Ο πόλεμος σκοτώνει τον γάμο στη Συρία

Η έλλειψη ανδρών αφήνει ανύπαντρες τις γυναίκες, ενώ πλέον οι ομοφυλόφιλες εκδηλώνονται πιο εύκολα

Η έλλειψη ανδρών αφήνει ανύπαντρες τις γυναίκες, ενώ πλέον οι ομοφυλόφιλες εκδηλώνονται πιο εύκολα

Η λειψανδρία λόγω του πολέμου στη Συρία δεν φαίνεται μόνο στα καφενεία και τα μπαρμπέρικα των μεγάλων πόλεων της χώρας. Φαίνεται και στα κρεβάτια των γυναικών, οι οποίες είτε παραμένουν επ’ αόριστον σε κατάσταση αγαμίας είτε είναι χήρες. Υπάρχουν δε και κάποιες που, έχοντας επιλέξει έτσι κι αλλιώς την ομοφυλοφιλία, εκδηλώνονται πιο ελεύθερα, δεδομένης της κατάστασης, αν και ζουν σε μια χώρα στην οποία τυπικά αυτή η επιλογή απαγορεύεται.

Η Γιάρα, μια 23χρονη που ζει αναγκαστικά μόνη λόγω της λειψανδρίας, αποκαλύπτει μιλώντας στον δημοσιογράφο Τζέιμς Χάρκιν ότι το 10% με 20% των φιλενάδων της έχουν αποκαλύψει ότι είναι λεσβίες, ποσοστό το οποίο αποδίδει η ίδια, τουλάχιστον εν μέρει, στην απουσία ανδρών. «Δεν είναι ότι δεν το αποδέχομαι. Είναι φυσιολογικό» εξηγεί, ωστόσο δηλώνει σοκαρισμένη από το πόσο ανοιχτά και επιθετικά τη φλερτάρουν.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των γυναικών στη Συρία που είναι ανύπαντρες ανέρχεται στο 70% του συνολικού πληθυσμού. Και σαν να μην έφτανε το πλήγμα της λειψανδρίας, οι γυναίκες αυτές έχουν να αντιμετωπίσουν και τους ταξικούς, αλλά και τους θρησκευτικούς διαχωρισμούς. Η Σουκράν, μια 32χρονη διερμηνέας, είδε την τελευταία σχέση της να διαλύεται επειδή το αγόρι της ήταν χριστιανός και αυτή δρούζα μουσουλμάνα. Αλλος παράγοντας δυσκολίας είναι τα χρήματα. Ο πόλεμος έχει συνθλίψει την οικονομία σε μια χώρα όπου ένας άνδρας για να παντρευτεί πρέπει να δώσει στην οικογένεια της νύφης χρυσό. Ενα γραμμάριο χρυσού, όμως, κοστίζει πια 17.000 συριακές λίρες (34 δολάρια). Ενα μέσο δαχτυλίδι αρραβώνων ζυγίζει 18 γραμμάρια, οπότε είναι σχεδόν αδύνατον για οποιονδήποτε να το εξασφαλίσει. Οσο για προίκα; Ούτε λόγος, αφού στην καλύτερη περίπτωση αυτή πια ισοδυναμεί με μισθό τεσσάρων έως έξι μηνών. Παρ’ όλα αυτά, οι οικογένειες εξακολουθούν να την απαιτούν από τον υποψήφιο γαμπρό, παρά το γεγονός ότι αυτοί κάθε άλλο παρά αφθονούν.

«Ενας νεαρός άνδρας, που ξέρω από τη Χομς, ο οποίος επίσης σπουδάζει και μελετά σκληρά, μιλούσε επί μήνες με μια ωραία γυναίκα από τις ακτές της Συρίας με σκοπό τον γάμο, αλλά ο πατέρας της αρνήθηκε ακόμα και να σκεφτεί το ενδεχόμενο, επειδή αυτός δεν είχε δουλειά» εξηγεί νεαρός οδηγός ταξί στη Δαμασκό, που διέκοψε τις σπουδές του για να βγάλει τα προς το ζην.

13511422 1219873158046351 555368163 n 0

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ