Τετάρτη, 25 Ιουνίου, 2025

Ενοχλημένος ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλο με δημοσιογράφο: «Ξέρω από πονηριές»

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος παραχώρησε δηλώσεις στις κάμερες των τηλεοπτικών...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 25 Ιουνίου

ΚΡΙΟΣ: Μην ανακατευτείτε σε διαφωνίες μπροστά σε άτομα που...

«Δένει» Γερμανού ο Alpha

Κίνηση ματ από τον Alpha για να μη χάσει...

Η Μαρία Ένεζλη και ο Διονύσης Αλέρτας βάπτισαν τα παιδιά τους

Η Μαρία Ενεζλη και ο σύζυγός της Δημήτρης βάφτισαν...

Δίκη στο Μάτι: Στη φυλακή τέσσερις κατηγορούμενοι – Ξέσπασαν οι συγγενείς των θυμάτων

Στο κελί και ούτε μία... συγγνώμη

Με χειροπέδες στα χέρια και με τους συγγενείς των θυμάτων να τους αποδοκιμάζουν έντονα αναχώρησαν χθες από το Εφετείο της Αθήνας τέσσερις κατηγορούμενοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018. Συγκεκριμένα, με απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου στη φυλακή οδηγήθηκαν ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σωτήρης Τερζούδης, ο τότε υπαρχηγός της Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ Ιωάννης Φωστιέρης και ο Ιωάννης Καπάκης, τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Το δικαστήριο οδήγησε τα παραπάνω τέσσερα πρόσωπα στη φυλακή έχοντάς τους επιβάλει συνολικές ποινές που έφταναν τα 340 έτη. Ωστόσο, από τα έτη αυτά εκτιτέα είναι μόλις τα πέντε. Αμίλητοι και εμφανώς σοκαρισμένοι οι τέσσερις καταδικασθέντες έδωσαν τα χέρια τους μέσα στη δικαστική αίθουσα στους αστυνομικούς ώστε να τους περάσουν τις χειροπέδες, ενώ συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας ξεσπούσαν εναντίον τους. «Ζητήστε μία συγγνώμη, βρε παιδιά», «Ακόμη και τώρα είστε αμετανόητοι» τους φώναζαν.

Μάλιστα την ώρα που κατηγορούμενοι συνοδεία αστυνομικής δύναμης έφευγαν από το δικαστήριο, μέλη του ακροατηρίου χειροκροτούσαν επαναλαμβάνοντας δυνατά το όνομα του Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος είχε οριστεί δικαστικός πραγματογνώμονας στην υπόθεση και είχε επισημάνει το χάος και τους λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν εκείνη την ημέρα. Ο δρόμος για να οδηγηθούν στη φυλακή οι τέσσερις εκ των δέκα κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι (συνολικά τα πρόσωπα που κάθισαν στο εδώλιο ήταν 21) άνοιξε όταν νωρίτερα χθες το δικαστήριο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να μην τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Βασίλης Ματθαιόπουλος

Και αυτό κόντρα στην πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Σταματίνας Περιμένη, η οποία είχε ζητήσει από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στους 9 από τους 10 ενόχους το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Αντίθετα, η εισαγγελέας είχε προτείνει να μην αναγνωριστεί το συγκεκριμένο ελαφρυντικό στον Κων. Αγγελόπουλο, τον ηλικιωμένο άνδρα από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά. Κατά την εισαγγελέα ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δεν μπορεί να λάβει το ελαφρυντικό, επειδή δεν είχε λευκό ποινικό μητρώο! Τελικά το δικαστήριο είπε «όχι» στην αναγνώριση των ελαφρυντικών και για τους δέκα ενόχους για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή και του εμπρησμού. Με το «όχι» των δικαστών για τα ελαφρυντικά άνοιξε ο δρόμος ώστε να επιβληθεί και έκτιση ποινών.

Ιωάννης Καπάκης

«Για τους τέσσερις κατηγορούμενους επιβάλλεται η ποινή άνευ αναστολής, άνευ μετατροπής, καθώς θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και θα αιτιολογήσουμε στην απόφασή μας περαιτέρω» είπε η πρόεδρος εκφωνώντας την απόφαση του δικαστηρίου. Νωρίτερα η εισαγγελέας, η οποία είχε ζητήσει να εκτιθεί η ποινή για τους τέσσερις παραπάνω κατηγορουμένους, είχε επισημάνει: «Μέχρι σήμερα ουδείς εξ αυτών έχει αναγνωρίσει στο ελάχιστο την ευθύνη αυτής της πράξης και το κόστος των παραλείψεών τους για τους πολίτες που είχαν καθήκον να προστατεύουν λόγω των καθηκόντων τους».

Το γεγονός ότι νωρίτερα οι δικαστές είχαν θέσει ως ποινή βάσης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια τα 5 έτη τούς έδωσε επίσης τη δυνατότητα να μη χορηγήσουν αναστολές στην έκτιση των ποινών. Αντίθετα, στους άλλους έξι καταδικασθέντες της υπόθεσης το δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική. Ετσι, τη φυλακή γλίτωσαν οι Χρήστος Γκολφίνος, τότε διευθυντής του «199», Φίλιππος Παντελεάκος, τότε διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, Δαμιανός Παπαδόπουλος, τότε διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Νέας Μάκρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τότε διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, και Χαράλαμπος Χιώνης, τότε διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής. Στους συγκεκριμένους καταδικασθέντες επιβλήθηκαν ποινές 238 ετών.

Σωτήρης Τερζούδης

Ωστόσο, αποφασίστηκε η μετατροπή της ποινής τους προς 10 ευρώ ημερησίως. Με την ίδια απόφαση αποφασίστηκε μετατροπή της ποινής (προς 10 ευρώ ημερησίως) και για τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο. Στον ηλικιωμένο άνδρα το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών. Αντίθετα, με την απόφαση του Εφετείου αθώοι από κάθε κατηγορία κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 κατηγορούμενοι της υπόθεσης και συγκεκριμένα οι Ρένα Δούρου, τότε περιφερειάρχης Αττικής, Ηλίας Ψινάκης, τότε δήμαρχος Μαραθώνα, Αντώνης Παλαπατζής, Βάιος Θανασιάς και Δημήτρης Στεργίου Καψάλης (αυτοδιοικητικοί), Χρήστος Λάμπρης, διευθυντής πυρόσβεσης διάσωσης, Χρ. Δροσόπουλος, κυβερνήτης του ΦΛΟΓΑ, Γεώργιος Πορτοζούδης, διοικητής της ΥΕΜΣ, Στέφανος Κολοκούρης, τότε διοικητής της ΕΜΑΚ, Χαράλαμπος Συρογιάννης, πρώην υποδιοικητής εναέριων της ΕΛ.ΑΣ. και Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που είχε δικάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε καταδικάσει μόλις έξι από τους 21 κατηγορουμένους επιβάλλοντας εξαγοράσιμες ποινές. Συγκεκριμένα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει πενταετή φυλάκιση εξαγοράσιμη στους Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλο, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη. Ποινή φυλάκισης τριών ετών, επίσης εξαγοράσιμη, είχε επιβληθεί στον Κων. Αγγελόπουλο.

Ιωάννης Φωστιέρης

Επιπλέον το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, σε αντίθεση με τη χθεσινή απόφαση του Εφετείου, είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη. Η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχε προκαλέσει την οργή των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι από την πρώτη ημέρα της δικαστικής έρευνας ζητούσαν την απόδοση κακουργηματικών αδικημάτων και όχι πλημμεληματικών στους κατηγορουμένους, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι δικάστηκαν για πλημμελήματα. Κατά της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου ο Αρειος Πάγος είχε ασκήσει έφεση οδηγώντας την υπόθεση στο Εφετείο, το οποίο αποφάσισε τη φυλάκιση τεσσάρων εκ των κατηγορουμένων.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λαέρτης Μαλκότσης: Δε θα πιστέψετε ποιοι γνωστοί ηθοποιοί είναι οι γονείς του

Ο Λαέρτης Μαλκότσης έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με την...

Η Αντιγόνη Κουλουκάκου ποζάρει με μπικίνι και μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό

Η Αντιγόνη Κουλουκάκου αν δεν ήταν ηθοποιός θα μπορούσε να είναι εύκολα μοντέλο. Ψηλή, με ωραίο σώμα και όμορφη γυναίκα θα μπορούσε να κάνει καριέρα στον χώρο της μόδας.

Κατερίνα Λάσπα: «Πένθησα βαθιά και για χρόνια τον χωρισμό μου»

Η Κατερίνα Λάσπα καλεσμένη της εκπομπής «Το Πρωινό» αναφέρθηκε...

Ο «έρωτας» της Πάολα για τον Λιάνη μπροστά σε νυν και πρώην της

Σε μια λαμπερή εκδήλωση η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων...

Πώς η άλλοτε «εθνική παρθένα» Άννα Μαρία Λογοθέτη έφτασε να πληρώνεται (!!!) από τη Νέα Δημοκρατία

Οταν πριν από λίγες δεκαετίες ο συνάδελφος Γιάννης Πουλόπουλος,...

Ο Παναγιώτης Στάθης στη θέση του Παπαδάκη στον ΑΝΤ1;

Ο Παναγιώτης Στάθης στη θέση του Γιώργου Παπαδάκη;Κι όμως...

Αθηνά Οικονομάκου: Αυτό είναι το σπίτι υπερπαραγωγή που μένει στην Κηφισιά

Η Αθηνά Οικονομάκου ζει στην Κηφισιά σε ένα υπέροχο...
spot_img
spot_img