Μηνιαία τέλη κυκλοφορίας

Η εγκύκλιος της Γ. Γ. Εσόδων και το «καπέλο» στους ιδιοκτήτες Ι.Χ.

Την εγκύκλιο που ενεργοποιεί τα πολυδιαφημισμένα «τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα» εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Αν και το μέτρο κρύβει παγίδες, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα μπορούν να πάρουν πίσω για διάστημα ενός ή τριών μηνών τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας που είχαν καταθέσει στην Εφορία, ώστε να κάνουν διακοπές, πληρώνοντας αντιστοίχως το 1/6 ή το 1/3 των ετήσιων τελών.

Πάντως τα τέλη μόνο αναλογικά δεν είναι, καθώς υπολογίζονται με «καπέλο». Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ορίζει ότι κάτοχοι Ι.Χ. οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών που τα έχουν θέσει σε ακινησία ειδικά για το έτος 2016 μπορούν να άρουν την ακινησία ως εξής: Για χρονική διάρκεια ενός μήνα καταβάλλοντας τα 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Για χρονική διάρκεια τριών μηνών καταβάλλοντας τα 4/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 καταβάλλοντας τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων ετήσιων τελών που απομένουν από την ημερομηνία άρσης ως το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής άλλου διαστήματος, πέραν των προαναφερομένων. Επισημαίνεται ότι:

Αν ο κάτοχος του οχήματος δεν επιστρέψει εγκαίρως τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας, θα επιβαρύνεται με δρακόντειο πρόστιμο, ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών.
Δικαίωμα αξιοποίησης των «τελών με τον μήνα» δίνεται μόνο μία φορά. Αν ο ιδιοκτήτης ζητήσει εκ νέου άρση της ακινησίας, θα πρέπει να πληρώσει τα ετήσια τέλη με αφαίρεση μόνο του ποσού που ήδη κατέβαλε.

Το ίδιο ισχύει αν αποφασίσει κατά τη διάρκεια της περιόδου επανακυκλοφορίας του οχήματος να το μεταβιβάσει ή να το αποσύρει.

04.06 espr.weekend 260x160

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ