Η άγρια παρέα ξύπνησε

Ολο και πιο πολλές αρκούδες στο καταφύγιο του Αρκτούρου αρχίζουν να βγαίνουν από τις φωλιές όπου λούφαζαν τον χειμώνα

Μόλις λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη έναρξη της άνοιξης (21 Μαρτίου), ο χειμερινός υπνάκος για τις αρκούδες του Νυμφαίου πήρε τέλος. Οι περισσότερες ξεμύτισαν από τις φωλιές τους και άρχισαν να… χασμουριούνται και να κάνουν τα πρώτα νωχελικά βήματά τους! Πρώτες ξύπνησαν οι νεαρότερες σε ηλικία αρκούδες της άγριας παρέας στο καταφύγιο του Αρκτούρου και ακολουθούν σιγά σιγά οι μεγαλύτερες, που αποχωρίζονται διστακτικά τις φωλιές τους. Ακόμα μία χρονιά ξύπνησαν πρώτες -με διαφορά από τις υπόλοιπες- οι αρσενικές αρκούδες Κυριάκος και Μανόλης, που είναι αδελφάκια και τα πιο νεαρά ζώα στο καταφύγιο. Επίσης η Μπάρμπαρα έχει αρχίσει να περνάει πλέον τον περισσότερο χρόνο της εκτός της φωλιάς της, ενώ και οι υπόλοιπες αρκούδες αρχίζουν σιγά σιγά να… σηκώνονται από τον χώρο όπου κοιμήθηκαν τον χειμώνα.

Η υπναρού Τασούλα

Πάντως πιο υπναρού αποδεικνύεται η Τασούλα, η οποία ακόμη δεν λέει να το… πάρει απόφαση πως ήρθε η άνοιξη, ίσως επειδή τη βαραίνουν τα τουλάχιστον 20 χρόνια που κουβαλά στην πλάτη της! Είναι άλλωστε η γηραιότερη από τις συνολικά εννέα αρκούδες που φιλοξενούνται στο καταφύγιο του Αρκτούρου.

Οι περισσότερες είναι νωχελικές, δείχνοντας ότι ακόμη δεν έχουν συνέλθει πλήρως από τον βαθύ χειμέριο ύπνο τους. Είναι ενδεικτικό ότι η διάθεσή τους για φαγητό δεν έχει επανέλθει, κάτι που όπως λένε οι υπεύθυνοι του Αρκτούρου, είναι απολύτως φυσιολογικό. «Φέτος ο χειμώνας ήταν πιο βαρύς και οι αρκούδες άργησαν λίγο να ξυπνήσουν. Για παράδειγμα, πέρυσι επικρατούσαν ήπιες καιρικές συνθήκες και τα ξυπνητούρια είχαν γίνει νωρίτερα» είπε στην «Espresso» ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου, Πάνος Στεφάνου.

Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, φαίνεται ότι το βιολογικό ρολόι των αρκούδων που ζουν στο καταφύγιο… συγχρονίστηκε με την επίσημη έναρξη της άνοιξης, που είναι το Σάββατο 21 Μαρτίου. Τη συγκεκριμένη ημέρα το καταφύγιο της καφέ αρκούδας στο Νυμφαίο Φλώρινας αναμένεται να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να το επισκέπτονται καθημερινά αλλά και Σαββατοκύριακα, εκτός Τετάρτης.

Νίκος Πιτσιακίδης 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ