Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Εδινε γελώντας (!) τη χαριστική βολή

Σοκάρουν οι περιγραφές επιζώντων του μακελειού που κρύβονταν κάτω από πτώματα για να σωθούν

Σοκάρουν οι περιγραφές επιζώντων του μακελειού που κρύβονταν κάτω από πτώματα για να σωθούν

Αποφασισμένος να σπείρει τον θάνατο ήταν ο Ομάρ Σιντίκι Ματίν. Μεθοδικός και κύριος του εαυτού του, όπως τον περιγράφουν οι τραυματίες της επίθεσης, ο 30χρονος ήθελε να αφαιρέσει ζωές.

Πήγαινε πάνω από κάθε θύμα του που ήταν σωριασμένο στο έδαφος και του έδινε τη χαριστική βολή, γελώντας. Οι επιζώντες περιγράφουν ότι προσπαθούσαν να κρυφτούν κάτω από τα πτώματα για να γλιτώσουν από τις σφαίρες του αφγανικής καταγωγής δράστη, ενώ «ήρωας» θεωρείται ο φοιτητής Νοσηλευτικής Τζόσουα Μαγκίλ, που ήταν ανάμεσα στους θαμώνες, ο οποίος έσωσε τον χορευτή Ρόντνεϊ Σάμτερ που είχε δεχθεί τρεις σφαίρες.

49 νεκροί

Ενας από τους 49, σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση, νεκρούς του μακελειού στο κλαμπ του Ορλάντο εργαζόταν στο πάρκο του Χάρι Πότερ. Ο Εντι Τζάστις έστειλε sms στη μητέρα του, γράφοντάς της ότι πρόκειται να πεθάνει. Ηταν κλεισμένος σε τουαλέτα του club, αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να σώσει τη ζωή του. Αντίθετα, τύχη-βουνό είχε ένας από τους αστυνομικούς που έσπευσαν στον χώρο του μακελειού, καθώς σφαίρα από τα όπλα του δράστη καρφώθηκε στο κράνος που φορούσε, σώζοντάς του τη ζωή.

Και ενώ το σοκ είναι ακόμη έντονο, στο στόχαστρο μπαίνουν ξανά οι υπηρεσίες ασφαλείας και έρευνας, με κύριο ερώτημα πώς είναι δυνατό ένας άνθρωπος με το παρελθόν του δράστη, που περιλάμβανε ομοφοβία και δηλώσεις υπέρ του Ισλαμικού Κράτους, να έχει προμηθευτεί όπλο. Πώς ένας άνθρωπος γνωστός στο FBI για την υιοθέτηση εξτρεμιστικών θέσεων κατόρθωσε να αγοράσει όπλο και να το χρησιμοποιήσει κάνοντας το χειρότερο μακελειό που βίωσαν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου; Λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει την επίθεση, ο Ματίν κάλεσε την άμεση δράση και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Και σίγουρα το γεγονός ότι εργαζόταν για τη βρετανική G4S, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες υπηρεσιών ασφαλείας στον κόσμο, δεν αποτελεί δικαιολογία. Αν δεχθεί κανείς το σενάριο τρομοκρατικού χτυπήματος κατ’ εντολήν ή παρακίνηση από ισλαμιστές, το ερώτημα είναι αν ήταν «μοναχικός λύκος» ή έδρασε κατόπιν συγκεκριμένων εντολών.

Χθες, πάντως, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε για δεύτερη φορά -σε διάστημα 24 ωρών- την ευθύνη για το μακελειό. «Η ένοπλη επίθεση εναντίον ενός νυχτερινού κέντρου ομοφυλοφίλων στην πόλη του Ορλάντο, στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ, και η οποία προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100 ανθρώπων, διαπράχθηκε από έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους» ανέφερε η μία από τις ανακοινώσεις, προκαλώντας σχόλια όπως «Το Ι.Κ. προσπαθεί να πιστωθεί την επίθεση του Ορλάντο» ή «Ορφανή επίθεση υιοθετείται από το Ι.Κ.» στο twitter. Γράφτηκε πάντως ότι υπήρχε προειδοποίηση δύο ημέρες πριν από την επίθεση, εκείνη η απειλή ωστόσο αφορούσε γενικότερα πλήγματα εναντίον Αμερικανών στη Φλόριντα. Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του δήλωσε χθες πως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για «εσωτερικό» εξτρεμισμό.

policemans helmet saved him

Αμέσως μετά τη σφαγή άρχισε να ξεδιπλώνεται επισήμως η νέα τακτική του ISIS για τη στρατολόγηση τρομοκρατών στη Δύση. Αγγελία που αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram προσφέρει διαδικτυακά «μαθήματα» για «μοναχικούς λύκους» που θέλουν να δράσουν ως ανεξάρτητες μονάδες και να εκτελέσουν τρομοκρατικά χτυπήματα. Γίνεται μάλιστα, σύμφωνα με τους συντάκτες της ιταλικής ιστοσελίδας tgcom που την είδαν, αναλυτική αναφορά στις θεματικές ενότητες που θα διδαχτούν. Μεταξύ άλλων, αφορούν χρήση εκρηκτικών, πολεμικές τακτικές στις πόλεις και μαθήματα αυτοάμυνας.

«Θύελλα» για το πρωτοσέλιδο εφημερίδας στην Τουρκία

toyrkiki efimeridaΠαγκόσμια αγανάκτηση προκάλεσε ο προκλητικός πρωτοσέλιδος τίτλος τουρκικής εφημερίδας για τη σφαγή στο Ορλάντο. «Πενήντα νεκροί σε μπαρ όπου πηγαίνουν διεστραμμένοι ομοφυλόφιλοι!» αναφέρει ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε η «Yeni Akit» αμέσως μετά την τραγωδία, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Οργή προκάλεσε τόσο ο ομοφοβικός χαρακτηρισμός «διεστραμμένοι» όσο και το θαυμαστικό στο τέλος του τίτλου, το οποίο δίνει την εντύπωση ότι η εφημερίδα επικροτεί την πράξη του δράστη.

Η «Yeni Akit» είναι γνωστή στην Τουρκία για τη στενή σχέση της με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στο παρελθόν έχει στηρίξει την Αλ Κάιντα και έχει καταφερθεί εναντίον μειονοτήτων, όπως είναι οι Εβραίοι, οι Αρμένιοι και οι χριστιανοί.

«Στόχος» και το πάρκο Walt Disney

Το κλαμπ Pulse δεν ήταν ο μοναδικός στόχος του Ομάρ Ματίν. Οπως αποκάλυψε το περιοδικό «People», ο μακελάρης του Ορλάντο είχε πρόσφατα πραγματοποιήσει έρευνες και είχε αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με το θεματικό πάρκο Walt Disney World, που βρίσκεται στην ίδια πόλη, καθώς εξέταζε το ενδεχόμενο να επιτεθεί εκεί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται ανώνυμη πηγή από τις ομοσπονδιακές Αρχές ασφαλείας, ο Ματίν και η σύζυγός του επισκέφτηκαν μάλιστα το πάρκο τον Απρίλιο. Ο 30χρονος ερευνούσε επίσης το Downtown Disney και το Pulse, όπου τελικά επιτέθηκε.

Επαιρνε στεροειδή και έπασχε από διπολική διαταραχή, λέει η πρώην του

deΤυχερή που σώθηκε από τα χέρια του μακελάρη του Ορλάντο δηλώνει η πρώην σύζυγός του, η οποία υποστηρίζει ότι υπέφερε τα πάνδεινα στους τέσσερις μήνες που διήρκεσε ο γάμος της με τον Ομάρ Ματίν. Η 29χρονη Σιτόρα Γιουσούφι (φωτό) αποκάλυψε ότι ο πρώην σύζυγός της, ο οποίος την κακοποιούσε σωματικά, ήταν ψυχικά ασταθής, έπασχε από διπολική διαταραχή και έπαιρνε στεροειδή, ενώ ήθελε να γίνει αστυνομικός και είχε κάνει ήδη αίτηση στην ακαδημία της αστυνομίας.

«Στην αρχή ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος που νοιαζόταν για την οικογένεια, του άρεσε να αστειεύεται, του άρεσε να περνάει καλά, αλλά έπειτα από μερικούς μήνες που ήμασταν παντρεμένοι είδα την αστάθειά του. Είδα ότι ήταν διπολικός και ότι γινόταν έξαλλος με το τίποτα. Τότε άρχισα να ανησυχώ για την ασφάλειά μου» δήλωσε η Γιουσούφι, η οποία γνώρισε τον Ματίν μέσω διαδικτύου πριν από επτά χρόνια.

Οπως εξήγησε, η κακοποίησή της έγινε τόσο σοβαρή που η οικογένειά της αναγκάστηκε να τη «διασώσει». «Αρχισε να με κακοποιεί σωματικά, πολύ συχνά, και να μη μου επιτρέπει να μιλάω στην οικογένειά μου, με κρατούσε όμηρο» κατέληξε. Τον Ματίν φέρεται εξάλλου ότι είχε εγκαταλείψει και η δεύτερη σύζυγός του, με την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί.

Ο πατέρας του δράστη «ονειρεύεται» την προεδρία του Αφγανιστάν και στηρίζει δημόσια τους Ταλιμπάν

3531658a00000578 3637968 image m 10 1465788529422

Σε καταδίκη της πράξης του γιου του προχώρησε ο πατέρας του ανθρώπου που ευθύνεται για ένα από τα μεγαλύτερα μακελειά της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Σεντίκε Ματίν (φωτό) προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, σπεύδοντας να σημειώσει ότι «ο Θεός θα τιμωρήσει όσους εμπλέκονται με την ομοφυλοφιλία». Στο σχετικό βίντεο που ανάρτησε στο facebook, o Ματίν, με ύφος και σκηνοθεσία διαγγέλματος, αφού είχε σταθεί δίπλα σε μια αφγανική σημαία, είπε επίσης ότι ο 29χρονος γιος του δεν θα έπρεπε να έχει σκοτώσει τους ομοφυλόφιλους.

Αργότερα, πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και να δηλώσει έτοιμος να συναντήσει συγγενείς των νεκρών όταν έρθει η σωστή στιγμή. Σημείωσε επίσης ότι σιχαίνεται την τρομοκρατία και τις πρακτικές του Ισλαμικού Κράτους, προσθέτοντας ότι αυτό «πρέπει να καταστραφεί». Οι θέσεις του για την τρομοκρατία ωστόσο δεν ήταν πάντα οι ίδιες. Ο πατέρας του Ομάρ Ματίν στο παρελθόν παρουσίαζε ένα talk show στο οποίο συχνά πυκνά στρεφόταν εναντίον των ΗΠΑ, ενώ δεν δίστασε να δηλώσει τη στήριξή του και στους Ταλιμπάν. Ο Σεντίκε Ματίν έχει αναρτήσει δεκάδες ωριαία επεισόδια του «Durand Jirga Show» στο YouTube από το 2012 έως το 2015. Σε αυτά ο Σεντίκε φτάνει να προσποιείται ακόμη και τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, ενώ σε ένα επεισόδιο από τον περασμένο Μάιο είχε προαναγγείλει ότι σκόπευε να είναι υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα της χώρας απ’ όπου προέρχεται.

04.06 espr.weekend 260x160

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...