Το βούτυρο δεν «φταίει» για την καρδιά και τα εγκεφαλικά

Είναι να μη σου βγει το όνομα! Αδικα φαίνεται πως έχει… δαιμονοποιηθεί το βούτυρο σε ό,τι αφορά την πρόωρη θνησιμότητα, τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια

Είναι να μη σου βγει το όνομα! Αδικα φαίνεται πως έχει… δαιμονοποιηθεί το βούτυρο σε ό,τι αφορά την πρόωρη θνησιμότητα, τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Νέα έρευνα έρχεται να το απενοχοποιήσει, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο όλων των παραπάνω, αλλά φαίνεται να προστατεύει -έως ένα βαθμό- από τον διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταρίους Μοζαφαριάν, αξιολόγησαν 15 προηγούμενες έρευνες από διάφορες χώρες, που συνολικά αφορούσαν πάνω από 636.100 άτομα. Οπως διαπίστωσαν, η κατανάλωση μιας κουταλιάς βουτύρου την ημέρα δεν αυξάνει καθόλου τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού, ενώ σχετίζεται με μια οριακή αύξηση, κατά 1%, του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Παράλληλα, μειώνει κατά 4% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Διερεύνηση

«Συνοπτικά, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το βούτυρο δεν θα έπρεπε ούτε να… δαιμονοποιείται ούτε και να θεωρείται σημαντικό για μια καλή υγεία» δήλωσε ο Μοζαφαριάν και τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση η πιθανή θετική επίδρασή του στον διαβήτη. Η συνεργάτιδά του Λόρα Πίμπιν επισήμανε ότι από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι το βούτυρο είναι μια «ενδιάμεση» τροφή, χαρακτηρίζοντας την επίδρασή του ουδέτερη. «Είναι πιο υγιεινό από τη ζάχαρη ή το άμυλο, όπως το άσπρο ψωμί ή οι πατάτες, αλλά πιο ανθυγιεινό από πολλές μαργαρίνες και μαγειρικά έλαια που έχουν υγιεινά λίπη, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το σογιέλαιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι το πρόβλημα τελικά δεν είναι τόσο το ίδιο το βούτυρο όσο το πού το απλώνει ή με τι το συνδυάζει κανείς, όπως με λευκό ψωμί ή πατάτες. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δίνουν το «πράσινο φως» να καταναλώνει κανείς όσο θέλει.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ