«Κεραυνοί» στη Γερμανία

Καταπέλτες το ΔΝΤ και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για την Deutche Bank: Νο1 κίνδυνος για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Καταπέλτες το ΔΝΤ και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για την Deutche Bank: Νο1 κίνδυνος για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Διπλό «χαστούκι» επεφύλασσαν στην Deutche Bank το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, οδηγώντας στο κατρακύλισμα των μετοχών της στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.

ΑΠΟ ΤΗΝ Π. ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Εκθεση του ΔΝΤ, που δημοσιεύτηκε στη «Wall Street Journal», χαρακτηρίζει τη γερμανική κεντρική τράπεζα ως τον Νο1 κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την ώρα που η θυγατρική της αποτύγχανε στα stress tests της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα υποκαταστήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Από τις παγκόσμιες συστημικές σημαντικές τράπεζες, η Deutsche Bank φαίνεται ότι έχει τη μεγαλύτερη συμβολή σε συστημικούς κινδύνους, ακολουθούμενη από την HSBC και την Credit Suisse» αναφέρει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αξιολόγησης του χρηματοπιστωτικού τομέα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η αναφορά αυτή του ΔΝΤ ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση από τη Fed για την αποτυχία των θυγατρικών της Deutsche Bank στον τελικό γύρο των stress tests. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός και η ισπανική Banco Santander ήταν οι μόνες από τις 33 τράπεζες που απέτυχαν στα τεστ.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για το εξωτερικό, παρά για το εσωτερικό της Γερμανίας. «Ειδικότερα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο βαθμό επιπτώσεων στο εξωτερικό, με βάση το μέσο ποσοστό απώλειας κεφαλαίων άλλων τραπεζικών συστημάτων, εξαιτίας ενός σοκ στον τραπεζικό τομέα τους» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται να μελετήσει αν τα σχέδιά της για τις τράπεζες είναι εφαρμόσιμα και αν οι Αρχές μπορούν να εξασφαλίσουν τον έλεγχο μιας τράπεζας μέχρι να ληφθούν τυχόν μέτρα εξυγίανσης, ακόμη και με την επιβολή μορατόριουμ αν χρειαστεί.

«Η σημασία της Deutsche Bank υπογραμμίζει την ανάγκη για διαχείριση των κινδύνων, για εντατική εποπτεία και παρακολούθηση των διασυνοριακών εκθέσεων, και καταδεικνύει την ικανότητα των παγκόσμιων συστημικών τραπεζών να μεταβαίνουν σε νέα καθεστώτα εξυγίανσης και εκκαθάρισης» καταλήγει στην αναφορά του το ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά του ΔΝΤ, ενώ ο γερμανικός Τύπος φάνηκε να υποβαθμίζει το θέμα.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ