Πρόγραμμα που επιστρέφει το Αλτσχάιμερ

Μελέτη που δεν βασίζεται σε φάρμακα και είχε αποτέλεσμα σε 10 εθελοντές

Μελέτη που δεν βασίζεται σε φάρμακα και είχε αποτέλεσμα  σε 10 εθελοντές

Μια μικρή αλλά πολλά υποσχόμενη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων υποστηρίζει για πρώτη φορά ότι η άνοια μπορεί να αντιστραφεί!

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, 10 ασθενείς με Αλτσχάιμερ, οι οποίοι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα 36 σημείων που δεν βασιζόταν σε φάρμακα και ήταν εξατομικευμένο, είδαν τη ζωή τους να βελτιώνεται σημαντικά.

Το πρόγραμμα απαιτούσε αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής και περιλάμβανε ασκήσεις γιόγκα για χαλάρωση, οκτώ ώρες ύπνου κάθε νύχτα, σωματική άσκηση τέσσερις έως έξι φορές την εβδομάδα και παιχνίδια εξάσκησης του μυαλού στον υπολογιστή. Οι αλλαγές στη διατροφή περιλάμβαναν μείωση της πρόσληψης ζάχαρης αλλά και νηστεία πριν από τον ύπνο.

Οι 10 εθελοντές ασθενείς λάμβαναν επίσης εξατομικευμένο κοκτέιλ βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ έκαναν και ορμονική θεραπεία.
Σύμφωνα με τον δρα Μπρέντεσεν, νευρολόγο και επικεφαλής της έρευνας, και οι 10 ασθενείς είδαν τη μνήμη τους να επιστρέφει σε μεγάλο βαθμό.

Ενας 69χρονος εθελοντής όχι μόνο ήταν σε θέση να επιστρέψει στην επιχείρησή του αλλά πολύ σύντομα την επέκτεινε, ενώ μια 49χρονη ανέκτησε την ικανότητά της να μιλά δύο ξένες γλώσσες, καθώς η μνήμη της επανήλθε στο φυσιολογικό! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βελτιώσεις διατηρούνται ήδη τέσσερα χρόνια.

Εξασθένηση

Τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα για την άνοια καθυστερούν την πρόοδο της νόσου αλλά εξασθενούν σύντομα, επιτρέποντας στην ασθένεια να συνεχίσει το καταστροφικό έργο της. Παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδοτήσεων διεθνώς, η αναζήτηση νέων και καλύτερων φαρμάκων έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό άκαρπη, με αποτέλεσμα ορισμένοι επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μια ριζική επανεξέταση.

Σύμφωνα με τον δρα Μπρέντεσεν, το κλειδί για την αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής ασθένειας μπορεί να είναι η «επίθεση» σε πολλαπλά μέτωπα, παρά η χρήση ενός φαρμάκου για την καταπολέμηση ενός συμπτώματος κάθε φορά.
Ωστόσο, επιστήμονες από τη Βρετανία υποστηρίζουν ότι η αμερικανική μελέτη είναι πολύ μικρή για να ληφθεί σοβαρά. Ο καθηγητής του University College Νικ Φοξ περιέγραψε μάλιστα την έρευνα ως «πρόχειρη» και δήλωσε στους «Times» ότι «κινδυνεύει να δημιουργήσει φρούδες προσδοκίες».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ