Για πλάτη σαν του Ατλαντα!

Τρεις ασκήσεις express που αφορούν τη μεγαλύτερη ομάδα μυών του σώματος, η οποία σηκώνει και κρατά σε όρθια στάση τον άνθρωπο

Οταν αναφερόμαστε στους μυς της πλάτης, αναφερόμαστε στο 1/3 του συνόλου των μυών του σώματός μας (περίπου 250 από 656 στο σύνολό τους).

Αυτό συμβαίνει διότι η σπονδυλική στήλη μας έχει επάνω της συνδεμένους όλους τους παρασπονδύλιους μυώνες, που ξεκινούν από το πίσω μέρος του κρανίου μας και καταλήγουν στο πίσω μέρος της λεκάνης μας. Λέγονται αυτόχθονες ή εν τω βάθει ραχιαίοι και είναι οι στηρικτικοί μύες του κορμού μας.

Η σημασία τους είναι αυτονόητη. Σηκώνουν τον άνθρωπο στην όρθια θέση και τον κρατούν όλη την ημέρα σε αυτήν, αντιμετωπίζοντας συνεχώς τη βαρύτητα. Πρέπει λοιπόν να γυμναστούν και αυτοί, όπως όλοι οι μύες, με κίνηση του κορμού.

Αρσεις θανάτου (death lifts)
Στεκόμαστε στην όρθια θέση (στην ανάπαυση), κρατώντας με τα χέρια κρεμασμένα κάτω μια μπάρα μπροστά στα πόδια μας. Σκύβουμε κατεβάζοντας την μπάρα και δημιουργούμε κύρτωση στη σπονδυλική στήλη, έως ότου φτάσουμε τόσο χαμηλά, ώστε να μη νιώθουμε έντονο τράβηγμα (τέντωμα) των καμπτήρων του μηρού. Ελκουμε προς την όρθια θέση και επαναλαμβάνουμε. Ενεργοποιούνται οι παρασπονδύλιοι μύες (έως το ύψος των ώμων), τραπεζοειδής, μείζων – ελάσσων ρομβοειδής, μείζων γλουτιαίος, καμπτήρες του μηρού.

Ελξεις τροχαλίας οπισθολαίμιες
Καθόμαστε στην τροχαλία πλάτης, κρατώντας τη λαβή κατά προτίμηση την ανοιχτή. Κάμπτουμε προς τα κάτω πίσω από το κεφάλι μας, μέχρι το ύψος των ώμων. Χαλαρώνουμε, αφήνοντας το βάρος μας να μας τεντώσει τα χέρια τελείως πάνω. Αυτό διατείνει τους σπονδύλους μεταξύ τους, ανακουφίζοντας τα μεσοσπονδύλια διαστήματα και ενυδατώνοντας τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Ενεργοποιούνται οι πλατύς ραχιαίος, μείζων θωρακικός, τραπεζοειδής, καμπτήρες του πήχεως, τρικέφαλος.

Κωπηλατική στην τροχαλία (low row)
Καθόμαστε στη μηχανή κωπηλασίας, έχοντας τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τη λαβή. Σκύβοντας δηλαδή εμπρός, για να πιάσουμε τη λαβή, να διπλώνει ο κορμός προς τα πόδια μας. Κάμπτουμε τη λαβή προς τον κορμό μας και ταυτόχρονα εκτείνουμε τη ράχη μας προς τα πίσω. Μιμούμαστε την κίνηση του κωπηλάτη. Χαλαρώνουμε εμπρός, αφήνοντας το βάρος να μας τραβήξει εμπρός και να μας ανακουφίσει, διατείνοντας τον κορμό μας. Ενεργοποιούνται οι παρασπονδύλιοι μύες έως το ύψος των ώμων, πλατύς ραχιαίος, μείζων – ελάσσων ρομβοειδής, τραπεζοειδής, καμπτήρες του πήχεως, τρικέφαλος, μείζων γλουτιαίος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ