Καταδικάστηκε για δημοσιεύματα κατά του Γιάννη Δραγασάκη ο εκδότης των «Παραπολιτικών» Γιάννης Κουρτάκης

Επικύρωση ποινής φυλάκισης οκτώ μηνών (με αναστολή) από τον Αρειο Πάγο για συκοφαντικό ρεπορτάζ (το 2012) για το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

Επικύρωση ποινής φυλάκισης οκτώ μηνών (με αναστολή) από τον Αρειο Πάγο για συκοφαντικό ρεπορτάζ (το 2012) για το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

Δικαστική νίκη κατά της εφημερίδας «Παραπολιτικά» και του διευθυντή της Γιάννη Κουρτάκη πέτυχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, για συκοφαντικό δημοσίευμα του 2012.

Συγκεκριμένα, από τον Αρειο Πάγο επικυρώθηκε η ποινή φυλάκισης των οκτώ μηνών με τριετή αναστολή, που επιβλήθηκε στον διευθυντή της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για το αδίκημα της απλής δυσφήμησης διά του Τύπου από το Β’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών. Η καταδίκη αυτή αφορά δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Υπόθεση Δραγασάκη – Η εταιρία που ίδρυσε χρωστά στο Δημόσιο 6,1 εκατομμύρια ευρώ» στις 29 Σεπτεμβρίου 2012.

Ο τίτλος ήταν πρωτοσέλιδος και συνοδευόταν από φωτογραφία του Γιάννη Δραγασάκη με τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, η εφημερίδα σημείωνε ότι ο Γιάννης Δραγασάκης είναι το «πολιτικό alter ego» του Αλέξη Τσίπρα. Η εφημερίδα έκανε λόγο για «αποκάλυψη-βόμβα», το δημοσίευμα ήταν δισέλιδο και υπογραφόταν από «ειδικό συνεργάτη».

Στο δημοσίευμα γινόταν αναφορά στην εταιρία Γιουροντιβέλοπ Α.Ε., η οποία περιλαμβανόταν στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και συνδεόταν με το πρόσωπο του κ. Δραγασάκη. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Δραγασάκης συμμετείχε στο ξεκίνημα της επίμαχης εταιρίας τον Ιούνιο του 1992, όμως αποχώρησε από αυτήν τον Οκτώβριο του 1993, με τη μετοχική σχέση να λύεται τον επόμενο έτος. Ο κ. Δραγασάκης επικαλέστηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης ότι το έντυπο δεν διασταύρωσε επικοινωνώντας μαζί του όσα έγραψε, ενώ δεν κοίταξε καν τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του βουλευτή.

Η απόφαση

Συγκεκριμένα, οι αρεοπαγίτες με την υπ’ αριθμ. 760/2016 απόφασή τους έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση που μετέτρεψε την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης σε απλής δυσφήμηση έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτούν το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία, και επικύρωσαν την ποινή που επιβλήθηκε στον διευθυντή της εφημερίδας.

Πρωτόδικα το ΣΤ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών είχε κηρύξει ένοχο τον κατηγορούμενο για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου και τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δραγασάκης έχει καταθέσει και αγωγή εναντίον της εταιρίας ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΠΕ και του Γιάννη Κουρτάκη ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με αίτημα την καταβολή ποσού 300.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη. Πρωτόδικα απορρίφθηκε η αγωγή και ο κ. Δραγασάκης έχει καταθέσει έφεση, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 27 Οκτωβρίου 2016.

Πάντως, όποιος παρακολουθεί την ύλη της εφημερίδας μπορεί να διαπιστώσει ότι ο κ. Δραγασάκης είναι από τα πρόσωπα τα οποία έχουν στοχοποιηθεί περισσότερο, καθώς συχνά πυκνά υπάρχουν τρεις και τέσσερις αναφορές στο πρόσωπό του, είτε στο κύριο σώμα της εφημερίδας είτε στο ένθετο «Secret» ή στις οικονομικές σελίδες ή στην αρθρογραφία της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ