Πρόβλεψη για την εκδήλωση εμφράγματος

Η μέτρηση των αντισωμάτων μπορεί να το «δείξει» σε βάθος πενταετίας

Η μέτρηση των αντισωμάτων μπορεί να το «δείξει» σε βάθος πενταετίας

Ακόμα και η υγεία της καρδιάς εξαρτάται από το ανοσοποιητικό σύστημα, η δε μέτρηση των επιπέδων ορισμένων αντισωμάτων στο αίμα μπορεί να προσφέρει ασφαλή πρόγνωση για αυξημένο ή μη κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Βρετανοί ερευνητές του πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν πως όταν τα επίπεδα αντισωμάτων της ανοσοσφαιρίνης G (IgG) -η πολυπληθέστερη μορφή αντισωμάτων- είναι μειωμένα στο αίμα, ο κίνδυνος επεισοδίου είναι αυξημένος, ανεξαρτήτως της διαμόρφωσης άλλων παραγόντων, όπως η υψηλή πίεση ή η χοληστερίνη. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι με μια απλή εξέταση αίματος για μέτρηση των επιπέδων της ΙgG και άλλων αντισωμάτων δίνει ασφαλή πρόβλεψη κινδύνου εκδήλωσης εμφράγματος σε βάθος πενταετίας, παρέχοντας επαρκή χρόνο για λήψη μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης της υγείας της καρδιάς.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε επί 5,5 χρόνια την εξέλιξη της υγείας 1.852 υπερτασικών. Ειδικότερα, μέτρησε τα επίπεδα των αντισωμάτων IgG και IgM, καθώς και των αντισωμάτων σε μία οξειδωμένη μορφή της LDL («κακής») χοληστερόλης και της oxLDL, που προωθεί την αθηροσκλήρωση. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο διαδικτυακό επιστημονικό περιοδικό BMJOpen, το ποσοστό του δείγματος των συμμετεχόντων που εμφάνιζαν τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων IgG είχαν κατά 58% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή καρδιακής προσβολής και 38% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου, σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που εμφάνιζαν χαμηλά επίπεδα.

Απαλλαγή

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να απαλλάξει ακόμα και από τη φαρμακευτική αγωγή -με στατίνες ή βήτα αναστολείς- τους ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εφόσον εναλλακτικά τονωθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
«Η προστασία της καρδιάς συνδέεται με ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό είναι πραγματικά ένα συναρπαστικό εύρημα» υπογραμμίζει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ramzi Khamis, καρδιολόγος και ερευνητής στο National Heart and Lung Institute του Imperial College.

13511422 1219873158046351 555368163 n 0

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ