Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Σχιζοφρένεια στα μωρά της «νικοτίνης»!

Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών

Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο το μωρό να αναπτύξει σχιζοφρένεια αργότερα στη ζωή του, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές. Μάλιστα, όσο πιο πολύ καπνίζουν οι έγκυοι τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξουν διάφορες ψυχικές ασθένειες τα παιδιά, και κυρίως σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές του University of Columbia της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον καθηγητή Alan Brown υπολόγισαν ότι μια μέλλουσα μητέρα που είναι βαριά καπνίστρια έχει 38% μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσει μωρό, το οποίο μεγαλώνοντας θα γίνει σχιζοφρενής. Αυτό συμβαίνει διότι η νικοτίνη περνάει με ευκολία στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου μέσω του πλακούντα, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του νευρικού συστήματός του. Ως συνέπεια το μωρό μπορεί να γεννηθεί με μικρότερο από το κανονικό βάρος, να έχει δυσκολία συγκέντρωσης και να εμφανίζει νευρολογικές ανωμαλίες, οι οποίες -μεταξύ άλλων- μπορεί να οδηγήσουν στη σχιζοφρένεια. Μάλιστα, όσο περισσότερο καπνίζει η έγκυος τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα νικοτίνης στην οποία εκθέτει το έμβρυο, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να αυξάνεται.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «American Journal of Psychiatry», βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων 1.000 ασθενών με σχιζοφρένεια. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας έλαβαν υπόψη τους τα ιατρικά στοιχεία από τη γέννα τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της μητέρας τους, καθώς και τον ιατρικό φάκελο που αφορούσε την εμφάνιση της ασθένειας. Σύγκριναν τα παραπάνω στοιχεία με αντίστοιχα ομάδας ατόμων που ήταν υγιή. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα της κοτινίνης στο αίμα τους, μιας ουσίας που αποτελεί τον βιοδείκτη για τον υπολογισμό της νικοτίνης που πέρασε από το αίμα της μητέρας στο έμβρυο.

Συνδυάζοντας αυτά τα ευρήματα με τα ιατρικά στοιχεία των μητέρων τους, διαπίστωσαν ότι το 20% των μητέρων σχιζοφρενών κάπνιζαν υπερβολικά πολύ κατά την εγκυμοσύνη, ενώ ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας ανέρχονταν σε 38%. «Είναι η πρώτη έρευνα που βασίζεται σε κάποιον βιοδείκτη και αναδεικνύει τη σχέση εμβρυϊκής νικοτίνης και σχιζοφρένειας» σχολίασε ο Brown.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...