Η υγρή ασπιρίνη για τον καρκίνο του εγκεφάλου

Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του εγκεφάλου

Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του εγκεφάλου 

Θα μπορούσε μια ασπιρίνη να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον καρκίνο του εγκεφάλου; Σύμφωνα με μια νέα πρωτοποριακή μελέτη επιστημόνων του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, θα μπορούσε! Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα σκεύασμα υγρής ασπιρίνης έχει την ικανότητα να διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα δίκτυο στενά συνδεδεμένων μεταξύ τους κυττάρων, τα οποία απομονώνουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό από οτιδήποτε ξένο, όπως μικρόβια και τοξικές ουσίες. Ο φραγμός ωστόσο εμποδίζει και την είσοδο στον εγκέφαλο των φαρμάκων της χημειοθεραπείας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου να μην μπορούν να βοηθηθούν επαρκώς.

Οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές της υγρής ασπιρίνης σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου έδειξαν ότι το σκεύασμα είναι 10 φορές πιο αποτελεσματικό από τις υπάρχουσες χημειοθεραπείες! Οι ερευνητές μάλιστα θεωρούν ότι θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν το σκεύασμα με αντικαρκινικά φάρμακα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητά του.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνας του Καρκίνου, κάθε χρόνο σχεδόν 260.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν ότι έχουν κάποια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Οι περισσότεροι θα χρειαστούν ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή και τα δύο, ενώ αρκετοί θα υποβληθούν σε επέμβαση, αν είναι εφικτή η αφαίρεση του όγκου.

«Διαλύτης»

Η υγρή ασπιρίνη με την κωδική ονομασία IP1867B είναι μια ειδική μορφή του φαρμάκου, το οποίο εκτός από τη δραστική ουσία περιέχει έναν διαλύτη και έναν σταθεροποιητή, που επιτρέπουν στα μόρια της ασπιρίνης να γίνουν αρκετά μικροσκοπικά ώστε να διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Επειδή και τα τρία συστατικά του είναι εγκεκριμένα για χρήση σε ανθρώπους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέσα σε δυο τρία χρόνια θα μπορέσουν να αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές. Το σκεύασμα δοκιμάστηκε σε καρκινικά κύτταρα από ενήλικες και παιδιά με γλοιοβλάστωμα, μια συχνή και επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Η ασπιρίνη εκτός από αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες διαθέτει και αντικαρκινικές. Ηδη μικρή δόση του φαρμάκου συνιστάται σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ