Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Εφιάλτης λόγο βροχής στη σήραγγα Αρτεμισίου

Μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω του το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το Σάββατο την Πελοπόννησο, με κύρια χαρακτηριστικά την καταρρακτώδη βροχή, το χαλάζι (σε μέγεθος καρυδιού!) και τους χιλιάδες κεραυνούς. Το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκαν ο Δήμος Τρίπολης και η Μεγαλόπολη Αρκαδίας, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ύστερα από τις εκτεταμένες πλημμύρες που «έπνιξαν» σπίτια, δρόμους και καλλιέργειες. Τόνοι νερού έπεσαν και στο Ιόνιο!

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν για ώρες δεκάδες οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στις σήραγγες Αρτεμισίου και Ραψομάτη! Επιπλέον, κατολίσθηση σημειώθηκε στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης και πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Μεγαλόπολης, στην παλαιά εθνική οδό Μεγαλόπολης – Καλαμάτας και σε άλλους δρόμους της περιοχής. «Είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές με αυτό που συνέβη στη Μεγαλόπολη και την περιοχή της Τρίπολης» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, δίνοντας το στίγμα των ακραίων καιρικών φαινομένων που σάρωσαν την κεντρική Πελοπόννησο από το μεσημέρι ως το βράδυ του Σαββάτου.

Οι ισχυρότατες καταιγίδες του Σαββάτου, που κατά τόπους συνοδεύονταν από χαλάζι, άφησαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην κεντρική και τη δυτική Πελοπόννησο, καθώς και στα νησιά του νότιου Ιονίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το συνολικό ημερήσιο ύψος βροχής στη Μεγαλόπολη έφτασε τα 204 χιλιοστά, δηλαδή τους 204 τόνους νερού ανά στρέμμα! Πολύ νερό έπεσε στην Καλαμάτα (129 χιλ.), στα Φαρακλάτα Κεφαλλονιάς (114 χιλ.) και στη Λάμπεια Ηλείας (88,6 χιλ). Οι καταιγίδες συνοδεύτηκαν επίσης από πολύ μεγάλο αριθμό κεραυνών. Το σύστημα εντοπισμού κεραυνικών χτυπημάτων ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου κατέγραψε πάνω από 5.000 (!) κεραυνούς σε 12 ώρες στην περιοχή της κεντρικής και της δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και του Ιονίου.

Διακόπηκε η ηλεκτροδότηση

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Τρίπολη η Πυροσβεστική δέχθηκε 175 κλήσεις για άντληση υδάτων και προχώρησε στον απεγκλωβισμό 20 ατόμων, ενώ στη Μεγαλόπολη δέχθηκε 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλώβισε άλλα 12 άτομα. Ηταν τόσο μεγάλος ο όγκος του νερού και ο αριθμός των σπιτιών και των καταστημάτων που πλημμύρισαν, ώστε χρειάστηκε να αποσταλούν από την Αθήνα επιπλέον 23 φορητές αντλίες.

Η συσσώρευση υδάτων είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί για ώρες η ηλεκτροδότηση στην Τρίπολη, ενώ μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν και στο οδικό δίκτυο. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Αρκαδίας. Για παράδειγμα, στον κάμπο της Τεγέας επλήγησαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι καλλιέργειες κηπευτικών, πατάτας και οπωροφόρων δέντρων, ενώ μεγάλες ζημιές προκάλεσε και η υπερχείλιση του ποταμού Γαρεάτη. Για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών οι Δήμοι Τρίπολης και Μεγαλόπολης κηρύχτηκαν σε κατάσταση ανάγκης, ενώ την έκταση της καταστροφής στην αγροτική παραγωγή θα προσδιορίσουν κλιμάκια του ΕΛΓΑ.

04.06 espr.weekend 260x160

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...