Αμφορέας που προέρχεται από αρχαιοκαπηλία (;) σε κατάλογο του οίκου Christie’s

Στον κατάλογο της δημοπρασίας που έχει προγραμματίσει για αύριο ο φημισμένος οίκος Christie’s του Λονδίνου εμφανίζεται ένας αττικός μελανόμορφος αμφορέας, που φέρεται ότι είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας!

Στον κατάλογο της δημοπρασίας που έχει προγραμματίσει για αύριο ο φημισμένος οίκος Christie’s του Λονδίνου εμφανίζεται ένας αττικός μελανόμορφος αμφορέας, που φέρεται ότι είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας! Πρόκειται για τον αμφορέα με τον αριθμό 52 στον κατάλογο της δημοπρασίας, που, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο – ερευνητή του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δρα Χρήστο Τσιρογιάννη, είχε βρεθεί στη διάρκεια έρευνας της ελληνικής Διεύθυνσης Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας σε οικία στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας, στις 31 Ιανουαρίου 2007.

Ο μελανόμορφος αμφορέας κατασκευάστηκε μεταξύ 540 και 530 π.Χ. από αττικό εργαστήριο. Στη μία πλευρά του αγγείου απεικονίζονται ένας γενειοφόρος πολεμιστής, που φορά κοντό χιτώνα και περικνημίδες, και ένας ακόλουθος, που στέκεται μπροστά του, ενώ στην άλλη όψη του παρουσιάζεται ένας έφιππος με κοντό χιτώνα, που κρατά δόρυ στο αριστερό χέρι. Η τιμή εκκίνησης του αμφορέα έχει οριστεί στις 15.000-25.000 στερλίνες, ενώ στο ιστορικό προέλευσης του αγγείου αναφέρονται η αγορά τέχνης του Λος Αντζελες, πριν από το 1996, και ιδιωτική συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς χρονολογία.

Ταυτοποίηση με δύο φωτογραφίες

Ο δρ Τσιρογιάννης προχώρησε στην ταυτοποίηση του αντικειμένου με δύο φωτογραφίες που είχαν εντοπιστεί το 2007 και ενημέρωσε αμέσως τη Διεύθυνση Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, ώστε η χώρα μας να αναλάβει δράση μέσω του υπουργείου Πολιτισμού και της πρεσβείας μας στη βρετανική πρωτεύουσα. «Εκτός από τις δεκάδες αρχαιότητες που είχαν βρεθεί, είχε κατασχεθεί και φωτογραφικό υλικό, που απεικόνιζε αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας που δεν βρέθηκαν κατά την έρευνα» υποστήριξε σε δηλώσεις του ο δρ Τσιρογιάννης, που συμμετείχε στην έρευνα του 2007 στη Φθιώτιδα.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς απομένουν μόλις 24 ώρες έως τη δημοπρασία του οίκου Christie’s, ενώ ο Ελληνας αρχαιολόγος – ερευνητής θα απευθυνθεί και στις αρμόδιες βρετανικές υπηρεσίες, ζητώντας τους να προχωρήσουν άμεσα στον σχετικό έλεγχο. Εως χθες το βράδυ, πάντως, δεν υπήρχε καμία επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το επίμαχο αγγείο συνέχισε να βρίσκεται στον κατάλογο της δημοπρασίας στην ιστοσελίδα του οίκου.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ