«Ναι» στη δίαιτα με ζυμαρικά, λένε Ελληνες και Ιταλοί ερευνητές

Δίαιτα δεν σημαίνει αποκλεισμός των ζυμαρικών από τη διατροφή, όπως προκύπτει από νέα έρευνα, αποτέλεσμα «σύμπραξης» Ιταλών και Ελλήνων επιστημόνων.

Δίαιτα δεν σημαίνει αποκλεισμός των ζυμαρικών από τη διατροφή, όπως προκύπτει από νέα έρευνα, αποτέλεσμα «σύμπραξης» Ιταλών και Ελλήνων επιστημόνων.

«Αντίθετα από ό,τι πολλοί πιστεύουν, τα ζυμαρικά δεν σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους» δήλωσε ο Γιώργος Πούνης, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ο οποίος από τις αρχές του 2015 είναι ερευνητής στο ιταλικό ινστιτούτο IRCCS (Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed).

Ο ίδιος και οι Ιταλοί συνάδελφοί του οδηγήθηκαν στην αποκατάσταση της φήμης των ζυμαρικών, αφού μελέτησαν στοιχεία από δύο μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που περιλάμβαναν συνολικά πάνω από 23.000 ανθρώπους και πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (αναλογία βάρους / ύψους) και μικρότερη περιφέρεια μέσης. «Ο πολύς κόσμος θεωρεί τα ζυμαρικά ακατάλληλα για απώλεια βάρους. Ετσι ορισμένοι τα κόβουν τελείως από τη διατροφή τους. Ομως η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή δεν είναι σωστή αντίληψη» τόνισε η ερευνήτρια Λίτσια Ιακοβιέλο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας του Neuromed.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή μπορούν να καταναλώνουν άφοβα και ζυμαρικά, αλλά με μέτρο. Από την άλλη, επισήμαναν ότι τα ζυμαρικά δεν πρέπει να συνοδεύονται από σάλτσες που περιέχουν αλάτι, ζάχαρη ή λίπη.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ