Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Σασμός»: Nέο απειλητικό σημείωμα για Μαθιό και Βασιλική!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Το νέο...

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

Ηλεκτροσόκ για χαμηλοσυνταξιούχους!

Αναστάτωση σε 1.700.000 δικαιούχους του ΙΚΑ και του Δημοσίου, οι οποίοι χθες διαπίστωσαν ότι δεν καταβλήθηκαν οι επικουρικές και το μέρισμα

Αναστάτωση σε 1.700.000 δικαιούχους του ΙΚΑ και του Δημοσίου, οι οποίοι χθες διαπίστωσαν ότι δεν καταβλήθηκαν οι επικουρικές και το μέρισμα

«Εμφραγμα» στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του Δημοσίου προκάλεσαν οι μειώσεις συντάξεων, λόγω αυξημένης παρακράτησης, μη καταβολής των επικουρικών και του μερίσματος του ΜΤΠΥ, μαζί με τις κύριες, και μείωσης του ΕΚΑΣ.

Η χθεσινή καταβολή των συντάξεων στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας και το Δημόσιο υπήρξε ταραχώδης, αφού περίπου 1.700.000 δικαιούχοι προσπαθούσαν να καταλάβουν για ποιο λόγο έχουν μειωθεί οι αποδοχές τους. Το ζήτημα είναι ότι χθες καταβλήθηκαν μόνο οι κύριες συντάξεις ΙΚΑ και Δημοσίου. Δεν καταβλήθηκαν, δηλαδή, οι επικουρικές και το μέρισμα.

Οι επικουρικές, σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση, θα καταβάλλονται στο εξής τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Αρα, η τρέχουσα καταβολή θα γίνει την άλλη Δευτέρα, 4 Ιουλίου. Για το μέρισμα, η καταβολή καθυστέρησε δύο ημέρες και θα γίνει αύριο, Παρασκευή 1η Ιουλίου, με την ανάλογη περικοπή (59%, κατά μέσο όρο). Επίσης, μειώσεις διαπιστώθηκαν και λόγω αύξησης της παρακράτησης φόρου, που οδήγησε σε απώλειες ύψους περίπου εννέα ευρώ για 700 ευρώ σύνταξης.

Παράλληλα, υπήρξαν και περίπου 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που υπέστησαν είτε κατάργηση είτε μείωση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) – συγκεκριμένα, όσοι λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές από κύριες και επικουρικές συντάξεις υψηλότερες των 664 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο κύμα περικοπών (20-25%) στο εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, εξαιτίας των αλλαγών στα εισοδηματικά κριτήρια που θεσμοθετήθηκαν στον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό (ν. 4387/2016).

Το ΕΚΑΣ

Ανάλογες αναπροσαρμογές θα γίνουν για κάθε έτος έως το 2020, χρονολογία που έχει αποφασιστεί το ΕΚΑΣ να καταργηθεί. Για τον λόγο αυτό τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν αναλάβει την υποχρέωση να δημοσιοποιούν πριν από την ολοκλήρωση της χρονιάς τα νέα εισοδηματικά όρια που θα θεσμοθετούν, για να αφήσουν και άλλους χαμηλοσυνταξιούχους εκτός από αυτή την πολύ σημαντική κοινωνική παροχή.

Για το σκέλος των επικουρικών συντάξεων, το υπουργείο Εργασίας επισήμανε με ειδική ανακοίνωση ότι υπάρχει σχετική απόφαση ήδη από τις 17 Ιουνίου (υπ’ αριθ. Οικ. 27677/1541/17-6-2016), σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι στο εξής η ημερομηνία καταβολής των επικουρικών συντάξεων θα είναι η δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης με τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου 2016. Ειδικά για τις περιπτώσεις των ρυθμισμένων οφειλών των συνταξιούχων, τονίζεται πως θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη ώστε να μη θεωρούνται ληξιπρόθεσμες έως τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του μήνα, οπότε θα γίνεται η καταβολή των επικουρικών συντάξεων.
Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, οι 257.755 που θα λάβουν την εν λόγω παροχή θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξοντωτικές περικοπές, στα επίπεδα του 59%. Συνέπεια είναι το μέσο μέρισμα, από 201,17 ευρώ που ήταν, να υποχωρήσει στα 82,46 ευρώ τον μήνα.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...