Τα «μαγεμένα» νερά

Η πανέμορφη λίμνη Κουρνά στα Χανιά και ο θρύλος με τη χρυσομαλλούσα νεράιδα. Τα ρεύματα και η μελωδία του βυθού

Η πανέμορφη λίμνη Κουρνά στα Χανιά και ο θρύλος με τη χρυσομαλλούσα νεράιδα. Τα ρεύματα και η μελωδία του βυθού

Μια «στοιχειωμένη» λίμνη στην Κρήτη γίνεται κάθε χρόνο πόλος έλξης επισκεπτών, οι οποίοι μαγεύονται ακόμα περισσότερο όταν μαθαίνουν για τον θρύλο που την ακολουθεί! Οι ντόπιοι φροντίζουν να κρατούν ζωντανό το μυστήριο, διαδίδοντας τον θρύλο που θέλει μια νεράιδα με ολόξανθα μαλλιά να έχει στοιχειώσει τα τιρκουάζ νερά!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Η λίμνη Κουρνά, που βρίσκεται στα Χανιά, προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000 και φιλοξενεί νερόκοτες, πάπιες, χέλια, νερόφιδα κι ένα σπάνιο είδος δίχρωμης χελώνας, που έχει βούλες στο καβούκι της. Τα νερά της αλλάζουν χρώματα ανάλογα με την ώρα, ενώ όσοι έχουν κάνει μπάνιο σε αυτή αναφέρουν ότι έχει… ρουφήχτρες, δηλαδή έντονα ρεύματα λόγω ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων! Οποιος, βέβαια, είναι λάτρης των θρύλων μπορεί να «ακούσει» ακόμα και την απαλή μελωδία που βγαίνει από τον βυθό της και αποδίδεται στο τραγούδι της νεράιδας της λίμνης.

Η δημιουργία

Ενας θρύλος θέλει το «αερικό» να ήταν μια πανέμορφη κοπέλα, που πριν από πολλά χρόνια ζούσε σε ένα χωριό μαζί με τον πατέρα της, ακριβώς στην περιοχή όπου βρίσκεται η λίμνη. Μια μέρα που πήγαιναν στο χωράφι τους, κάθισαν λίγο να ξεκουραστούν και η κοπέλα άρχισε να χτενίζει τα μαλλιά της, τα οποία έλαμπαν σαν χρυσός. Μαγεμένος ο πατέρας της άρχισε να την πλησιάζει με… περίεργες διαθέσεις και τότε φοβισμένη εκείνη φώναξε: «Βούλα και Βουλολίμνα κι εγώ στοιχειό στη λίμνα».

sdfdsfsd

Αμέσως η περιοχή βούλιαξε στο νερό δημιουργώντας τη λίμνη Κουρνά. Κάτοικοι λένε ότι έχουν δει τη νεράιδα να χτενίζει τα μαλλιά της στο φεγγαρόφωτο, καθισμένη σε έναν βράχο, στη μέση της λίμνης! Αλλος μύθος αναφέρει ότι οι κάτοικοι ζούσαν αμαρτωλά, με αποτέλεσμα ο Θεός να τους τιμωρήσει προκαλώντας καταιγίδες που κράτησαν πολλές ημέρες. Το χωριό και οι χωρικοί πνίγηκαν και δημιουργήθηκε η λίμνη. Ο μόνος που σώθηκε ήταν η κόρη του παπά, η οποία «εμφανίζεται» ακόμα και σήμερα να κάθεται σε κάποιο βραχάκι και να χτενίζει τα μαλλιά της.
Υπάρχουν κι άλλοι θρύλοι που συνοδεύουν τη μοναδική φυσική λίμνη με γλυκό νερό στην Κρήτη, όπως ότι δεν έχει πυθμένα, ο οποίος έχει καταρριφθεί, αφού το μέγιστο βάθος της έχει υπολογιστεί στα 22,5 μέτρα.

fsdfdsfds

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ