Διάγνωση με ένα φύσημα

Δημιούργησαν συσκευή που μπορεί και εντοπίζει μια ευρεία γκάμα ασθενειών (μέχρι και καρκίνο του πνεύμονα) μέσα από την ανάλυση αναπνοής

Δημιούργησαν συσκευή που μπορεί και εντοπίζει μια ευρεία γκάμα ασθενειών (μέχρι και καρκίνο του πνεύμονα) μέσα από την ανάλυση αναπνοής

Οπτικά θυμίζει τη συσκευή που όλοι οι οδηγοί τρέμουν, αυτή του αλκοτέστ. Η βρετανική εταιρία, όμως, που την εξελίσσει υπόσχεται ότι η δική της συσκευή ανάλυσης αναπνοής θα γλιτώνει τους ασθενείς από την αγωνία των επεμβατικών εξετάσεων, κάνοντας διάγνωση ευρείας γκάμας ασθενειών, μεταξύ των οποίων και ο f2 98καρκίνος του πνεύμονα, μόνο μ’ ένα φύσημα.

Η Owlstone Medical Ltd. φιλοδοξεί να βάλει σύντομα σε κάθε ιατρείο τους συγκεκριμένους ανιχνευτές, καθώς, όπως τονίζει, θα σώσουν «100.000 ζωές και θα εξοικονομήσουν 1,1 δισ. λίρες (1,3 δισ. ευρώ) από το κόστος παροχών υπηρεσιών υγείας έως το 2020».
Πώς, όμως, μπορεί ένα μηχάνημα να λειτουργήσει ως «λαγωνικό» που εντοπίζει ασθένειες στην αναπνοή; Οι διαφορετικές ασθένειες δημιουργούν ουσίες στον οργανισμό, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως βιοδείκτες ή, αλλιώς, σημάδια που τις προδίδουν. Αυτές οι πτητικές ουσίες μπορεί να γίνουν αντιληπτές μέσω της όσφρησης τόσο στην αναπνοή του ασθενούς όσο και στα σωματικά υγρά του.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η βρετανική εταιρία, και η οποία ονομάζεται Field Asymmetric Ion Mobility Spectometry (FAIMS), βασίζεται στη χρήση ισχυρών ηλεκτρικών πεδίων, τα οποία διαχωρίζουν τις διαφορετικές χημικές ουσίες που αναδύονται από τα δείγματα των ασθενών.

Αλγόριθμοι

Αυτό πρακτικά γίνεται με το πέρασμα του δείγματος μέσα από ένα μικροσκοπικό τσιπάκι, που έχει μια σειρά από παράλληλα κανάλια, μεταξύ των οποίων σχηματίζονται ηλεκτρικά πεδία. Λειτουργεί σαν κόσκινο που εντοπίζει και διαχωρίζει τις πτητικές οργανικές ουσίες, παρέχοντας έτσι «χημικά δακτυλικά αποτυπώματα» κάθε δείγματος από τον ασθενή, τα οποία αναλύονται χάρη σε προηγμένους αλγόριθμους για τον εντοπισμό αλληλουχιών που παραπέμπουν σε συγκεκριμένες ασθένειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην ανάλυση της αναπνοής, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί σε ανεξάντλητη γκάμα δειγμάτων από τον άνθρωπο, όπως τα ούρα, τα κόπρανα και το σάλιο.
«Η συσκευή ανάλυσης της αναπνοής που αναπτύσσουμε παρέχει στους ειδικούς ένα άκρως ευαίσθητο και μη επεμβατικό μέσο διάγνωσης, που μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και να βελτιώσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μπίλι Μπόιλ.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ