«Κόκκινα» δάνεια: Ανταλλαγή σπιτιών αντί για έξωση προτείνουν οι τράπεζες

Θα παραχωρούν στους οφειλέτες μικρότερης αξίας κτίσματα, ώστε να διαγραφεί το χρέος τους

Θα παραχωρούν στους οφειλέτες μικρότερης αξίας κτίσματα, ώστε να διαγραφεί το χρέος τους

Το σενάριο της ανταλλαγής σπιτιών για τους οφειλέτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια προωθούν οι τράπεζες, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων δανείων.

Αντί να προχωρούν σε εξώσεις και πλειστηριασμούς, θα προσφέρουν στον δανειολήπτη ένα νέο σπίτι, μικρότερης αξίας. Αυτό σημαίνει ότι θα δίνεται η δυνατότητα σε υπερχρεωμένους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια που είχαν αγοράσει με δάνεια, τα οποία δεν μπορούν πλέον να αποπληρώσουν, για άλλα μικρότερα σπίτια που θα τους παραχωρεί η τράπεζα, με όφελος τη διαγραφή μέρους ή όλου του χρέους.

Oπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της τράπεζας, στόχος είναι ο δανειολήπτης να βρεθεί με ένα σπίτι. Αναφορικά με την κοινή πλατφόρμα διαχείρισης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων με την Actua, τόνισε ότι το σπίτι αυτό μπορεί να μην είναι εκείνο που αγόρασε αλλά να είναι μικρότερο, γι’ αυτό χρειάζεται διαπραγμάτευση και καλή πίστη και από τις δύο πλευρές.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την KKR για τη διαχείριση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ο κ. Μαντζούνης είπε ότι κάποιοι επιχειρηματίες είχαν συνηθίσει να μην πληρώνουν. «Εφόσον αυτό αλλάξει και υπάρξει θέληση να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις, εμείς είμαστε εδώ» προσέθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, οποίος τόνισε χθες ότι η τράπεζα θα στηρίξει τους δανειολήπτες που θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά στην παρούσα οικονομική συγκυρία αδυνατούν να το κάνουν. Δεν μπορεί, όμως, να στηρίξει τους δανειολήπτες που, ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα, αδικαιολόγητα έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ