έβγαινε από το σπίτι της, φορώντας διάφανη μπλούζα, και αναζητούσε άνδρες για να κάνει σεξ. Μάλιστα, όποιον άνδρα συναντούσε στον δρόμο τού έδειχνε τα στήθη της. Οταν έπειτα από χρόνια έκοψε το φάρμακο, οι διεστραμμένες ορμές της κόπηκαν μαχαίρι.
Η Σάρα ήταν 50 ετών όταν ο γιατρός τής συνταγογράφησε ένα άλλο φάρμακο με ανταγωνιστές ντοπαμίνης και, όπως είπε, από τη μια στιγμή στην άλλη άρχισε να έχει ανεξέλεγκτες ορμές να κάνει σεξ με άνδρες. Η εξάρτησή της από το σεξ έφτασε σε σημείο που άρχισε να πουλάει χρησιμοποιημένα εσώρουχά της και σεξουαλικά βίντεο στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα έκανε τηλεφωνικό σεξ με αγνώστους. Αρχισε δε να κάνει ψώνια καταναγκαστικά, συσσωρεύοντας χρέος 35.600 ευρώ.
Το ρεπορτάζ του BBC αποκάλυψε δε ότι το 2003 η GSK έλαβε έγγραφο με τις παρενέργειες του ropinirole, μεταξύ των οποίων η «αποκλίνουσα» σεξουαλική συμπεριφορά. Ως παράδειγμα αναφερόταν 63χρονος, ο οποίος, αφού έλαβε τα φάρμακα για το Πάρκινσον, επιτέθηκε σεξουαλικά σε κορίτσι επτά ετών και συνελήφθη. Οταν έκοψε τα φάρμακα, διακόπηκαν οι διεστραμμένες ορμές του. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η GSK στα φυλλάδια των φαρμάκων αναφέρει ως ενδεχόμενη παρενέργεια τη «μεταβολή» της σεξουαλικής συμπεριφοράς, οι γιατροί όμως δεν το αναφέρουν στους ασθενείς.
Σύμφωνα με μαρτυρίες γυναικών που παρουσίασε το BBC, σε εξάρτηση από τον τζόγο και ψυχαναγκαστικό τζογάρισμα, που καταλήγει στην απώλεια μεγάλων χρηματικών ποσών, μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις η κατανάλωση φαρμάκων με ανταγωνιστές ντοπαμίνης. Βρετανίδα που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Σου ανέφερε στο δημόσιο βρετανικό μέσο ενημέρωσης ότι τα προβλήματά της με τον τζόγο άρχισαν όταν οι γιατροί τής συνταγογράφησαν δύο διαφορετικά φάρμακα με ανταγωνιστές ντοπαμίνης. Η Σου τόνισε ότι την πρώτη φορά οι γιατροί δεν την προειδοποίησαν πως οι παρορμητικές συμπεριφορές μπορεί να είναι μια πολύ σπάνια παρενέργεια των φαρμάκων. Η γυναίκα ένιωσε ακατανίκητη ανάγκη να παίζει τυχερά παιχνίδια και άρχισε να συσσωρεύει χρέη.
Μάλιστα, όταν πήγε στους γιατρούς για να της συνταγογραφήσουν το δεύτερο φάρμακο, τους ενημέρωσε ότι τζόγαρε ψυχαναγκαστικά και πάλι δεν της είπαν ότι θα μπορούσε να είναι πιθανή παρενέργεια του πρώτου φαρμάκου, με αποτέλεσμα μέχρι να κόψει τα φάρμακα να χρωστάει 95.000 ευρώ. H Λούσι δήλωσε ότι, εκτός από ακραίες σεξουαλικές συμπεριφορές, άρχισε να έχει, επίσης, ακατανίκητη ανάγκη να τζογάρει, όταν της χορηγήθηκαν ανταγωνιστές ντοπαμίνης για την αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να χάσει «μια δεκαετία από τη ζωή» της. Μια άλλη γυναίκα ανέφερε ότι από τον τζόγο και το καταναγκαστικό shopping συσσώρευσε χρέη 178.000 ευρώ.