Υποβρύχια (;) alien

Νέα στοιχεία για ενδεχόμενη ζωή κρυμμένη κάτω από την επιφάνεια των παγωμένων ωκεανών σε εξωπλανήτες

Νέα στοιχεία για ενδεχόμενη ζωή κρυμμένη κάτω από την επιφάνεια των παγωμένων ωκεανών σε εξωπλανήτες

Μπορεί οι εξωγήινοι να κρύβονται κάτω από πάγο; Νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξωπλανήτες ενδέχεται να έχουν σημάδια ζωής κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια των παγωμένων ωκεανών τους.

Ενώ λοιπόν στη Γη οι ωκεανοί φτάνουν σε βάθος έως και τα 11 χιλιόμετρα, οι ωκεανοί σε κάποιους άλλους πλανήτες μπορεί να έχουν και 15 φορές μεγαλύτερο βάθος. Σε αυτά τα δυσθεώρητα βάθη λοιπόν, μπορεί να είναι κρυμμένη ζωή, σύμφωνα με την έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν η δρ Λένα Νόακ από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Βελγίου, που δημιούργησε ένα μοντέλο με βραχώδεις επιφάνειες και μεγάλου βάθους ωκεανούς.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε έναν πλανήτη με τη μάζα της Γης, μια στοιβάδα πολύ συμπιεσμένου πάγου μπορεί να σχηματιστεί σε ωκεανούς σε βάθος περίπου 170 χλμ. Παρά τη λωρίδα αυτή του πάγου, αν το εσωτερικό του πλανήτη απελευθερώνει αρκετή θερμότητα, το νερό μπορεί να παραμείνει ρευστό κάτω από τον πάγο, γεγονός που θα επέτρεπε και την παρουσία ζωής.

Το μοντέλο που περιγράφεται λεπτομερώς στη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση «Icarus» είναι εφαρμόσιμο σε πλανήτες που έχουν μέχρι και 10 φορές το μέγεθος της Γης. Για οτιδήποτε μεγαλύτερο από αυτό θα έχει πολύ μεγάλη πίεση βαρύτητας, που θα αποτρέπει την ύπαρξη ρευστού νερού κάτω από την επιφάνεια του πάγου.
Δύο εξωπλανήτες που θα μπορούσαν να έχουν τέτοιους ωκεανούς είναι ο Kepler 62e και ο 62f. Ο πρώτος εκτιμάται ότι είναι 1,6 φορές μεγαλύτερος από τη Γη, ενώ ο δεύτερος, 1,4 φορές μεγαλύτερος. Αν και δεν υπάρχει βεβαιότητα για τη μάζα του, η πρόβλεψη για την πυκνότητά τους δείχνει ότι μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ