Μπερίσα: «Δημοκρατία του χασίς» η Αλβανία

Η Αλβανία είναι η Δημοκρατία του Χασίς. Αυτή την αιχμηρή τοποθέτηση επέλεξε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα στην οξύτατη αντιπαράθεση που εκτυλίχθηκε στο Κοινοβούλιο της χώρας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Η Αλβανία είναι η Δημοκρατία του Χασίς. Αυτή την αιχμηρή τοποθέτηση επέλεξε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα στην οξύτατη αντιπαράθεση που εκτυλίχθηκε στο Κοινοβούλιο της χώρας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εκτεταμένη καλλιέργεια χασίς σε όλη την επικράτεια αλλά και τις φήμες ότι τελεί υπό την προστασία της αστυνομίας.

Ο Μπερίσα κατήγγειλε συγκεκριμένα ότι η χώρα με την εύνοια και την προστασία της κυβέρνησης του Εντι Ράμα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φυτώριο χασισοκαλλιέργειας.
Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση έχει αναγάγει σε ζήτημα αιχμής το θέμα της καλλιέργειας και της εμπορίας ινδικής κάνναβης στην Αλβανία, η οποία θεωρείται σήμερα ο χασισοβολώνας της Ευρώπης, με ανοιχτές καταγγελίες ότι σε πολλές περιπτώσεις φυτείας χασίς προστατεύονται από δομές της αστυνομίας σε περιοχές όπως το Τεπελένι, Χειμάρρα, Αυλώνα, Αγιοι Σαράντα και πολλές άλλες στη βόρεια και την κεντρική Αλβανία.

Για να στοιχειοθετήσει δε τις καταγγελίες του, το Δημοκρατικό Κόμμα τις συνοδεύει με στοιχεία και φωτογραφίες που δημοσιεύονται συχνά στην εφημερίδα όργανο του κόμματος.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αντικρούει τις κατηγορίες και με ανακοινώσεις της ενημερώνει πως τις τελευταίες μέρες μόνο η αστυνομία κατέστρεψε σε όλη τη χώρα περισσότερα από 110.000 φυτά χασίς.

Ερωτήματα

Οι επικριτές της, ωστόσο, αντιτείνουν πως οι συλλήψεις καλλιεργητών είναι μηδαμινές, γεγονός που, όπως ισχυρίζονται, προκαλεί πολλά άλλα ερωτήματα.

Πέρυσι η κυβέρνηση Ράμα, σε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων της αστυνομία, που έτυχε μεγάλης προβολής, κατέστρεψε μεγάλες φυτείες ινδικής κάνναβης στο χωριό Λαζαράτι, στην περιοχή του Αργυροκάστρου, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα στο κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών.
Ωστόσο η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης ανθεί στην υπόλοιπη χώρα, αφού αποτελεί έναν τρόπο να εξασφαλίζουν ή να συμπληρώνουν χιλιάδες οικογένειες το εισόδημά τους.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ