Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χειροθέτησε τον ευεργέτη Νικόλαο Πατέρα σε Αρχοντα...

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος τελέστηκε σήμερα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού...

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 19 Απριλίου

ΚΡΙΟΣΕίστε έτοιμοι να μπείτε στη διαδικασία να εξισορροπήσετε τις...

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

Πανικός λόγω Brexit στο Βερολίνο!

Αγωνία της Μέρκελ και κραυγές από Βρυξέλλες για άμεση έναρξη της διαδικασίας του «διαζυγίου»

Τελικά οι Γερμανοί θέλουν τον… Βρετανό τους! Oν συνηθισμένο τόσα χρόνια το Βερολίνο να «κόβει και να ράβει» στα μέτρα του τις πολιτικές που επιβάλλονταν σε μια άνευρη Ε.Ε., τώρα, «καταϊδρωμένο», τρέχει και δεν φτάνει για να σταθμίσει τα νέα δεδομένα που γέννησε το Brexit.

Και το στοιχείο εκείνο που κυριαρχεί πια δεν είναι βέβαια η κυνική ψυχραιμία που επιδείκνυαν για χρόνια Μέρκελ και Σόιμπλε, αλλά ο πανικός! Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η καγκελάριος Aνγκελα Μέρκελ να υποβαθμίσει τον «βαθμό του κατεπείγοντος» της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε., τουλάχιστον στον βαθμό που απαιτούν επίσημα οι Βρυξέλλες, είναι εμφανής και η αγωνία της για την επόμενη ημέρα.

«Δεν βιαζόμαστε να φύγει η Βρετανία, αλλά μην πάρει και… αιώνες» δήλωνε αμήχανα χθες η Γερμανίδα καγκελάριος, θέλοντας εμφανώς να κερδίσει χρόνο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε νωρίτερα αποστείλει τελεσίγραφο στον Ντέιβιντ Κάμερον να καταθέσει την προβλεπόμενη αίτηση εξόδου ως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε., που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, ενώ και οι μεγάλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου ετοιμάζουν πρόταση ψηφίσματος, με την οποία θα ζητούν από το Λονδίνο να αρχίσει από την Τρίτη κιόλας τις διαδικασίες αποχώρησης.

Η Aνγκελα Μέρκελ έδειξε με τις δηλώσεις της ότι αγνοεί -τουλάχιστον προσώρας- τις πιεστικές τοποθετήσεις των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της Eνωσης, που το Σάββατο συναντήθηκαν εκτάκτως στο Βερολίνο, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι», εκφράζοντας έτσι ανοιχτά την άποψή τους για το ότι οι διαδικασίες έκδοσης του «διαζυγίου» με τους Βρετανούς πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα. Πάντως η Ε.Ε. φέρεται ότι γνωρίζει πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό για την έναρξη της διαδικασίας ως τη Σύνοδο Κορυφής.

«Γιατί, όμως, η Μέρκελ δεν βιάζεται να διώξει γρήγορα τη Βρετανία από την ΕΕ;» Στο ερώτημα προσπαθούσαν να απαντήσουν το Σαββατοκύριακο πολιτικοί αναλυτές, με τους περισσότερους πάντως να «δείχνουν» προς τον Πέτερ Αλτμάιερ, προσωπάρχη της καγκελαρίου.

Θέλουν χρόνο για επανεξέταση

Οι πολιτικοί της Βρετανίας θα πρέπει να έχουν τον χρόνο να επανεξετάσουν τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωνε ο Αλτμάιερ, υπογραμμίζοντας, όμως, πως λέγοντας αυτό, δεν εννοεί ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούν την ίδια την απόφαση για το Brexit.

Προφανώς ο Αλτμάιερ αναφέρεται στην αγωνία που κυριαρχεί στο Βερολίνο, πρωτίστως σε οικονομικό και κατ’ επέκταση σε πολιτικό επίπεδο.

Κάτι που εν πολλοίς αποκάλυπταν την Παρασκευή οι «Handelsblatt» και «Die Welt», δημοσιεύοντας κείμενο δράσης της γερμανικής κυβέρνησης, που συνέταξε το επιτελείο του Σόιμπλε, για το πώς θα συμπεριφερθεί το Βερολίνο σε περίπτωση Brexit. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, το Βερολίνο καταρχάς θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο -φάνηκε αυτό από τις δηλώσεις Μέρκελ- και ακολούθως να επιτύχει μια «συμφωνία συνδέσεως» με τη Βρετανία, διατηρώντας την έμμεσα στην Ε.Ε. ως «συνδεδεμένο εταίρο», αλλά με τέτοιο τρόπο, που θα αποτρέπει άλλες χώρες να ακολουθήσουν δρόμο ανάλογο του Brexit.

Πάνω από 3.000.000 υπογραφές για να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα

Τα δημοψηφίσματα εξελίσσονται σε νέα αγαπημένη συνήθεια των Βρετανών. Το αίτημα προς το βρετανικό Κοινοβούλιο για ένα δεύτερο δημοψήφισμα έχει συγκεντρώσει ήδη τον αριθμό-ρεκόρ των 3.000.000 υπογραφών. Το αίτημα στηρίζεται στο χαμηλό ποσοστό που χάρισε τη νίκη στο Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, μόλις 51,9%, και στην προσέλευση, που ήταν μικρότερη του 75%, όπως θα έπρεπε.

Το Κοινοβούλιο οφείλει να εξετάσει το αίτημα, από τη στιγμή που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές. Η εξέταση αυτή θα έχει τη μορφή συζήτησης και δεν δεσμεύει για διεξαγωγή ψηφοφορίας ή λήψη κάποιας απόφασης, ενώ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Επίσης, όλο και περισσότερους υποστηρικτές κερδίζει και το αίτημα για ανεξάρτητο Λονδίνο, με τον δήμαρχο Σαντίκ Καν για πρόεδρο! Ας ακούστηκε αρχικά ως ανέκδοτο, το «Ζήτω το Lexit (London exit)» απέκτησε κι αυτό μεγάλη απήχηση, υποστηρίζοντας το μότο «Λονδρέζος πρώτα, Ευρωπαίος μετά»!

Το σημαντικό είναι πως τα δύο αιτήματα, όπως και όσα άλλα «τρέχουν», αντανακλούν τις βαθιές διαιρέσεις που εμφανίστηκαν στη Βρετανία με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, κυρίως αυτές μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, καθώς και της Σκοτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και του Λονδίνου, από τη μια, και των περιφερειών των μεγάλων πόλεων και της υπαίθρου, από την άλλη.

fq34fwqefg 1

Λονδίνο: Ανησυχία για ενδεχόμενη απώλεια θέσεων εργασίας στο City

Η τύχη της οικονομικής και της επιχειρηματικής καρδιάς της Βρετανίας μονοπωλεί τα σενάρια καταστροφής που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το Brexit. Δημοσιεύματα θέλουν να χάνονται έως και 100.000 θέσεις εργασίας από το City του Λονδίνου, καθώς οι τράπεζες εικάζεται ότι θα θελήσουν να μεταφέρουν τις έδρες τους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η «Mail on Sunday» επικαλείται κορυφαίο τραπεζίτη, ο οποίος αποκαλύπτει ότι μεγάλες τράπεζες σκέφτονται να μετακινήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίες σε Φρανκφούρτη και Δουβλίνο.

«Eνα εταιρικό e-mail εστάλη σήμερα το πρωί και μας ενημέρωνε ότι μετά το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος η εταιρία μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με μερικές μεγάλες αποφάσεις, αλλά προς το παρόν θα είναι δουλειά ως συνήθως» δηλώνει με τη σειρά του υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, που επίσης δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά του.

Κλίμα τρόμου

Αυτός ο διάχυτος φόβος, ο οποίος έχει σε πρώτο χρόνο προκαλέσει κλίμα κατήφειας στο City, τροφοδοτείται από δηλώσεις και κορυφαίων της Ε.Ε. Η πρόσβαση των βρετανικών χρηματοοικονομικών οργανισμών στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι πολύ πιο περιορισμένη μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε., όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, κρίνοντας ότι ορισμένες εταιρίες θα εγκαταλείψουν το City του Λονδίνου.

fq34fwqefg 3Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, εκτίμησε ότι θα επωφεληθούν αντίπαλα χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως αυτά του Αμστερνταμ και της Φρανκφούρτης.

Το «Μη Ηνωμένο Βασίλειο» και ο Διχασμός στον βρετανικό Τύπο

Η σκοτσέζικη «Daily Mail» αποδίδει ίσως με τη μεγαλύτερη ακρίβεια την επόμενη ημέρα του Brexit, με τον τίτλο «Μη Ηνωμένο Βασίλειο» (φωτό), την ίδια στιγμή που η αγγλική έκδοση της εφημερίδας βγάζει το καπέλο στη χώρα που επέλεξε την έξοδο, με τίτλο «Υποκλιθείτε».

Και είναι ένα μόνο παράδειγμα που αποτυπώνει τον διχασμό που επικρατεί στη βρετανική κοινωνία, την κοινή γνώμη, όπως και στον Τύπο, για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οι «Times», η εφημερίδα που είχε απολύσει το 1988 τον τότε ανταποκριτή της στις Βρυξέλλες Μπόρις Τζόνσον για ανακριβή ρεπορτάζ του (όπου έγραφε πως η ΕΟΚ δρομολογεί απαγόρευση των τσιπς και τυποποίηση στα μεγέθη των προφυλακτικών!), γύρισε την πλάτη στον παλαιό συνεργάτη της και ηγέτη της καμπάνιας υπέρ της εξόδου, υιοθετώντας την τελευταία στιγμή θέση υπέρ της παραμονής. Στο φύλλο του Σαββάτου χαρακτήρισε το Brexit «σεισμό» που απειλεί με διάλυση τη χώρα.

Ομως, ο Μπόρις Τζόνσον έγινε πρωτοσέλιδο από τον «Independent», με τίτλο «καλώς ήλθατε στη χώρα του Μπόρις», συνοδευόμενο από οδηγό επιβίωσης…

Η «Daily Telegraph», με χολιγουντιανή έμπνευση, βγήκε με τίτλο «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται», ενώ με ανάλογο ενθουσιασμό η «Daily Express» χαιρέτισε «Μια ένδοξη νίκη».

Ο «Guardian» σήμανε σιγή ασυρμάτου, με τίτλο «Over and Out». Η πρώτη σε κυκλοφορία ταμπλόιντ «Sun» εστίασε στην παραίτηση Κάμερον, με πρωτοσέλιδο τη φράση που, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της, διατύπωσε ο πρωθυπουργός μετά το δημοψήφισμα: «Γιατί να κάνω εγώ τη βρόμικη δουλειά;»

fq34fwqefg 4Αυτονόμηση και ένταξη στην Ε.Ε. θέλει η Σκοτία

Οι Σκοτσέζοι δείχνουν να θέλουν την Ευρωπαϊκή Eνωση… über alles. Αυτό δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, που έρχονται στην ουσία να στηρίξουν την πρόθεση της στιλιστικά (και όχι μόνο) μερκελίζουσας πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον (φωτό) να ξεκινήσει απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για είσοδο της αυτονομημένης χώρας της.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο η Σκοτία ψήφισε να παραμείνει το 2014, δεν υπάρχει πια» δήλωσε έξω από τα δόντια η Στέρτζον σε τηλεοπτικό διάγγελμά της χθες το πρωί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό των «Sunday Times» την Παρασκευή και το Σάββατο, το 52% των Σκοτσέζων θέλει να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο για να μείνει στην Eνωμένη Ευρώπη, ενώ μια άλλη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε δείγμα 1.600 ατόμων από το ScotPulse, δίνει 59% στους υποστηρικτές της ανεξαρτητοποίησης.

Βέτο (;) από Στέρτζον

Μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των αποτελεσμάτων, η Στέρτζον δήλωσε μάλιστα ότι η Σκοτία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Αυτό μπορεί να γίνει, καθώς, βάσει των περίπλοκων διευθετήσεων που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της αποκέντρωσης εξουσιών, η νομοθεσία που θα ψηφιστεί στο Λονδίνο, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για αποχώρηση από την Ε.Ε., θα πρέπει να κερδίσει τη συγκατάθεση των τριών αποκεντρωμένων Κοινοβουλίων.

Ο βρετανικός Τύπος επικαλείται πηγές των Βρυξελλών, σύμφωνα με τις οποίες τα σχέδια της Στέρτζον δεν θα γίνουν δεκτά από την Ε.Ε.

Ωστόσο, χθες ο Γκίντερ Κίρχ-μπαουμ, μέλος των συντηρητικών της καγκελαρίου Aνγκελα Μέρκελ και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η Σκοτία θα ήταν ευπρόσδεκτη να ενταχθεί στην Ε.Ε.

04.06 espr.weekend 260x160

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...