Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Το ΟΠΑΠ Forward στηρίζει το γυναικείο επιχειρείν

Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω...

Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος: «Είμαστε άνθρωποι με ανθρώπινες αδυναμίες, που άλλοτε τις νικούμε και...

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι αποκαλύψεις σχετικά με τη...

Η Σκορδά λαχτάρισε με το… μπισκοτάκι της

«Ζηλεύω το μικρό σου το γατί, στα πόδια σου...

Μαθήματα ήθους των «αιωνίων» στο παρκέ

Αποθέωση του μπάσκετ

Αποθέωση του μπάσκετ

Του Γιώργου Σηφάκη

Η αποθέωση του μπάσκετ σε όλο της το μεγαλείο! Δεν υπάρχει άνθρωπος που αγαπάει τον αθλητισμό και μία ημέρα μετά τον ιστορικό τέταρτο τελικό, το «αντίο» του Διαμαντίδη και την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό δεν νιώθει αγαλλίαση, ευδαιμονία και ανάταση ψυχής για όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ.

Αρχικά ήταν οι μαγικές στιγμές στον κορυφαίο σύγχρονο Ελληνα παίκτη στη μετά Γκάλη εποχή: στον τεράστιο Δημήτρη Διαμαντίδη. Στον παίκτη που πραγματικά άλλαξε το μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Σε αυτόν που έκανε τον απλό φίλαθλο να βλέπει την άμυνα. Που έμαθε στους πάντες τι είναι το πικ εν ρολ και πιο ιδανική εφαρμογή από αυτήν που τελειοποίησε με τον Μπατίστ δεν είχε ξαναδεί ο πλανήτης, με εξαίρεση τους Στόκτον – Μαλόουν.

f2 80

Η αποθέωση του κόσμου, ο σεβασμός του αντιπάλου, η συγκίνηση του Βασίλη Σπανούλη στα «πράσινα» αποδυτήρια και οι αγκαλιές των αδερφών Αγγελόπουλων στον Δημήτρη Διαμαντίδη δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει. Οτι τουλάχιστον το μπάσκετ, έστω και αργά, πάει να βρει τον δρόμο του. Κι αν όλα αυτά, θα πει κάποιος, έγιναν γιατί ήταν το «αντίο» ενός θρύλου και ο Ολυμπιακός ως νικητής μπορούσε να κάνει και κάτι παραπάνω δείχνοντας αβρότητα, οι κινήσεις των δύο διοικήσεων αμέσως μετά τον τελικό έδειξαν αθλητικό πολιτισμό.

Υπόκλιση στον αντίπαλο

Δεν έχει ξαναγίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να πηγαίνει στα αποδυτήρια του «αιωνίου», που μόλις του έχει αρπάξει το πρωτάθλημα μέσα στο «σπίτι» του και με ταπεινότητα να παραδέχεται την ανωτερότητα του αντιπάλου. Να σφίγγει τα χέρια των δύο έως χθες «μισητών εχθρών» του και να τους συγχαίρει. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού να πηγαίνουν στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού και να συγχαίρουν παίκτες και Πεδουλάκη για τους καλύτερους τελικούς που έγιναν ποτέ, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης να αποδέχεται την καθολική αναγνώριση εχθρών και φίλων για την παγκόσμια κλάση του. Ακόμα, η συγκλονιστική στιγμή ανάμεσα στον Θανάση Γιαννακόπουλο και τον αρχηγό του Ολυμπιακού (ενώ παιζόταν η πρώτη παράταση) και τα αμοιβαία λόγια σεβασμού δείχνουν όχι μόνο πως η ελπίδα δεν έχει χαθεί σε αυτόν τον τόπο, αλλά και ότι υπάρχει ακόμα μεγαλείο στην ψυχή του Ελληνα.

Ακόμα και στους πανηγυρισμούς από 15.000 «ερυθρόλευκους» φιλάθλους για τον θρίαμβο της ομάδας τους τα πάντα ήταν αρμονικά. Η χαρά στον ουρανό, η αποθέωση στην ομάδα επική, η υποδοχή μαγική, ακριβώς όπως αρμόζει στον πρωταθλητή, που έσπασε δεύτερη φορά την έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου και κατέκτησε τον τίτλο.
Μακάρι αυτός ο αθλητικός πολιτισμός, το μεγαλείο ψυχής των δύο μεγάλων ομάδων της χώρας μας να μην είναι πυροτέχνημα. Να παραδειγματιστούν άπαντες (ειδικά οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, παράγοντες και φίλαθλοι) από τους παίκτες των δύο ομάδων και να φέρουν την άνοιξη σε όλο τον αθλητισμό. Μακάρι…

Δύο ανανεώσεις πλέον στο…κόκκινο

Το πρωτάθλημα κατακτήθηκε, όπως είχε διαμορφωθεί η σειρά των τελικών, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το επόμενο μεγάλο στοίχημα των διοικούντων του Ολυμπιακού είναι να καταφέρουν να «δέσουν» στο μεγάλο λιμάνι τον Βασίλη Σπανούλη.f3 Το συμβόλαιο του MVP των αναμετρήσεων με τον Παναθηναϊκό ολοκληρώνεται και σύντομα οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πάντως, καλή διάθεση υπάρχει. Αλλωστε, ο 33χρονος ηγέτης των «ερυθρολεύκων», μιλώντας για την απόφασή του να μετακομίσει στον Ολυμπιακό το 2010, υποστήριξε: «Σίγουρα ξεπερνάει τα όνειρά μου. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα έχουμε πάρει τρία πρωταθλήματα, δύο Ευρωλίγκες, ένα διηπειρωτικό, ένα Κύπελλο, μια ομάδα που είχε να κατακτήσει 15 χρόνια πρωτάθλημα. Και, πραγματικά, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτής της προσπάθειας». Οι συγκεκριμένες δηλώσεις δείχνουν ότι ο Λαρισαίος γκαρντ θέλει να παραμείνει στον πειραϊκό σύλλογο. Από κει και πέρα, μένει να ξεκαθαρίσει και το θέμα του προπονητή. Οι πιθανότητες παραμονής του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι μοιρασμένες και όλα θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να χτιστεί η νέα ομάδα.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη»

f4«Ως ιδιοκτήτης αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την απώλεια των βασικών στόχων μας». Ηταν το μήνυμα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου την επομένη της (τρίτης) ήττας από τον Ολυμπιακό και του χαμένου πρωταθλήματος. Οσο για το τι έφταιξε, ο διοικητικός ηγέτης του Παναθηναϊκού υποστήριξε ότι «κάναμε λάθος επιλογή στο θέμα του προπονητή, που κακώς δεν διορθώθηκε νωρίτερα» αλλά και πως «δεν περίμενα ότι ο Ολυμπιακός είχε δουλέψει τόσο πολύ στο εξωαγωνιστικό κομμάτι, με αποτέλεσμα να αφήσω την ομάδα απροστάτευτη στις ορέξεις των κομάντο-διαιτητών. Πλέον, μου έγινε μάθημα. Το χθεσινό ήταν όχι απλά γροθιά στο στομάχι, αλλά κλοτσιά στα αρ… Οι δυνατοί, όμως, έχουμε μάθει να σηκωνόμαστε και να πολεμάμε».

Πλέον, το πιο «καυτό» θέμα στο «πράσινο» στρατόπεδο είναι αυτό του προπονητή. Διαθέσιμοι κόουτς υπάρχουν πολλοί, όπως ο Πίνι Γκέρσον, που δήλωσε ότι δεν είναι αρνητικός στο να αναλάβει τα ηνία, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο παραμονής του Αργύρη Πεδουλάκη.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...