Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Τίναξε (!) τα μυαλά του στον αέρα

Ο «βασιλιάς» της Jet Oil Κυριάκος Μαμιδάκης βρέθηκε (από συγγενικό του πρόσωπο που πήγε να τον επισκεφθεί) νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι στη βίλα του στον Διόνυσο • Ο γάμος, οι δύο κόρες, τα ξενοδοχεία και η φιλία με τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ.

Βόμβα μεγατόνων συγκλόνισε τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας με την αυτοκτονία ενός εκ των πάλαι ποτέ ισχυρών οικονομικών παραγόντων της, του «πατριάρχη» του κλάδου των καυσίμων Κυριάκου Μαμιδάκη. Ο 84χρονος ιδρυτής της Jet Oil δεν άντεξε το πλήγμα που επέφερε στην αξιοπρέπειά του το αίτημα για την υπαγωγή της άλλοτε πανίσχυρης εταιρίας του στο άρθρο 99 και έβαλε τέλος στη ζωή του, λίγες ώρες μετά τη σχετική ανακοίνωση.

Του Θεοδόση Π. Πάνου

Τον ηλικιωμένο επιχειρηματία βρήκε νεκρό χθες το μεσημέρι μέσα στη βίλα του στον Διόνυσο ένα στενό συγγενικό του πρόσωπο που τον επισκέφθηκε για να δει αν είναι καλά, καθώς τον καλούσε στο τηλέφωνο από το βράδυ του Σαββάτου χωρίς όμως να παίρνει απάντηση.

Στο πατρικό της οικογένειας Μαμιδάκη, στην οδό Αχιλλέως, έφτασαν άμεσα αστυνομικοί, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο 84χρονος «πατριάρχης» της εταιρίας πετρελαιοειδών έφερε τραύμα από πυροβόλο όπλο στην κροταφική χώρα. Δίπλα στο άψυχο σώμα του βρέθηκε ένα πιστόλι 9 χιλιοστών, το οποίο ο επιχειρηματίας κατείχε νόμιμα.

4rfwrstyert

Στο σημείο κλήθηκε και ο ιατροδικαστής βάρδιας, ο οποίος έκανε αυτοψία και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση αυτοκτονίας, καθώς ο ηλικιωμένος ιδρυτής της Jet Oil έφερε ένα και μοναδικό τραύμα εξ επαφής.

Παράλληλα, οι ειδικοί των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. βρήκαν ίχνη πυρίτιδας στο χέρι του, κάτι που δείχνει ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μαμιδάκης είχε τραβήξει τη σκανδάλη του πιστολιού του.

Οικονομική κατάρρευση

Για καλό και για κακό, πάντως, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας ερεύνησαν σπιθαμή προς σπιθαμή τους χώρους της βίλας, χωρίς να διαπιστώσουν την ύπαρξη εξωγενούς παράγοντα. Κατά συνέπεια, πιστοποιήθηκε ότι πρόκειται για ξεκάθαρη αυτοκτονία, με πιθανό κίνητρο την οικονομική κατάρρευση της εταιρίας της οικογένειας.

Το τελευταίο διάστημα το δημιούργημα του Κυριάκου Μαμιδάκη και του αδελφού του Νίκου παρουσίαζε συνεχή μείωση στα έσοδα και αύξηση των χρεών προς τους πιστωτές.

Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν κλείσει πολλά από τα πρατήρια της Jet Oil στην Αττική και την Πελοπόννησο, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα τροφοδότησής τους με καύσιμα. Στις 9 Ιουνίου η εταιρία κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στην πτωχευτική διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 99 και το Δ.Σ. της ζήτησε δικαστική προστασία από τους πιστωτές, αίτημα το οποίο τελικά έγινε δεκτό.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

Η άνοδος και η πτώση της αυτοκρατορίας!
Ο γάμος, οι δύο κόρες, τα ξενοδοχεία και η φιλία με τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ.

34rfwertyghr 4

Ανθρωπος χαμηλών τόνων, που απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν ο Κρητικός επιχειρηματίας, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 84 χρόνια στην Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου στα Χανιά και κατάφερε να δημιουργήσει δυναστεία στον χώρο της ενέργειας.

Της Γιούλης Σταρίδα

Λίγες επιχειρηματικές οικογένειες έχουν παραμείνει ενωμένες ακόμη και στα δύσκολα, και η οικογένεια Μαμιδάκη, που είναι μία από αυτές, το χρωστάει στον Κυριάκο, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή, μη αντέχοντας να βλέπει την αυτοκρατορία που ξεκίνησε από τον πατέρα του να καταρρέει.

Η αυτοκτονία του συγκλόνισε την αγαπημένη του σύζυγο Μιμίκα και τις δύο κόρες τους Ειρήνη Μαμιδάκη-Καμαρινάκη και Εύη Μαμιδάκη, που δεν μπορούν να πιστέψουν πως έφυγε μια για πάντα από κοντά τους με τόσο τραγικό τρόπο. Ο Κυριάκος Μαμιδάκης ήταν από τους επιχειρηματίες της προηγούμενης γενιάς, πρωτότοκος γιος του Αλεξάνδρου Μαμιδάκη και στενός φίλος του συντοπίτη -και μακρινού συγγενή του- Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μαμιδάκης συνδέονταν με μακρόχρονη φιλία που έχει τις ρίζες της στο ξεκίνημα της ανόδου του επιχειρηματία, την εποχή που ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ακόμα ενεργός πολιτικά. Μάλιστα ο 84χρονος δεν δίστασε να υποστηρίξει το πολιτικό εγχείρημα της Ντόρας Μπακογιάννη, τη Δημοκρατική Συμμαχία, συμμετέχοντας ανοιχτά και στην οικονομική επιτροπή της. Η φιλική και συγγενική σχέση τους στάθηκε αφορμή για επικρίσεις, τόσο στο πρόσωπο του επιχειρηματία όσο και σε αυτό του πρώην πρωθυπουργού, χωρίς ωστόσο να επηρεάσει τη στενή φιλία τους.

34rfwertyghr 1Εκτός από τα πετρέλαια, ο «πάτερ φαμίλιας» της μεγάλης οικογένειας Μαμιδάκη ήταν πρόεδρος και σε άλλες εταιρίες του ομίλου, όπως είναι η ΕΡΜΗΣ Α.Ε., με αντικείμενο τις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τρία ιδιόκτητα ξενοδοχεία στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, αλλά και η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΒΕΕ, εταιρία παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου και κρασιού, ενώ διατηρούσε και διάφορες ναυτιλιακές εταιρίες.

Τα M-Ηotels

Η εμπλοκή της οικογένειας με τα ξενοδοχεία αρχίζει το 1996, όταν αποκτά το «Coral» στον Αγιο Νικόλαο και στη συνέχεια το «Ermis», δύο από τις παλαιότερες αλλά πλήρως ανακαινισμένες μονάδες που λειτουργούν όλον τον χρόνο. Στη συνέχεια έρχονται και τα άλλα: το «Miramare Wonderland» στη Ρόδο, το «Arina Sand» στην Κρήτη και η αλυσίδα «Aquis Hotels & Resorts». Σε συνεργασία με έναν ισχυρό εταίρο από το εξωτερικό, την Iberostar, αποκτούν και τον έλεγχο των «Mirabello Hotel» και «Mirabello Village».

Οι πληροφορίες λένε ότι οι αδελφές Τζίνα και Μαριλένα, που διαχειρίζονται τα ξενοδοχεία, προχώρησαν στη μίσθωση των «Miramare Wonderland», «Arina Sand» και «Aquis Hotels & Resorts».

Σημαντικό «χτύπημα» για την οικογένεια αποτελεί το σφράγισμα (με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) του πολυτελέστατου «Life Gallery» στην Εκάλη, το οποίο ανεγέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και πέρασε στην ιδιοκτησία της Mamidakis Hotels το 2002. Η ριζική ανακατασκευή του ξενοδοχείου είχε κοστίσει 14.000.000 ευρώ, καθώς, εκτός από την πολυτέλεια, είχε διακοσμηθεί με έργα τέχνης και ήταν περίφημη η αίθουσά του με τα γλυπτά και τα έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων.

Πολιτισμός και γαστρονομία

Η οικογένεια επένδυσε και στον πολιτισμό. Ο πολυχώρος «Αθηναΐς» στο Γκάζι, που ανήκει στον όμιλο Μαμιδάκη, φιλοξένησε πολιτιστικά δρώμενα διεθνούς εμβέλειας, στα οποία περιλαμβάνονταν εκθέσεις και εκδηλώσεις υψηλού κύρους.

Το κόστος της επένδυσης έφτασε τα 15.000.000 ευρώ, ώστε να ανακαινιστούν όλοι οι χώροι. Το «Αθηναΐς Catering», ένα από τα μεγαλύτερα της Αθήνας, είχε αναλάβει την προμήθεια φαγητών για τις αποστολές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και για πολλές εκδηλώσεις του δημόσιου τομέα.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ενασχόληση της οικογένειας Μαμιδάκη και με την εταιρία Αγροτική Ανώσκελη ΑΒΕΕ. Αλλωστε, όπως είχε αναφέρει κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της στην Κρήτη ο Κυριάκος Μαμιδάκης: «Η οικογένεια έχει παράδοση στον αγροεπιχειρηματικό τομέα από το 1885, με τη λειτουργία φάμπρικας, το 1915 λειτούργησε το πρώτο υδραυλικό ελαιοτριβείο, όπως επίσης άλλο ελαιοτριβείο το 1983. Η ύπαιθρος σήμερα είναι ζωή που μπορούν οι άνθρωποι να νιώσουν δυνατοί και να απολαύσουν τον κόπο τους. Οι πρωτευουσιάνοι σήμερα είναι δυστυχείς…».

Η οικογένεια Μαμιδάκη, που συνδυάζει τα τελευταία χρόνια στο χωριό τη λειτουργία σύγχρονων μονάδων ελαιοτριβείου, οινοποιείου και τυποποιητηρίων, εξάγει σε ολόκληρο τον κόσμο 700 τόνους τυποποιημένο ελαιόλαδο με την ονομασία «Ανώσκελη», αλλά και 30.000 φιάλες ερυθρό, λευκό και ροζέ οίνο, με τις ονομασίες «Ανώσκελη» και «Ανω Πλαγιά».

34rfwertyghr 2Η πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη (το 1986) και οι δικαστικές περιπέτειες

Τον Φεβρουάριο του 1986 συνέβη ένα ατύχημα, που έμελλε να είναι ορόσημο για την Ελλάδα. Η τεράστια πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του αποθηκευτικού χώρου της Jet Oil στη Θεσσαλονίκη απειλούσε επί μέρες την πόλη. Η φωτιά στο Καλοχώρι απειλούσε τόσο τις γειτονικές εγκαταστάσεις της ΕΚΟ (φωτό) όσο και την τεράστια αποθήκη αμμωνίας της Σινγκ, με αποτέλεσμα όλοι να βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αποφευχθεί μια τεράστια ανθρώπινη και οικολογική καταστροφή. Η εν λόγω πυρκαγιά, η οποία προκλήθηκε λόγω των σχεδόν ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας, έμελλε να αποδειχθεί καταλυτική για την αλλαγή του νομικού πλαισίου για την πυρασφάλεια. Δικαστικά, η εταιρία αθωώθηκε, μια και προέκυψε από τη διερεύνηση πως επρόκειτο για ατύχημα, ενώ έχτισε καινούργιες εγκαταστάσεις σε παρακείμενο σημείο, οι οποίες αποτέλεσαν εφαλτήριο για την περαιτέρω επέκτασή της στα Βαλκάνια.

Τρίτη δύναμη της αγοράς με δίκτυο 600 πρατηρίων καυσίμων και τέσσερις θυγατρικές στα Βαλκάνια

Tα τρία αδέλφια (από τα συνολικά επτά της οικογένειας) Κυριάκος, Γιώργος και Νίκος Μαμιδάκης (φωτό) ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους με τα καύσιμα το 1969, όταν ίδρυσαν την εταιρία Mamidoil για την αποθήκευση, τη διακίνηση και την εμπορία πετρελαιοειδών. Tην ακολουθεί, τo 1970, η Jet Οil Α.Ε. και το 34rfwertyghr 31971 γίνονται τα εγκαίνια του πρώτου τμήματος των εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Το 1975 πραγματοποιείται η συγχώνευση και δημιουργείται η Mamidoil Jet Οil Α.Ε. Το 1980 η οικογένεια προχωρά στην ίδρυση μιας ειδικού τύπου ελληνικής ναυτιλιακής εταιρίας, της JET TANK A.E., και το 1983 ολοκληρώνει τις εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι, τις οποίες επέκτεινε και εκσυγχρόνισε το 2003. Με την πάροδο των ετών ενισχύθηκε και έφτασε να κατέχει σημαντικό μερίδιο στον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών στην ελληνική αγορά, με το σήμα Jet Oil.

Το μερίδιο

Ετσι, έφτασε να αποτελεί την τρίτη δύναμη της αγοράς, με μερίδιο 8,5%, με δίκτυο 600 πρατηρίων, με τέσσερις θυγατρικές στα Βαλκάνια, τη Mamidoil Albanian στο Δυρράχιο της Αλβανίας, την εξαγορά του 50% των εγκαταστάσεων της Standardplin στο Κόσοβο, τη Mamidoil με έδρα την Πρίστινα και την Jet Oil Bulgaria με έδρα τη Σόφια. Στην αγορά ενέργειας είναι επίσης γνωστή η πολυετής προσπάθεια για κατασκευή τερματικού στη Σούδα στην Κρήτη, όπως και η δικαστική διαμάχη με τα ΕΛ.ΠΕ. και τον όμιλο ΜΕΤΩΝ – ΕΤΕΠ για το διυλιστήριο ΟΚΤΑ των Σκοπίων. Παράλληλα, η οικογένεια Μαμιδάκη δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία, στην εμπορία αυτοκινήτων, στα ξενοδοχεία, στους πολυχώρους, στην παραγωγή και την τυποποίηση ελαιολάδου και κρασιού. Τα οικονομικά προβλήματα για την Jet Oil πρωτοεμφανίζονται το 2009, όταν κατέγραψε για πρώτη φορά ζημιές, ωστόσο οι πραγματικές δυσκολίες εμφανίστηκαν πέρυσι, όταν η εταιρία αναγκάστηκε να διακόψει την τροφοδοσία στη νότια Ελλάδα και τα πρατήρια άλλαξαν σήμα, με την κατάσταση να χειροτερεύει διαρκώς.

Αίτηση της εταιρίας πετρελαιοειδών για προστασία από τους πιστωτές της

Η Mamidoil Jetoil της οικογένειας Μαμιδάκη είχε σταματήσει να τροφοδοτείται με καύσιμα από τα ελληνικά διυλιστήρια από τα τέλη του 2015, αφού αδυνατούσε να προπληρώσει τις ποσότητες που παρελάμβανε. Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια στην αγορά ενέργειας ήταν κοινό μυστικό.

Εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας, η εταιρία, που υπήρξε από τους πρώτους ομίλους στον τομέα των καυσίμων οι οποίοι επεκτάθηκαν εκτός Ελλάδας (Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία κ.α.), έχασε μεγάλο αριθμό πρατηρίων στην Ελλάδα (εκατοντάδες, λένε οι γνωρίζοντες). Οπως δείχνει ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός στην ιστοσελίδα της εταιρίας, το 2014 οι πωλήσεις της Mamidoil Jetoil υποχώρησαν στα 873.000.000 ευρώ, έναντι ενός δισ. ευρώ το 2013 και περίπου 1,3 δισ. ευρώ το 2012.

Φήμες περί επικείμενης χρεοκοπίας

Η κατάσταση επιδεινώθηκε την περίοδο που είχαν εκτοξευθεί στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου, με την εταιρία να μην μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της. Εδώ και μήνες κυκλοφορούσαν φήμες περί επικείμενης χρεοκοπίας. Τελικά, στις 9 Ιουνίου εξασφάλισε από το Πρωτοδικείο προσωρινή διαταγή για προστασία από τους πιστωτές ως την 1η Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Στον ισολογισμό του 2014, η εταιρία εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις περίπου 320.000.000 ευρώ, ενώ το προσωπικό που απασχολεί ανέρχεται σε 200 εργαζομένους. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2014, ο τραπεζικός δανεισμός του ομίλου ανερχόταν σε 189.200.000 ευρώ με οφειλές και προς τις πέντε τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank και Αττικής). Περί τα 100.000.000 ευρώ οφείλει σε διάφορους προμηθευτές που δεν καλύπτονται με εγγυήσεις, ενώ οι υποχρεώσεις σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 8.000.000 ευρώ.

Πάντως, η εταιρία διατηρεί σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι αποθηκευτικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν -πριν από την οικονομική κρίση και προτού χάσει το μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου πρατηρίων- η οικογένεια Μαμιδάκη είχε απορρίψει προτάσεις συνεργασίας, μεταξύ των οποίων και από έναν ισχυρό ρωσικό όμιλο.

 

{{-PCOUNT-}}44{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...