Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Φθηνή εργατοώρα και πολλή δουλειά!

Οι Ελληνες στην πέμπτη θέση (με περισσότερο χρόνο εργασίας) λέει νέα έρευνα του ΟΟΣΑ

Ο μύθος του τεμπέλη Ελληνα καταρρίπτεται πανηγυρικά από μια νέα έρευνα του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία έως και 70 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο θα πρέπει να εργάζονται οι πολίτες στη χώρα μας προκειμένου να μη βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας, λαμβάνοντας τον κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι σε πραγματικούς όρους από τους χαμηλότερους στις χώρες-μέλη του οργανισμού. Το στοιχείο αυτό περιλαμβάνεται σε έρευνα η οποία δείχνει την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και των οικογενειών, ειδικά στα χρόνια της κρίσης. Ετσι, λοιπόν, μια οικογένεια με δύο παιδιά πρέπει να εργάζεται 60-70 ώρες την εβδομάδα για να μην… πεινάσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χώρα μας βρίσκεται στις πέντε πρώτες θέσεις με τις περισσότερες εργατοώρες ανά εβδομάδα, με την Τσεχία πρώτη (80-90 ώρες) και με τις Εσθονία, Ισπανία, Σλοβακία, Λετονία στις επόμενες θέσεις.

Από τη σύγκριση στα επίπεδα των κατώτατων μισθών, σε σχέση με τον μέσο μισθό, διαπιστώνει κανείς ότι η Ελλάδα (με το 45%) βρίσκεται πιο κοντά στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά (κυμαίνονται μεταξύ 35% και 40%) όπως είναι οι Τσεχία, Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες, Εσθονία και Ιαπωνία. Ανω του 60% του μέσου μισθού ανέρχεται ο κατώτατος μισθός μετά την κρίση (2013) στη Σλοβενία, στη Γαλλία, στη Χιλή και την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αυτό μεταφράζεται σε καθαρές αποδοχές κάτω των τριών δολαρίων ανά ώρα στο Μεξικό, στη Λετονία, στη Χιλή, στην Εσθονία, στην Ουγγαρία και την Τσεχία, σε πάνω από εννέα δολάρια στο Λουξεμβούργο και την Αυστραλία.

Αναλυτικά, στην Ελλάδα ένας μισθωτός σε μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά ή ένας εργαζόμενος σε οικογένεια με δύο παιδιά, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, πρέπει να δουλεύει από 60 έως και 70 ώρες την εβδομάδα προκειμένου η οικογένειά του να μη βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας.

Πρόκειται για μη ρεαλιστικά ωράρια, σημειώνει η μελέτη, για να καταλήξει ότι αυτό συμβαίνει στην πλειονότητα των χωρών στην περίπτωση που εργάζεται μόνο το ένα μέλος της οικογένειας. Υπάρχουν βέβαια και χώρες όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι απαιτούμενες ώρες εργασίας ανά εβδομάδα είναι οι μισές από αυτές που χρειάζονται στην Ελλάδα.

Η ίδια έρευνα δείχνει πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι μόλις 4,42 δολάρια ανά ώρα, έπειτα από φόρους, με την Πορτογαλία στα 4,41 δολ. Χαμηλότερα βρίσκονται Πολωνία με 3,59 δολ., Τουρκία με 3,49 δολ., Σλοβακία με 2,99 δολ., Εσθονία με 2,49 δολ. και Λετονία με 1,46 δολ. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται η Αυστραλία και το Λουξεμβούργο (9 δολάρια/ώρα), ενώ το Βέλγιο ανέρχεται στην τρίτη θέση με 8,57 δολάρια και ή Ιρλανδία στην τέταρτη με 8,46 δολάρια.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...