Αντιμετώπιση της υπέρτασης με υπερήχους

Ιάπωνες ερευνητές κατάφεραν να ρίξουν τη συστολική πίεση από 1 έως 2,3 μονάδες

Ιάπωνες ερευνητές κατάφεραν να ρίξουν τη συστολική πίεση από 1 έως 2,3 μονάδες

Ξεχάστε τα φάρμακα για την υψηλή πίεση. Ο νέος μη επεμβατικός τρόπος για την αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι τα κύματα υπερήχων!

Την ανακάλυψη έκαναν Ιάπωνες ερευνητές από το Tohoku University Graduate School of Biomedical Engineering, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή μιας κοινής συσκευής υπερήχων επί 20 λεπτά στο χέρι, πάνω από τον αγκώνα, ρίχνει άμεσα και εντελώς ανώδυνα τη συστολική πίεση από 1 έως 2,3 μονάδες!

Οι ειδικοί, οι οποίοι δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση «International Journal of Cardiology», δοκίμασαν τη μέθοδο με επιτυχία σε περισσότερους από 200 ασθενείς με υπέρταση. Δεν γνωρίζουν ακριβώς με ποιον τρόπο οι υπέρηχοι επηρεάζουν την πίεση, πιστεύουν πάντως ότι τα υπερηχητικά σήματα επιδρούν στα συμπαθητικά νεύρα της ωλένης, τα οποία οδηγούν στην καρδιά. Αλλωστε, η υπερδραστηριότητα στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα έχει συνδεθεί με την αυξημένη πίεση του αίματος.

Η χρήση υπερήχων είναι φθηνή και μη επεμβατική, και εφαρμόζεται ήδη για την αντιμετώπιση των πόνων της πλάτης, για την κατάθλιψη και για την επούλωση των οστικών τραυμάτων. Οι ίδιοι οι επιστήμονες συνέδεσαν για πρώτη φορά τους υπερήχους με την πίεση, όταν είδαν ότι η εφαρμογή τους στο χέρι για άλλους θεραπευτικούς σκοπούς είχε ευεργετική επίδραση και στην υπέρταση! Σύμφωνα με τους Ιάπωνες ερευνητές, αν οι υπέρηχοι εφαρμοστούν παράλληλα με την καθιερωμένη φαρμακευτική αγωγή (όπως είναι οι αναστολείς ΜΕΑ ή οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου) είναι δυνατόν να ενισχύσουν τα αποτελέσματά της, να οδηγήσουν στον περιορισμό ή ακόμη και στην πλήρη αντιμετώπισή της.

Oι επιφυλάξεις

Περισσότερο επιφυλακτικός ήταν ο επικεφαλής κλινικών ερευνών για υπεροξύ εγκεφαλικό επεισόδιο του University College London Hospitals NHS Foundation Ρίτσαρντ Πέρι, ο οποίος δεν συμμετέχει στην έρευνα. Εκτιμά ότι δεν είναι γνωστό αν η εφαρμογή υπερήχων μπορεί να έχει διάρκεια ως θεραπευτική παρέμβαση σε ασθενείς με υπέρταση, θα μπορούσε όμως σίγουρα να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε περιπτώσεις, στις οποίες χρειάζεται να πέσει άμεσα η πίεση του ασθενούς, για παράδειγμα έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ