Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025

Θεοφάνους για τη συναυλία Καρρά: «Κάποιοι δεν ήταν καλοί»

Ο Γιώργος Θεοφάνους κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Buongiorno»...

Απασφάλισε ο Βασίλειος Κωστέτσος: «Pride, ποιο Pride; Ελεύθεροι ΝΑΙ, καρνάβαλος ΟΧΙ»

O Βασίλειος Κωστέτσος με αφορμή το Athens Pride ξέσπασε...

Γιολάντα Καλογεροπούλου: «Η γνώμη του Σταύρου με ενδιαφέρει και τη μετράω»

Η τηλεοπτική Ελένη Κεχαγιά, από την πετυχημένη σειρά του...

«Να πείτε στο παιδί»: Δυναμική ζεϊμπεκιά από τη Λένα Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά τραγουδά «Να πείτε στο παιδί», στο...

Μηνύματα στους απόντες

Οι τοποθετήσεις των δέκα Ορθόδοξων Εκκλησιών στην πρώτη (μετά το Σχίσμα του 1054) Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που γίνεται στο Κολυμπάρι Χανίων

Οι τοποθετήσεις των δέκα Ορθόδοξων Εκκλησιών στην πρώτη (μετά το Σχίσμα του 1054) Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που γίνεται στο Κολυμπάρι Χανίων

Με πανηγυρικό χαρακτήρα, παρά την απουσία των Πατριαρχείων Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας, ξεκίνησαν χθες οι τοποθετήσεις των προκαθημένων των ορθοδόξων εκκλησιών που συμμετέχουν στην πρώτη μετά το σχίσμα του 1054 Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, στο Κολυμπάρι Χανίων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν αυστηρός προς τις Εκκλησίες που δεν συμμετέχουν. «Οσοι δεν αποδέχθηκαν τις αποφάσεις των συνόδων απομονώθηκαν και μετατράπηκαν σε αιρέσεις» διεμήνυσε.
«Η σύνοδος αυτή αγωνίζεται για να τονίσει την ανάγκη της ενότητας σε έναν κόσμο διασπασμένο» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, που επεσήμανε ότι χρειάζονται αγώνες και θυσίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τόνισε ότι οι απουσίες δεν μειώνουν τη σημασία της συνόδου και εκτίμησε ότι «σκοπός της θα πρέπει να είναι η ίαση των πληγών, των διαιρέσεων και δυσλειτουργιών και η δημιουργία του πλαισίου για ενιαία φωνή στο σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Αιχμηρός ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, που τόνισε με νόημα πως «δεν είμαστε αντίγραφο οικουμενικής συνόδου, ούτε είμαστε ένα φαξ».

Η συνοδικότητα διασφαλίζει

Στη σπουδαιότητα της συνοδικότητας αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, ο οποίος τόνισε ότι «η αυτοκεφαλία δίνει την ελευθερία σε κάθε τοπική Εκκλησία, αλλά η συνοδικότητα διασφαλίζει την ενότητα και τη μαρτυρία σε ολόκληρο τον κόσμο».
Οι προκαθήμενοι των δέκα Εκκλησιών συζητούν για την αποστολή της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο, την ορθόδοξη διασπορά, το αυτόνομο στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον τρόπο ανακηρύξεώς του, τις σχέσεις της με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο, το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματά του, τη σπουδαιότητα της νηστείας και την τήρησή της. Οι συνεδριάσεις των ιεραρχών θα ολοκληρωθούν το Σάββατο και θα πέσει η αυλαία της συνόδου.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέγνωσε το «Πάτερ Ημών»

Χιλιάδες πιστοί και αντιπροσωπίες των Ορθόδοξων Εκκλησιών κατέκλυσαν τον χώρο γύρω από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο την Κυριακή, όταν τελέστηκε το πατριαρχικό συλλείτουργο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος ανέγνωσε το «Πάτερ Ημών», ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης διάβασε το «Πιστεύω».

Μετά τη θεία λειτουργία και τον εσπερινό του Αγίου Πνεύματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δεξίωση που δόθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο και τον Δήμο Ηρακλείου στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, και αργότερα παρέθεσε στις Μαλάδες επίσημο γεύμα προς τιμήν των προκαθημένων. Την έναρξη της Πανορθόδοξης Συνόδου χαιρέτισε μέσω twitter ο Πάπας Φραγκίσκος.

 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δε πάει ο νους σας ποια πρωταγωνίστρια πετυχημένης σειράς του ΑΝΤ1 είναι το κοριτσάκι

Η μικρούλα της φωτογραφίας που πόζαρε με τον πατέρα της μερικά χρόνια πριν σήμερα είναι γνωστή ηθοποιός.

«Survivor» στη φτήνια

Στον Σκάι θέλουν το παλιό, κλασικό «Survivor», και θα...

Δείτε πώς είναι σήμερα ο μικρός Μιλτιάδης από τη σειρά «Είσαι το ταίρι μου»

Ο μικρός Μιλτιάδης της σειράς «Είσαι το ταίρι μου»...

Η Μαριάννα Κουράκου ποζάρει στα 84 της παρέα με τις κόρες της

Η Μαριάννα Κουράκου υπήρξε σπουδαία πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου.Είχε...

Σινε βραβεία με παρουσίες και απουσίες

Οκτώ κινηματογραφικά βραβεία Ιρις απέσπασε η ταινία «Αγαπούσε τα...

Και ξαφνικά «Rouk Zouk» στην ίντριγκα

Η άφιξη του Πέτρου Κουσουλού στον ΑΝΤ1 φαίνεται ότι...

Ο κροίσος μπαμπάς του facebook «κάτοικος» του ακατέργαστου «διαμαντιού» του Κορινθιακού Κόλπου

Με συρτάκι, ούζα, μπίρες και σπάσιμο πιάτων ξεσάλωσαν τα...
spot_img
spot_img