Ναυάγιο Νο2 στα Αντικύθηρα

Βέβαιοι πλέον οι αρχαιολόγοι ότι μετά τα νέα αντικείμενα που βγήκαν στην επιφάνεια υπάρχει στον βυθό ένα μεγάλο άγαλμα

Μεγάλες προσδοκίες δημιουργούν στους επιστήμονες τα αποτελέσματα της νέας ερευνητικής αποστολής στο ναυάγιο των Αντικυθήρων! Μεταξύ των δεκάδων αντικειμένων που βγήκαν στην επιφάνεια περιλαμβάνονται ένα χάλκινο δόρυ αλλά και μαρμάρινα θραύσματα, τα οποία υποδηλώνουν την παρουσία κάποιου μεγάλου αγάλματος! Για πρώτη φορά οι αρχαιολόγοι είναι βέβαιοι για την ύπαρξη και δεύτερου αρχαίου ναυαγίου, που θα ερευνηθεί μελλοντικά.

«Εγώ πιστεύω ότι τώρα ξεκινά η έρευνα στα Αντικύθηρα!» λέει με έκδηλη αισιοδοξία η προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, δρ Αγγελική Σίμωσι, υπό τη διεύθυνση της οποίας πραγματοποιήθηκε και η νέα υποβρύχια ανασκαφή στον χώρο του σημαντικότερου αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο. «Τόσο πολλά αντικείμενα πρώτη φορά βγάλαμε φέτος και φαίνεται ότι έχει ακόμα πολύ πράμα από κάτω» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι ήρθαν στο φως περίπου 60 αρχαιότητες.

Τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι τα μαρμάρινα θραύσματα, από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού, καθώς και ένα χάλκινο δόρυ, το δεύτερο που ανελκύεται από το ίδιο ναυάγιο.

Αμφορείς και άλλα

Τα ευρήματα αυτά φαίνεται ότι προέρχονται από μαρμάρινο άγαλμα μεγάλου μεγέθους, το οποίο ενδεχομένως κρύβεται ακόμη στον βυθό!

Το άλλο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι πολύ κοντά στο γνωστό ναυάγιο βρίσκεται βυθισμένο και δεύτερο αρχαίο πλοίο, καθώς βρέθηκαν καρφιά, κεραμικά, αμφορείς και άλλα αντικείμενα διαφορετικού τύπου από εκείνα που έχουν ανελκυστεί από το γνωστό ναυάγιο. «Ως τώρα το υποψιαζόμασταν, αλλά πλέον είμαστε βέβαιοι για την ύπαρξη και δεύτερου ναυαγίου» εξηγεί η δρ Σίμωσι.

Επίσης, η ενάλια ανασκαφή έφερε στο φως ένα χρυσό δαχτυλίδι, την απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, μία λάγυνο, μία οινοχόη καθώς και δομικά υλικά του πλοίου, όπως μολύβδινα ελάσματα, ένας μολύβδινος σωλήνας (πιθανόν από την αντλία υδάτων) και ένα μολύβδινο αντικείμενο βάρους περίπου 100 κιλών.

Η ερευνητική αποστολή στα Αντικύθηρα διήρκεσε από τις 22 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου και πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole. Η νέα φάση της αποστολής έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ