Το ιστιοφόρο των VIPs έδεσε στο Ναύπλιο!

Το επιβλητικό «Sea Cloud», που έχει φιλοξενήσει κροίσους, βασιλιάδες, πολιτικούς και καλλιτέχνες, έριξε άγκυρα ανοιχτά του Αργολικού Κόλπου

Το επιβλητικό «Sea Cloud», που έχει φιλοξενήσει κροίσους, βασιλιάδες, πολιτικούς και καλλιτέχνες, έριξε άγκυρα ανοιχτά του Αργολικού Κόλπου

Επιβλητικό και μεγαλοπρεπές, σαν έχει βγει από θαλασσογραφία, το ιστιοφόρο «Sea Cloud» με τα 30 πανιά έδεσε ανοιχτά του Αργολικού Κόλπου στο Ναύπλιο, μαγεύοντας όλους όσοι το είδαν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

f1 39Το θρυλικό καράβι, όπου έχουν φιλοξενηθεί διάσημοι, κροίσοι, βασιλείς, πασίγνωστοι καλλιτέχνες και πολιτικοί, υπήρξε στο παρελθόν προεδρικό γιοτ και χώρος για μυστικές διπλωματικές συζητήσεις. Στο κατάστρωμά του λειτουργούσε σχολή ωκεανολογίας, ενώ έδρασε και ως πολεμικό σκάφος! Στην τιμονιέρα υπάρχουν πέντε ορειχάλκινα διακριτικά, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε μισό χρόνο ενεργούς στρατιωτικής υπηρεσίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, το ιστιοφόρο ήταν το πρώτο πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών που λειτούργησε με φυλετικά μεικτό πλήρωμα μετά τον αμερικανικό εμφύλιο.

Το ιστορικό σκάφος έχει μήκος 109 και πλάτος 15 μέτρα, ενώ το ύψος του κεντρικού καταρτιού του φτάνει τα 54 μέτρα και διαθέτει 32 πολυτελείς καμπίνες. Εξαιτίας της αίγλης του, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ αρχικά είχε απορρίψει την ιδέα να χρησιμοποιηθεί ως πολεμικό πλοίο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ναυπηγήθηκε το 1931

Ομως, οι αυξημένες ανάγκες του πολεμικού ναυτικού τον ανάγκασαν να αλλάξει γνώμη. Το 1942 την ευθύνη του πλοίου ανέλαβε η αμερικανική ακτοφυλακή, που αφαίρεσε τα κατάρτια του και το έβαψε γκρι.
Το εντυπωσιακό καράβι ναυπηγήθηκε το 1931 στο Κίελο της Γερμανίας για χάρη του Αμερικανού χρηματιστή της Wall Street Εντ Χάτον και της συζύγου του Μάρτζορι Μεριγουέδερ. Αφού άλλαξε πολλά χέρια, επέστρεψε στις ΗΠΑ στις αρχές του ’60.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ