Σοκ! Ρομπότ-δολοφόνους ονειρεύονται οι τρομοκράτες

Εφιαλτική προειδοποίηση από τους ειδικούς του ΟΗΕ για «έξυπνα» ρομπότ-δολοφόνους που θα είναι υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστών

Στρατό από τεχνολογικά «Ορκ» θέλουν να δημιουργήσουν οι ανά τον κόσμο τρομοκράτες για να καταφέρουν θανατηφόρα χτυπήματα στη Δύση.

Οπως στον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» ο σκοτεινός άρχοντας Σάουρον χρησιμοποιούσε τα Ορκ για να κατακτήσει τη Μέση Γη, έτσι και οι εξτρεμιστές θέλουν να αποκτήσουν τον δικό τους «στρατό του σκότους» από «έξυπνα» ρομπότ-δολοφόνους, ικανά να σκοτώσουν μεγάλο αριθμό αθώων πολιτών.

Την προειδοποίηση δεν απευθύνει όποιος κι όποιος, αλλά ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στη διεθνή κοινότητα. Αναλυτές και επιστήμονες από δεκάδες χώρες συναντήθηκαν κατεπειγόντως στη Γενεύη για να μελετήσουν τους κινδύνους από τα «θανατηφόρα αυτόνομα συστήματα όπλων».

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, που περιέχονται σε έκθεση που δημοσίευσαν τα Ηνωμένα Εθνη, σοκάρουν. «Πράγματι, οι τρομοκράτες αναζητούν με ενεργό τρόπο τέτοια συστήματα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για «έξυπνα» ρομπότ που, αφού λάβουν συγκεκριμένες εντολές, είναι ικανά να σκοτώσουν χωρίς να τα καθοδηγεί ανθρώπινο χέρι. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ανθρωπόμορφα, αλλά μπορεί να είναι οποιοδήποτε ρομπότ, από drones που φέρουν αυτόματα όπλα μέχρι «έξυπνες» νάρκες.

Εκτελεστές

Ακόμη και ρομπότ που ήδη κατασκευάζονται από εταιρίες για ειρηνικούς σκοπούς είναι πιθανό να μετατραπούν σε δολοφόνους αθώων πολιτών, αν πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών με τις απαραίτητες τεχνολογικές γνώσεις, προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ακόμα περισσότερο οι ειδικοί του ΟΗΕ ανησυχούν για την τροπή που μπορεί να λάβουν οι εξελίξεις στο μέλλον, καθώς βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την τεχνολογική επανάσταση που θα φέρει στη ζωή μας, σε ευρεία κλίμακα, τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη. Θεωρούν πιθανό ότι οι ισχυρές χώρες θα δημιουργήσουν στρατούς από «έξυπνα» ρομπότ που θα πολεμούν μεταξύ τους. 

«Ενώ σε πρώτη φάση αυτά τα συστήματα θα είναι διαθέσιμα μόνο για τις τεχνολογικά προηγμένες χώρες, είναι πιθανό να διαδοθούν» αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι μέσω του λαθρεμπορίου όπλων μπορεί να φτάσουν στα χέρια τρομοκρατών. Γι’ αυτό, ο ΟΗΕ ζητά τη θεσμοθέτηση αυστηρών διεθνών κανόνων για τη χρήση των ρομπότ-μαχητών.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ