Τα πουλιά είναι «διάνοιες»

Μελέτη δείχνει ότι παπαγάλοι και κοράκια έχουν στον μικρό εγκέφαλό τους περισσότερους νευρώνες από θηλαστικά!

Μελέτη δείχνει ότι παπαγάλοι και κοράκια έχουν στον μικρό εγκέφαλό τους περισσότερους νευρώνες από θηλαστικά!

Ενα πολύ μικρό κεφάλι μπορεί να έχει περισσότερο «μυαλό» απ’ ό,τι ένα μεγαλύτερο κεφάλι. Τα ωδικά πτηνά, οι παπαγάλοι και τα κοράκια έχουν «στριμωγμένους» στον μικρό εγκέφαλό τους τους ίδιους και μερικές φορές περισσότερους νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) από ό,τι θηλαστικά, όπως οι πίθηκοι, που ως τώρα θεωρούνταν πιο έξυπνα.

Ερευνα Αμερικανών και Τσέχων ειδικών έρχεται να ανατρέψει την όχι και τόσο καλή εικόνα που οι άνθρωποι έχουν για το «μυαλό» των πουλιών. Και αυτό παρόλο που έχουν βρεθεί πουλιά, τα οποία κάνουν εντυπωσιακά πράγματα, όπως μετρούν, φτιάχνουν εργαλεία, λύνουν προβλήματα, προγραμματίζουν για το μέλλον και αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει τελικά στον εγκέφαλο των πουλιών η νευρωνική βάση για τέτοιες… εξυπνάδες.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί και του πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα, με επικεφαλής τη Σουζάνα Χερκουλάνο-Χούζελ και τον Πάβελ Νέμετς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν ανατομικά τους εγκεφάλους 28 ειδών πουλιών. Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε να μετρηθεί συστηματικά και να συγκριθεί ο αριθμός των νευρώνων στα πουλιά.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι ορισμένα είδη, όπως τα ωδικά πτηνά, οι κορακίδες και οι παπαγάλοι έχουν απρόσμενα μικροσκοπικούς αλλά πολλούς νευρώνες μέσα στους μικρούς εγκεφάλους τους, καθώς και τρομερά πυκνές συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων. Πουλιά με εγκέφαλο βάρους μόλις 10 γραμμαρίων έχουν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια νευρώνες. Ενας παπαγάλος μπορεί να ξεπερνά τους 3,1 δισεκατομμύρια νευρώνες, ενώ ένα κοράκι τους 2,1 δισεκατομμύρια.

Συγκρίνονται με τους ανθρώπους

Οι αριθμοί αυτοί είναι περίπου διπλάσιοι από τους νευρώνες που έχει ο εγκέφαλος ενός πιθήκου με την ίδια μάζα και τετραπλάσιοι από τους νευρώνες στους εγκεφάλους των τρωκτικών με παρόμοιο βάρος. Εχουν τόσους νευρώνες, ώστε η επεξεργαστική ισχύς τους είναι συγκρίσιμη με εκείνη των πιθήκων και των ανθρώπων, σημειώνουν οι ερευνητές, που στη συνέχεια θα επεκτείνουν τη μελέτη τους και σε άλλα είδη πουλιών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ