Στο στόχαστρο των δανειστών

Οι εξαιρέσεις που ισχύουν παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον ο κατάλογος με τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν θα μπει στο στόχαστρο των δανειστών. Με βάση το mail του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, οι εξαιρέσεις που ισχύουν έχουν μείνει πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέο γύρο ασφυκτικών πιέσεων, αν όχι στην παρούσα φάση, σίγουρα στον δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιμένει ότι σε αυτό το 4μηνο της ανακωχής με τους δανειστές δεν πρόκειται να λάβει μέτρα υφεσιακά, όπως οι αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ ή η κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών, παρά τη φρασεολογία και την ορολογία της αποκαλούμενης επιστολής Βαρουφάκη, η οποία εισήγαγε και τον όρο της «δημιουργικής ασάφειας» ως διαπραγματευτικό εργαλείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως οι δανειστές, το συνολικό κόστος των φοροαπαλλαγών ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ. Από αυτά:

  • τα 293 εκατ. ευρώ αφορούν απαλλαγές των νοικοκυριών,
  • τα 35 εκατ. ευρώ απαλλαγές επιχειρήσεων,
  • τα 659 εκατ. ευρώ απαλλαγές και εξαιρέσεις της φορολογίας κεφαλαίου,
  • τα 545 εκατ. ευρώ τη φορολογία των ακινήτων,
  • τα 65 εκατ. ευρώ τα Τέλη Ταξινόμησης οχημάτων,
  • το1 δισ. ευρώ τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και
  • τα 970 εκατ. ευρώ απαλλαγές του ΦΠΑ.

Αυτές οι τελευταίες απαλλαγές -του ΦΠΑ- έχουν μπει προ πολλού στο μάτι των δανειστών, καθώς θεωρείται ότι σε συνδυασμό με την απίστευτη φοροδιαφυγή προκαλούν αιμορραγία εσόδων που αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Σημειωτέον δε ότι από το σύνολο των 970 εκατ. ευρώ τα περίπου 347 εκατ. ευρώ είναι οι απώλειες του Προϋπολογισμού από τον ειδικό μειωμένο κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, εξ ου και η εμμονή των δανειστών να καταργηθεί. Οσον αφορά τον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%, στον οποίο υπάγονται και φάρμακα – τρόφιμα, προκαλεί απώλειες στον Προϋπολογισμό περίπου 528 εκατ. ευρώ ετησίως, εξ ου και οι πιέσεις των δανειστών για μετάταξη προϊόντων στον μειωμένο συντελεστή 13% ή ακόμα και στον ανώτατο συντελεστή 23%.

Ολοι οι φορολογούμενοι και όχι μόνο όσοι φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών δικαιούνται φέτος κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων μειώσεις φόρου λόγω αναπηρίας, καθώς και τις εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες, δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης και δωρεές.

Εγκύκλιος ΓΓΔΕ:

1. Τη μείωση φόρου κατά 200 ευρώ δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους εμπίπτουν σε κάποια από τις κατηγορίες που αναφέρονται στον νόμο. Ειδικά για τα πρόσωπα με αναπηρία τουλάχιστον 67% διευκρινίζεται ότι για την απόδειξη της αναπηρίας απαιτείται γνωμάτευση από ΚΕΠΑ ή ΑΣΥΕ.
2. Τη μείωση φόρου για ιατρικές δαπάνες δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως της πηγής εισοδήματος.

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ