Η Πρωτοχρονιά θα καθυστερήσει ένα… δευτερόλεπτο

Το 2017 δεν θα έρθει στην ώρα του ή, για την ακρίβεια, θα έρθει στη σωστή ώρ

Το 2017 δεν θα έρθει στην ώρα του ή, για την ακρίβεια, θα έρθει στη σωστή ώρα. Η Πρωτοχρονιά θα καθυστερήσει λιγάκι, καθώς αποφασίστηκε να προστεθεί στα ρολόγια της ανθρωπότητας ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο όταν θα τελειώνει η 31η Δεκεμβρίου 2016, προκειμένου να αντισταθμιστεί η επιβραδυνόμενη περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της.

Ετσι όταν τα ρολόγια δείξουν 23:59:59, στο τέλος του έτους, αντί μετά να περάσουν στο 2017, θα δείξουν 23:59:60, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το επίσημο στρατιωτικό ρολόι των ΗΠΑ.
Επικεφαλής για την παρακολούθηση του χρόνου στο U.S. Naval Observatory στην Ουάσινγκτον είναι δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, οι δόκτορες Δημήτρης Ματσάκης και Νίκος Σταματάκος, οι οποίοι πρώτοι διεθνώς εξέδωσαν τη σχετική ανακοίνωση για το νέο εμβόλιμο δευτερόλεπτο.

Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές μέθοδοι μέτρησης του χρόνου: Η παραδοσιακή αστρονομική, που βασίζεται στην περιστροφή της Γης, και η πιο σύγχρονη, που βασίζεται στα ατομικά ρολόγια ακριβείας. Καθώς -λόγω των βαρυτικών επιδράσεων από τη Σελήνη και από άλλα ουράνια σώματα- σταδιακά επιβραδύνεται η περιστροφή του πλανήτη μας, δημιουργείται μια απόκλιση του αστρονομικού σε σχέση με τον ατομικό χρόνο.

Κάθε μέρα το αστρονομικό ρολόι χάνει ενάμισι έως δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου σε σχέση με το ατομικό, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργείται μια απόκλιση ενός ολόκληρου δευτερολέπτου κάθε 500 έως 750 μέρες, η οποία κάπως πρέπει να διορθωθεί. Και η λύση είναι η περιοδική προσθήκη ενός εμβόλιμου δευτερολέπτου.

Από το 1972 ο αρμόδιος «θεματοφύλακας» του χρόνου στη Γη, η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής και Συστημάτων Αναφοράς της Γης (IERS), έχει προσθέσει συνολικά 26 εμβόλιμα δευτερόλεπτα. Η τελευταία φορά ήταν στις 30 Ιουνίου 2015 και η επόμενη θα είναι στις 31 του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ