Η διατροφή που οδηγεί χωρίς στερήσεις σε απώλεια βάρους
Η διατροφή που οδηγεί χωρίς στερήσεις σε απώλεια βάρους
Η σύγχρονη τάση στην απώλεια βάρους δεν είναι η στέρηση ούτε η διατροφή με βαρετά περιοριστικά μενού. Είναι η προσθήκη στη διατροφή εκείνων των τροφών που αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους, επιταχύνουν την καύση του και βελτιώνουν τον μεταβολισμό. Ενα νέο άρθρο της διατροφολόγου και συγγραφέως Φιόνα Κιρκ επισημαίνει ότι ο οργανισμός αναγνωρίζει τρία είδη θρεπτικών ουσιών: πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες (το πλεόνασμα των οποίων επίσης μετατρέπει σε λίπος).
Συνδυασμός
Η κατανάλωση συνδυασμού λιπαρών και πρωτεϊνών μετατρέπει τον οργανισμό σε εργοστάσιο μεταβολισμού του λίπους και όχι σε «συσσωρευτή» του.
Κωδικοποιώντας σε 30 τροφές τα «κλειδιά» για την απώλεια βάρους, υπογραμμίζει ότι, για παράδειγμα, τα φιστίκια, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και συμβάλλουν στη βραδεία αποδέσμευση σακχάρων στο αίμα, κόβοντας την επιθυμία για γλυκό. Το μήλο περιέχει πηκτίνη, η οποία βάζει φραγμό στην απορρόφηση λίπους από τα κύτταρα, ο λιναρόσπορος βοηθά στον μεταβολισμό του λίπους, ενώ και το κόκκινο κρασί, παρά τις πολλές θερμίδες του, βοηθά στις καύσεις.
Από τους καταλύτες του μεταβολισμού που βοηθούν στο αδυνάτισμα ξεχωρίζουν το πράσινο τσάι, το γκρέιπφρουτ -που, όπως και το μπρόκολο, περιέχει βιταμίνη C, αποτρέποντας τη συσσώρευση λίπους και διευκολύνοντας την απορρόφηση ασβεστίου-, η σόγια, που περιέχει λεκιθίνη (επίσης εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους), η κινόα (πηγή πλήρους πρωτεΐνης, που «χτίζει» μυϊκή μάζα επιτρέποντας περισσότερες καύσεις), η βρόμη, που με τις φυτικές ίνες που περιέχει ενισχύει την αίσθηση του κορεσμού, αλλά και το σκόρδο, το οποίο περιέχει αλισίνη, που έχει αποδειχτεί σε σειρά ερευνών ότι λειτουργεί ως λιποδιαλύτης, περιορίζοντας τα αποθέματα λίπους.
Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν εξάλλου ότι οι σούπες βοηθούν στην απώλεια βάρους, καθώς προσδίδουν όλα τα θρεπτικά συστατικά της τροφής που περιέχουν αλλά με τη χαμηλότερη θερμιδική επιβάρυνση, ενώ παράλληλα κόβουν την όρεξη. Τα δε λευκά αμύγδαλα συμβάλλουν στον έλεγχο του λίπους που σωρεύεται στην κοιλιακή χώρα, ενώ βελτιώνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. Στις 30 τροφές συμπεριλαμβάνονται επίσης σπαράγγια, σπανάκι, μανιτάρια, φακές, αχλάδια, μπανάνες, μούρα, πεπόνι, λιπαρά ψάρια, καρύδια, ηλιόσπορος, καυτερές πιπεριές και κανέλα.