Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Η έκφυλη ζωή του Μένη Κουμανταρέα!

Οι σχέσεις του συγγραφέα που έφερε στο φως ο δικηγόρος ενός εκ των δύο κατηγορουμένων Αλέξης Κούγιας. Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τις παρέες του στο σκοτάδι

Μυστικά, πάθη και ολέθριες σχέσεις που συνέθεταν μια έκφυλη ζωή, με λεπτομέρειες που μοιάζει να έχουν βγει από τις σελίδες του τελευταίου βιβλίου του Μένη Κουμανταρέα «Ο θησαυρός του χρόνου» (που μιλά για τις επισκέψεις ενός ήρωα στα «σκοτεινά» μαγαζιά, στα οποία ώριμοι άνδρες 23ty235ty3ty5«ψαρεύουν» νεαρούς αλλοδαπούς), έφερε στο φως η υπεράσπιση του κατηγορούμενου Στεφάν Ματασαρεάνου την πρώτη ημέρα της δίκης για τη στυγερή δολοφονία του 83χρονου συγγραφέα!

ΑΠΟ ΤΗ
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

3edqw4rtfΥστερα από αρκετές αναβολές και διακοπές, άρχισε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης που συγκλόνισε την κοινή γνώμη τον Δεκέμβριο του 2014.

Στο εδώλιο κάθισαν ο 27χρονος Ρουμάνος Στεφάν Ματασαρεάνου και ο 30χρονος ομοεθνής του Κοσμίν Γκαϊτάν, κατηγορούμενοι ότι ξυλοκόπησαν άγρια και στραγγάλισαν το Μένη Κουμανταρέα για να τον ληστέψουν. Οι δύο Ρουμάνοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και απόπειρας ληστείας.

«Δεν θα μπορούσα να φτάσω στο σημείο να κάνω κάτι τέτοιο στον Μένη ή σε οποιονδήποτε άλλο. Είμαι τόσα χρόνια στην Ελλάδα. Ούτε κλέφτης είμαι ούτε δολοφόνος» είπε ο 27χρονος Στεφάν, ενώ στη συνέχεια σηκώθηκε από το εδώλιο ο 30χρονος Κοσμίν, ο οποίος επίσης αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι δεν γνώριζε το θύμα.

Επειτα, ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα ο επί σειρά ετών φίλος και στενός συνεργάτης του πεζογράφου Θανάσης Φωσκαρίνης, ο οποίος τον βρήκε νεκρό μετά τα μεσάνυχτα της 5ης Δεκεμβρίου 2014.

Το μοιραίο βράδυ

Ο 57χρονος καθηγητής Θεατρολογίας τόνισε ότι το μοιραίο βράδυ συναντήθηκε με τον Κουμανταρέα για να φάνε σε μαγαζί της οδού Φωκίωνος Νέγρη, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι του πεζογράφου.

Ομως, όταν είδε ότι καθυστερούσε να επιστρέψει από το διαμέρισμα, όπου είχε πεταχτεί για να πάρει το φάρμακό του (σ.σ.: είχε καρκίνο), άρχισε να ανησυχεί. Οταν και οι ύστατες προσπάθειες να του ανοίξει, χτυπώντας του την πόρτα, δεν απέδωσαν, επέστρεψε με τα κλειδιά του σπιτιού και μπήκε στο εσωτερικό, συνοδευόμενος από τον σύζυγο της ανιψιάς του πεζογράφου.

«Ο Μένης ήταν νεκρός πάνω στο κρεβάτι. Το πρόσωπό του ήταν παραμορφωμένο και τα χείλη του πρησμένα. Ακόμα δεν μπορώ να εξηγήσω αυτή τη βαρβαρότητα!» είπε ο κ. Φωσκαρίνης, ο οποίος στην ερώτηση της εκ δεξιών συνέδρου ποια ήταν η σχέση του με τον 27χρονο Στεφάν, «αφού ήταν δεδομένο ότι είχε σχέσεις με διάφορους», απάντησε: «Συνευρισκόταν και με άλλους ερωτικά.

Ομως ο Στεφάν ήταν ο προστατευόμενός του. Λόγω της αδυναμίας του να βρει δουλειά τού έδινε χρήματα». Ο μάρτυρας συμπλήρωσε ότι αυτός ήταν ο λόγος (δηλαδή οι σκληρές απαιτήσεις του) που ο γνωστός πεζογράφος είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να τερματίσει τη σχέση.

Οι αντιδράσεις

Πάντως, τις πιο πιεστικές ερωτήσεις τις δέχθηκε από τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο υπεράσπισης του 27χρονου, ο οποίος επέμεινε στην ερωτική ζωή του θύματος, προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και την αντίδραση της προέδρου, που ζήτησε να επιδειχθεί σεβασμός στη μνήμη του νεκρού:
tg45tg43yΚούγιας: Συνήθιζε να κάνει παρέα με νεαρά αγόρια;
Μάρτυρας: Ναι, αλλά δεν τους έβλεπε συχνά.
Κούγιας: Ο εντολέας μου ήταν 15 ετών, όταν πρωτοσυνάντησε τον συγχωρεμένο, κι αυτός άνω των 70… Πιο πριν είπατε ότι με πολλά από αυτά τα παιδιά είχε πνευματική σχέση. Με ποιον τρόπο υποστήριξε τον εντολέα μου; Ο τελευταίος στην κατάθεσή του έχει πει ότι το θύμα τού έκανε στοματικό έρωτα και του έδινε 20 ευρώ!
Μάρτυρας: Ξέρω ότι είχαν σχέση φιλική, ερωτική και τον αγαπούσε!
Κούγιας: Πού έβλεπε τα παιδιά, τα οποία συναντούσε στα μπαρ όπου εκδίδονταν;
Μάρτυρας: Κανένα από αυτά δεν το είχε πάει στο σπίτι…
Κούγιας: Στο γραφείο του ήταν ο τόπος συνεύρεσης με αυτά τα παιδιά. Εκεί τους έδινε 15-20 ευρώ!

Ο κ. Κούγιας πίεσε ακόμη το μάρτυρα να του πει για την αντρική συντροφιά προς τον Κουμανταρέα άλλων νεαρών αλλοδαπών, όπως του «Κλώντυ» (τον οποίο ο συγγραφέας φέρεται ότι αποκαλούσε «αλεπουδάκι»), του «Αρτάν», του «Γιονούτ», αλλά και του μυστηριώδους «Πωλ» από τη Ρουμανία, με τον οποίο ο σπουδαίος συγγραφέας και πεζογράφος είχε ραντεβού τα μεσάνυχτα στην πλατεία Βικτωρίας, αλλά δεν πρόλαβε να πάει, καθώς βρέθηκε δολοφονημένος.

Τον χτύπησαν και τον στραγγάλισαν μέσα στο σπίτι του

Ο Μένης Κουμανταρέας είχε βρεθεί στραγγαλισμένος και με πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και στην κοιλιά μέσα στο διαμέρισμά του σε πολυκατοικία της οδού Ζακύνθου στην Κυψέλη, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 5ης Δεκεμβρίου του 2014. Το πτώμα του αντίκρισαν πρώτοι πάνω στο κρεβάτι του υπνοδωματίου ο σύζυγος της ανιψιάς του και ο στενός φίλος του πεζογράφου που μπήκαν στο σπίτι με τη βοήθεια κλειδαρά.

Ο 83χρονος συγγραφέας, που έτρωγε μαζί με τον φίλο του Θάνο Φωσκαρίνη σε εστιατόριο, έφυγε για το σπίτι του, για λίγο, με πρόθεση να γυρίσει να τον βρει. Οπως προέκυψε από κάμερες ασφαλείας, που κατέγραψαν και τις κινήσεις των δύο κατηγορούμενων Ρουμάνων, το μοιραίο βράδυ ο Μένης Κουμανταρέας επέστρεψε στο σπίτι του στις 22.42. Πέντε ώρες νωρίτερα (από τις 17.35 το απόγευμα!) οι δυο τους είχαν κρυφτεί στην πολυκατοικία της Κυψέλης, περιμένοντας την επιστροφή του.

Του ζήτησαν χρήματα

«Εισήλθαν εντός της κεντρικής εισόδου της πολυκατοικίας και κρύφτηκαν επιμελώς σε αυτή. Εν συνεχεία, όταν αντιλήφθηκαν πως εισήλθε ο Μένης Κουμανταρέας, του επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά και με τη χρήση βίας τον ανάγκασαν να τους οδηγήσει στο διαμέρισμά του» αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Εκεί οι δύο νεαροί, Στέφαν Ματασαρενάου και Κοσμίν Γκαϊτάν, φέρεται ότι ζητούσαν επίμονα από τον 83χρονο να τους δώσει χρήματα. Η άρνησή του να ενδώσει στις πιέσεις φαίνεται ότι πυροδότησε την αντίδραση των δύο αλλοδαπών που, όταν αντιλήφθηκαν ότι δεν θα έπαιρναν αυτό που ζητούσαν, ξέσπασαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τη δολοφονική οργή τους πάνω στον ανυπεράσπιστο συγγραφέα. «Το θύμα απεβίωσε συνεπεία βαρέων κακώσεων κοιλίας – κεφαλής και στραγγαλισμού προκληθέντος διά χειρός» περιγράφει ο ιατροδικαστής στην έκθεσή του.

Στη συνέχεια έψαξαν επιλεκτικά σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού και στις 23.06 αποχώρησαν από το διαμέρισμα. Ανάμεσα στα ευρήματα των αστυνομικών που ερεύνησαν το σπίτι στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας ήταν ένας άδειος τραπεζικός φάκελος, ο οποίος πιθανότατα περιείχε τα χρήματα που άρπαξαν.

tyr6yu6Θανάσης Φωσκαρίνης: «Είχε δεχθεί άλλες δύο επιθέσεις»

Εκπληξη προκάλεσε η αποκάλυψη του μάρτυρα Θανάση Φωσκαρίνη ότι πριν από τη φονική ενέδρα στον Μένη Κουμανταρέα είχαν προηγηθεί άλλες δύο επιθέσεις στο σπίτι του πεζογράφου, και μάλιστα στη δεύτερη είχε υποπτευθεί τον 27χρονο Στεφάν!

«Είχε κανονίσει με κάποια άτομα να έρθουν στο σπίτι. Ανοίγοντας το ασανσέρ, είδε δύο κουκουλοφόρους, αλλά έτρεξε και μπήκε αμέσως μέσα στο διαμέρισμα. Μάλιστα, αισθάνθηκε ότι ο ένας από τους δύο ήταν ο Στεφάν. Του τηλεφώνησε και του παραπονέθηκε, αλλά ο Στεφάν τού απάντησε: “Εγώ δεν έχω κανέναν λόγο να το κάνω αυτό. Εγώ σε αγαπάω”!»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Θεατρολογίας, ο 83χρονος πεζογράφος είχε δεχθεί επίθεση και από έναν Αλβανό ονόματι Εριόν, ο οποίος επιχείρησε να τον κλέψει. Πράγματι, το 2004 είχε καταγγείλει στο Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας ότι ο αλλοδαπός, με τον οποίο είχε κοινωνικές επαφές και εργασιακή σχέση, τον εκβίαζε για να του αποσπάσει χρήματα και ένα βράδυ είχε εισβάλει στο διαμέρισμά του.

Οπως ανέφερε ακόμη ο μάρτυρας, ο Κουμανταρέας αναγκάστηκε να πουλήσει όσο όσο ένα ακίνητο στην Κηφισιά, λόγω της υψηλής φορολογίας και ενός σοβαρού προβλήματος υγείας για το οποίο επρόκειτο να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Αυτό το γνώριζε ο Στεφάν, και μάλιστα τον είχε βοηθήσει στη μετακόμιση με το… αζημίωτο! Χθες κατέθεσε η ένοικος του πέμπτου ορόφου της πολυκατοικίας, η οποία αντίκρισε νεκρό και σχεδόν «πεταμένο» πάνω στο κρεβάτι τον 83χρονο: «Ηταν ντυμένος και είχε μελανιές στο πρόσωπο. Ηταν τρομακτικό!» περιέγραψε.

Στο δικαστήριο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής η εξαδέλφη του συγγραφέα, αλλά δεν έγινε δεκτή, μετά τις αντιρρήσεις που προέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Αλέξης Κούγιας και Παναγιώτης Μπαλακτάρης.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...